Cytat: Żubr w 14 Lut 2025, 16:26Nie wiedziałem, że GRX jest w stanie obsłużyć tak szeroką kasetę On tam ma grubo ponad 40t, myślałem że GRX to tak do 36t maks. ogarnia.Jest przerzutka GRX 822, dedykowana do napędu 1x12, która obsługuje tak duże kasety MTB, bez żadnych przedłużek itd.https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-tylna-shimano-grx-rd-rx822-pd36926/?srsltid=AfmBOorlKkZ7L_2Vg_AgJhhDiZSKl5N9FtKu-O1ewLAb9Dhu3ZnAUJGi
Nie wiedziałem, że GRX jest w stanie obsłużyć tak szeroką kasetę On tam ma grubo ponad 40t, myślałem że GRX to tak do 36t maks. ogarnia.
2 x 11 z przedłużką wolftooth ogarnia nawet 42.
Jest przerzutka GRX 822, dedykowana do napędu 1x12, która obsługuje tak duże kasety MTB, bez żadnych przedłużek itd.
ja mam w rower Focus Cayo korba 50-34 i kasete 11-40. Jest to mix bezgrupowej ultegry z grx 812 i wszystko bardzo dobrze śmiga.
co do łańcucha to spokojnie wszystko działa
Szczególnie ten początek wyścigu jest ekstremalny, na dzień dobry zawodnicy dostają potężne uderzenie, na pierwszych 120km jest 4300m w pionie i to wszystko w nocy. A po tych 120km znajdują się na wysokości 2500m, gdzie jest mróz, gdzie leży śnieg i czeka ich ekstremalny, nocny zjazd.
Można spokojnie przekroczyć pojemność przerzutki o ile pilnuje się przekosow lub odpowiednio skonfiguruje Di2.
Cytat: Wilk w 14 Lut 2025, 20:14Jest przerzutka GRX 822, dedykowana do napędu 1x12, która obsługuje tak duże kasety MTB, bez żadnych przedłużek itd.Ale to tylko w przypadku napędu 1x
Obejrzałem kilka innych filmików z poprzednich edycji i takiego gruzowiska jak pokazał Wagabundowy, nie widziałem. Albo nie było tak hardkorowo, albo nikt nie miał w głowie w tym momencie wyciągać kamerę. Te "niepełne" filmy są nieco złudne i na wyścigu można się zaskoczyć trasą.
Szczerze mówiąc to po Mule Tracku jak ktoś waży trochę mniej, ma delikatnie wyższe W/KG, rower górski i umiejętności to rzadko musi schodzić z roweru.
Akurat ten odcinek z Mule Track, który na tym filmie jest wyeksponowany - to we wszystkich relacjach się przewijał, że hardkorowy i że większość go idzie.
Można spokojnie przekroczyć pojemność przerzutki o ile pilnuje się przekosow
niby grupa GRX, ale faktycznie to przerzutka MTB.