Autor Wątek: Sprawdzona ładowarka z dwoma portami szybkiego ładowania (jednocześnie)  (Przeczytany 1973 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Poszukuję sprawdzonej i w miarę kompaktowej ładowarki sieciowej z dwoma wyjściami szybkiego ładowania, potrafiąca je usługiwać jednocześnie (żeby po podłączeniu do obu urządzeń, ładowarka nie rozdzielała mocy). Zależy mi więc, bym mógł podczas powiedzmy godzinnego postoju, możliwie jak najwięcej doładować telefon oraz powerbank.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Chyba wszystkie jakoś rozdzielają moc, kwestia tego ile po tym rozdzieleniu mocy trafia na każdy z portów.
Jakie moce ładowania przyjmą telefon i power bank?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Telefon 67W nawet pociągnie jak tyle dostanie, a powerbank ma niby na wyjściu 22W, ale nie wiem ile będzie w stanie pobierać przy ładowaniu.

Czyli powinienem się skupić po prostu na jak największej mocy ładowarki, a jak podzieli, to bez znaczenia?

Online Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Obejrzyj też produkty Anker. Co do mocy to trzeba dokładnie czytać ile mocy dają poszczególne porty i ile jej dają jeżeli wykorzystywany jest więcej niż jeden port. Jeżeli podane są tylko moce dla wykorzystania jednego portu, to na pewno nie osiągniesz tych mocy przy ładowaniu więcej niż jednego urządzenia, a ładowarkę możesz sobie darować (ja wychodzę  z założenia, że jak producent nie podaje takich parametrów to nie warto sobie nim zaprzątać głowy).
Są ładowarki 100W czy 130W ale max moc na jednym porcie to 30W. Są też takie, które przy mocy 65W mogą dać 65W przy jednym urządzeniu i np 45W+20W przy dwóch.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Używam takiej i mogę ją z czystym sumieniem polecić:

https://pl.aliexpress.com/item/1005005209711275.html

Bardzo mała, poręczna, o mocy 65W. Przy dwóch urządzeniach rozdziela moc na 45W+20W

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Kupiłem taką: Baseus ładowarka sieciowa GaN2 Lite PD 65W 1x USB-C 1x USB ale jeszcze podróżuje do mnie więc nie jest sprawdzona ale piszą, że może równocześnie ładować szybko dwa urządzenia??? Zobaczymy.
https://sklep.baseus-polska.pl/product-pol-20478-Ladowarka-sieciowa-Baseus-GaN2-Lite-USB-USB-C-65W-EU-czarna.html#specification

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Kupiłem taką: ...

Opis na stronie chyba do innej ładowarki. Niby ma 65W, ale z opisu wynika, że ładuje 100W (20V/5A). USB C1/C2, a widać jeden port. Jak dotrze to podaj proszę faktyczne dane.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Opis na stronie chyba do innej ładowarki. Niby ma 65W, ale z opisu wynika, że ładuje 100W (20V/5A). USB C1/C2, a widać jeden port. Jak dotrze to podaj proszę faktyczne dane.
Też to zobaczyłem przed kupnem ale czytałem też opinie z których wynikało, że ktoś ładował równocześnie 18W i 45W.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Posiadam, chwalę sobie:
https://allegro.pl/oferta/ladowarka-sieciowa-zasilacz-100w-kostka-gan-3-kabel-ac-2x-usb-c-65w-2x-usb-16698141226
Nie mam miernika, ale równocześnie idzie laptop (65W) i "superszybkie" ładowanie Samsunga (25W). Oczywiście nie wiem, czy dla Ciebie nie za duża. Dla mnie idealna, bo często ładuję 4 urządzenia na raz :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Poszukuję sprawdzonej i w miarę kompaktowej ładowarki sieciowej z dwoma wyjściami szybkiego ładowania, potrafiąca je usługiwać jednocześnie (żeby po podłączeniu do obu urządzeń, ładowarka nie rozdzielała mocy). Zależy mi więc, bym mógł podczas powiedzmy godzinnego postoju, możliwie jak najwięcej doładować telefon oraz powerbank.

Z tego co czytam, to potrzebujesz ładowac urządzenia 5 Voltowe.

No i tutaj nie osiągniesz z portu 65W, czy 45W - te moce odnoszą się do urzadzeń na napięcie kilkunastu Volt (jak laptop) - porty C ustalają sobie napięcie w zależności od podpiętego urządzenia.

Przy 5V to tak standardowo 3A jest - czyli 15W.
Lepiej mieć więcej (kilka) portów po 5V (jak przy Twoich wymaganiach) - gniazda się zużywają i nie dają pełnego prądu (z czasem).

Acha, no i pożądne kable - by te 3A pociągnąć.
« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2025, 07:31 sinuche »

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
No właśnie nie 5V. Obecnie ładowanie odbywa się nawet napięciem 20V. Owszem akumulatory w urządzeniach są 5V (3,7V) czy też zasilanie urządzenia odbywa sie przy takim napięciu, ale ładowania aku to osobny proces. Powerbanki i telefony zazwyczaj mogą być ładowane tymi 20V (impulsowo). Parametry ładowania uzgadniają tu ładowane urządzenia, ładowarki i kable, króre również maja swoje chipy.

edit: literówki
« Ostatnia zmiana: 11 Lut 2025, 08:05 qbab »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Coś Ci się chyba pomyliło  ;)
Ładowarki rzędu 65-100W jak najbardziej ładują urządzenia na 5V z taką mocą. To ze urządzenie ma baterię 5V to przecież nie znaczy że nie można go ładować napięciem większym, to bylby absurd. Przecież Quick Charge to ładowanie na 9V lub 12V, a ten standard jest na rynku wiele lat.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Przecież pisałem, że urządzenia które ustalają napięcie przez komunikację - sa ładowane wyższym napięciem.
Akurat u mnie telefon  i 1 powerbank  nie maja takiej funkcji - i są ładowane z napięcia 5V. ;)

Warto wiedzieć co sie laduje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum