Autor Wątek: Atlas Mountain Race 2025  (Przeczytany 11172 razy)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Odp: Atlas Mountain Race 2025
« 12 Lut 2025, 12:42 »
Z drugiej strony to jest klasyka tłumaczenia ludzi, którym głowa siadła. Odkąd ultra to tylko przyjemność? ;D.

Wilk, nie od dziś wiadomo, że Ty masz twardy charakter. Masz za sobą udane m.in. RTP, MRDP, ale też i Carpatia Divide. Nie każdy taki jest. Są ludzie, którzy nastawiają się na ciężkie warunki, kręcenie po 300W w błocie z prędkością 15km/h, ale jednak kręcenie. Swego czasu Mamba też zaliczyła DNF na USGR i mówiła, że nie tak to sobie wyobrażała. To tak jakby ktoś chciał pobiec np. półmaraton, a przypadkiem znalazł się na imprezie typu Runmageddon. Ukończy go? Jak się zaweźmie, to prawdopodobnie tak. Ma to dla niego sens, jak on chciał zrobić szybkie 21km? Niech już każdy sobie sam odpowie.

Tymczasem Radek 10 i jest tuż za Neubackiem. Do mety kilka kilometrów, trackery mają opóźnienia i nie wiadomo czy ma jeszcze szanse go przeskoczyć.

Marcin Kępka przez ostatnie dwie doby wykonał tytaniczną pracę. To triathlonista i wie jak rozłożyć siły.

ja sobie sam odpowiadam ..

słabe przygotowanie mentalne i fatalny wybór roweru..
no i  zgadzam się z kol.tomb

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 12 Lut 2025, 13:40 »
Przyjmijmy sytuację, że zawodnik, który przejechał np. Sudovię Gravel lub Galicję Gravel Race (ja to zrobiłem), nie oglądając żadnych relacji, ani nie zasięgnąwszy języka, jedzie Pomorską 500 (nie jechałem, ale widziałem wystarczająco dużo relacji na Youtubie). Rezygnuje, bo nie na to się zapisywał.
Czy ma słabą głowę? Być może tak.
Ale czy zawsze trzeba robić wszystko do końca z założonym planem? Nigdy nie mogą zmienić się priorytety?

OK. Każdy może mieć swoje zdanie. Ja uważam, że wszystkiego można dokonać, ale trzeba być na to mentalnie przygotowanym. A jak rzeczywistość rozjeżdża się z oczekiwaniami, to wtedy patrz wyżej.

Radek ostatecznie na 11 (nieklasyfikowanym) miejscu. W ostatniej chwili wyprzedził go jeszcze Staubach. Marcin Kępka z niewielką stratą do TOP 20 - jeszcze 100 km do mety.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 12 Lut 2025, 14:34 »
Są ludzie, którzy nastawiają się na ciężkie warunki, kręcenie po 300W w błocie z prędkością 15km/h, ale jednak kręcenie. Swego czasu Mamba też zaliczyła DNF na USGR i mówiła, że nie tak to sobie wyobrażała. To tak jakby ktoś chciał pobiec np. półmaraton, a przypadkiem znalazł się na imprezie typu Runmageddon. Ukończy go? Jak się zaweźmie, to prawdopodobnie tak. Ma to dla niego sens, jak on chciał zrobić szybkie 21km? Niech już każdy sobie sam odpowie.

Tylko tutaj to nie jest pierwsza edycja tego wyścigu. Jechało to mnóstwo osób, jest wiele relacji, trasa jest z grubsza podobna itd. Więc wystarczy poczytać parę relacji (których jest wiele) by wiedzieć czego się spodziewać. Na pierwszej edycji większość ludzi jechała to na gravelach, bo nie wiedziała czego się spodziewać, nie znała realiów trasy. A obecnie zdecydowana większość wybiera MTB - właśnie z tego powodu, że nie jadą tego w ciemno, że mają wiele relacji uczestników, którzy piszą o realiach trasy.

Tak wiec jeśli kogoś to zaskakuje - to myślę, że nie do końca dobrze się przygotował, albo za bardzo postawił na życzeniowe myślenie. Pojechał to na gravelu, też pytanie czy nie miał za twardego napędu - to na trasie z ostrymi podjazdami i zjazdami nie pomaga.

« 12 Lut 2025, 14:37 »
Tylko tutaj to nie jest pierwsza edycja tego wyścigu. Jechało to mnóstwo osób, jest wiele relacji, trasa jest z grubsza podobna itd. Więc wystarczy poczytać parę relacji (których jest wiele) by wiedzieć czego się spodziewać. [...]
Tak wiec jeśli kogoś to zaskakuje - to myślę, że nie do końca dobrze się przygotował, albo za bardzo postawił na życzeniowe myślenie.

Moim zdaniem Wagabundowy chyba niezbyt dokładnie przeanalizował trasę, relacje video, blogowe etc.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 12 Lut 2025, 23:35 »
Wie ktoś może na czym jedzie Mossoczy (sztywniak czy full)? Bo jak zobaczyłem, że Grand Guanche wygrał na fullu, to mi szczęka opadła.

Warto tu dodać, że Gran Guanche jest rozgrywane w trzech wersjach - Road, Gravel i Trail. Mossoczy wygrał wersję Trail, nie dużo mocniej obsadzoną wersję Gravel, więc full tu raczej nie jest niczym niezwykłym.

Warto też zwrócić uwagę na nieprawdopodobną jazdę pierwszej kobiety, Marei Moldenhauer, która jest obecnie 7. (żeby mieć skalę odniesienia - Mossoczego, czyli pierwszego Polaka, wyprzedza o ok. 70 km). Marei to kolejna, obok Fiony, przedstawicielka absolutnego fenomenu w świecie ultrawyścigów, czyli młodych niemieckich lekarek o niewiarygodnej wydolności na wyścigach długodystansowych. To aż się prosi o jakieś badanie naukowe - jakie cechy charakteru sprawiają, że ten właśnie zawód jest tak mocno reprezentowany w czołówce ultra ; -)

Prywatnie to nie sądzę, żeby zawód miał w tej mierze znaczenie, jeśli już to bym znacznie bardziej obstawiał narodowość  ;). Myślę, że nie bez powodu Niemców w czołówce światowego ultra jest bardzo dużo, pewne cechy charakterystyczne dla tego narodu jak m.in. umiejętność bardzo metodycznego podejścia do problemów czy nieustępliwość w dążeniu do celu na pewno w ultra pomagają. Jak się posłucha wywiadów z Fioną - to właśnie owo metodyczne podejście od razu rzuca się w oczy.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 13 Lut 2025, 08:52 »
Uszy.

Informacja zawarta jest już w samym nazwisku - Hauer jest od hauen.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 13 Lut 2025, 11:38 »
Z drugiej strony to jest klasyka tłumaczenia ludzi, którym głowa siadła. Odkąd ultra to tylko przyjemność? . Cała istota tej zabawy to plywanie w basenie, gdzie na jednej ścianie jest skrajna euforia, na drugiej skrajne cierpienie. Posiadanie w sobie genu masochisty jest niezbędne by w te klocki odnosić sukcesy.

Ja tak trochę śledzę profil YT Wagabundowego i z tego co kojarzę, to on ma tylko gravele. Wziął to co ma dopasowane, czym jeździ na co dzień. Ma to sens, nie mówię że to dobre posunięcie, ale ma sens.
Też jeździ na niskim ciśnieniu, z pasywną amortyzacją sztycy i mostka. W Polsce na tych maratonach "gravelowych" jak Dolina Bugu to to się sprawdza. Ale AMR to specyficzny jest taki, też sobie śledzę relację Stephane'a Ouaja i jak widzę jakie tam są kamieniste uyeby... Tam nie ma prawa być dobrej jazdy na gravelu. Zresztą to widać na starcie, bo na gravelu to po tych kilku edycjach startują już raczej desperaci albo masochiści.

« 13 Lut 2025, 16:55 »
Radek wygrywa w klasyfikacji uwzględniającej średnią prędkość w ruchu. Radek 16,8 km/h, drugi Alex McCormack 15,7 km/h. Radek 31,37% postojów, Alex 9,58%
« Ostatnia zmiana: 13 Lut 2025, 17:01 TripRider »

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 13 Lut 2025, 17:46 »
Zaplecze tych na których liczyliśmy najbardziej spisało się doskonale (odliczając Radka miejsca 21, 26, 30). Czyżby wyrastali godni następcy?
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Lut 2025, 15:11 »
A tutaj przyczyna wycofu Sofiane, nie zawodnik padł tylko sprzęt, zmieliło mu przerzutkę:

Dojechał na tym naprawionym jakąś prehistoryczną przerzutką sprzęcie dalej na metę, ale już chyba nie po trasie wyścigu

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 14 Lut 2025, 16:17 »
Paskudnie to wygląda.
Tylna przerzutka to część bardzo łatwa do uszkodzenia o dużych konsekwencjach. Jednocześnie trudna do wożenia jako cześć zapasowa. No i niestety coraz droższa.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 14 Lut 2025, 16:26 »
Dojechał na tym naprawionym jakąś prehistoryczną przerzutką sprzęcie dalej na metę, ale już chyba nie po trasie wyścigu

Nie wiedziałem, że GRX jest w stanie obsłużyć tak szeroką kasetę  :o On tam ma grubo ponad 40t, myślałem że GRX to tak do 36t maks. ogarnia.

Ta przerzutka, którą wsadził po awarii to nie jest prehistoryczna. To jest funkiel, nówka prosto z chińskiego kontenerka. (oczywiście w antycznej technologii) Ja w Kirgistanie rozwaliłem własną, to mogłem w najbliższym miasteczku kupić takie coś też. Ale nawet nie próbowałem z tym rzeźbić, od razu taksóweczka do Biszkeku.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 14 Lut 2025, 17:12 »
GRX 1 x 11 ogarnia chyba nawet 46.
2 x 11 z przedłużką wolftooth ogarnia nawet 42.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna bzyk69

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 27.08.2021
« 14 Lut 2025, 18:33 »
Na ale tam przedłużki nie ma.
Albo ma jeden blat z przodu (najprawdopodobniej), albo pilnował się, żeby nie przerzucać w skrajnie niekorzystne przełożenia (i się zapomniał, i zmieliło :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 14 Lut 2025, 20:14 »
Nie wiedziałem, że GRX jest w stanie obsłużyć tak szeroką kasetę  :o On tam ma grubo ponad 40t, myślałem że GRX to tak do 36t maks. ogarnia.

Jest przerzutka GRX 822, dedykowana do napędu 1x12, która obsługuje tak duże kasety MTB, bez żadnych przedłużek itd.
https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-grx-rd-rx822-pd36926/?srsltid=AfmBOorlKkZ7L_2Vg_AgJhhDiZSKl5N9FtKu-O1ewLAb9Dhu3ZnAUJGi

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum