Autor Wątek: Sprawdzona ładowarka z dwoma portami szybkiego ładowania (jednocześnie)  (Przeczytany 1974 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Dzięki za propozycje i uwagi.

Jeszcze pomyślałem, że może mógłbym wykorzystać ładowarkę 80W która została mi po telefonie z szybkim ładowaniem, ale jednym gniazdem i jakoś podzielić tę moc za pomocą przewodu? Na przykład tego typu:

https://homescreen.pl/2w1/69722-kabel-2w1-joyroom-speedy-series-sa21-1t2-usb-c-2xusb-c-100w-15m-czarny-6941237100764.html

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ale jednym gniazdem i jakoś podzielić tę moc za pomocą przewodu? Na przykład tego typu:
To na pewno nie zadziała.
Kupiłem taką: Baseus ładowarka sieciowa GaN2 Lite PD 65W 1x USB-C 1x USB ale jeszcze podróżuje do mnie więc nie jest sprawdzona ale piszą, że może równocześnie ładować szybko dwa urządzenia??? Zobaczymy.
https://sklep.baseus-polska.pl/product-pol-20478-Ladowarka-sieciowa-Baseus-GaN2-Lite-USB-USB-C-65W-EU-czarna.html#specification
Taką mam, ładuje laptopa i telefon na raz.

100W nie polecam, to są naprawdę wielkie, ciężkie krowy.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006

Dlaczego? Co może pójść nie tak?

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
Kupiłem taką: Baseus ładowarka sieciowa GaN2 Lite PD 65W 1x USB-C 1x USB ale jeszcze podróżuje do mnie więc nie jest sprawdzona ale piszą, że może równocześnie ładować szybko dwa urządzenia??? Zobaczymy.
https://sklep.baseus-polska.pl/product-pol-20478-Ladowarka-sieciowa-Baseus-GaN2-Lite-USB-USB-C-65W-EU-czarna.html#specification

Ludzie zwracali uwagę (narzekali), że w Baseusach jak jedno urządzenie się już ładuje i podpinasz drugie, to pierwsze przerywa ładowanie na chwilę i zaczyna cykl ładowania od nowa. Czy to jest rzeczywisty problem wpływający na żywotność baterii, nie wiem.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

• blog podróżniczy

do szybkiego ładowania jest komunikacja dwukierunkowa, czyli ładowarka z telefonem "dogadują się" jaki prąd i napięcie puścić kabelkiem. Jak rozdzielisz sygnał na dwa urządzenia, to nic się z niczym nie połączy, tylko puści prąd o minimalnych parametrach.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Ludzie zwracali uwagę (narzekali), że w Baseusach jak jedno urządzenie się już ładuje i podpinasz drugie, to pierwsze przerywa ładowanie na chwilę i zaczyna cykl ładowania od nowa. Czy to jest rzeczywisty problem wpływający na żywotność baterii, nie wiem.

Potwierdzam. Tak to właśnie działa. Nie sądziłem, że jest to problem.

Jak rozdzielisz sygnał na dwa urządzenia, to nic się z niczym nie połączy, tylko puści prąd o minimalnych parametrach.

I wszystko jasne.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Potwierdzam. Tak to właśnie działa. Nie sądziłem, że jest to problem.

Również potwierdzam. I nie uważam, żeby to był problem. Dopóki baterii nie dobija się do 100% lub bardziej, to sobie można podłączać i odłączać dowolnie, z tego co (w wielu miejscach) czytałem.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018

do szybkiego ładowania jest komunikacja dwukierunkowa, czyli ładowarka z telefonem "dogadują się" jaki prąd i napięcie puścić kabelkiem. Jak rozdzielisz sygnał na dwa urządzenia, to nic się z niczym nie połączy, tylko puści prąd o minimalnych parametrach.

Ale to zależy jednak od inteligencji kabla, bo przecież ładowarka z kilkoma portami wyjścia nie jest bardziej inteligentna tylko dlatego tego, że jest ładowarką. Jeśli układy/logikę, które są obecne w takiej ładowarce przenieść do kabla usuwając część odpowiedzialną za ac/dc a dokładając kawałek inteligencji po stronie wejścia - to teoretycznie powinno to działać. Czy tak jest w tym przypadku trudno powiedzieć.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

"Inteligencja (od łac. intelligentia – zdolność pojmowania, rozum) – zdolność do postrzegania, analizy i adaptacji do zmian otoczenia. Zdolność rozumienia, uczenia się oraz wykorzystywania posiadanej wiedzy i umiejętności w różnych sytuacjach. Cecha umysłu warunkująca sprawność czynności poznawczych, takich jak myślenie, reagowanie, rozwiązywanie problemów."
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• blog podróżniczy
Jeśli układy/logikę, które są obecne w takiej ładowarce przenieść do kabla usuwając część odpowiedzialną za ac/dc a dokładając kawałek inteligencji po stronie wejścia - to teoretycznie powinno to działać.
Teoretyzowanie. Lepiej i taniej mieć jednak ładowarkę, która ma to ogarnięte wewnątrz.
Kiedyś były popularne takie kabelki pt. usb-a i dużo końcówek, zanim usb-c stało się standardem (i pewnie takie coś miał na myśli Romal). Tak czy siak, próba podłączenia więcej niż jednego urządzenia na raz, nie jest najlepszym pomysłem.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Odebrałem dzisiaj ładowarkę z paczkomatu i przeprowadziłem doświadczenie (nie mam czym dokonać pomiarów mocy) - podłączyłem do USBC telefon i pojawił się komunikat o czasie do końca ładowania a następnie podłączyłem pawerbank do USBA i pomimo tego telefon nie zmienił prognoz co do czasu do końca ładowania czyli moc z jaką ładuje się telefon nie uległa zmianie mimo ładowania z dówch portów  :D

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
Baseus, sprawdzona marka, większe spokojnie pociągną laptopa. Wybierz sobie ile tam watów Ci jest potrzebne. Dzieli moc tak jak w specyfikacji.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Nie ma żadnej inteligencji w ładowarce / kablu :)

Są porty. Stadardowo na 5V (max 2-3A) - jeżeli używa się tylko linii zasilających (+ i -) i taki port mozna sobie zrównoleglić (te kabelki z rozgałęźnikami) ale więcej niż 3A (suma)  z tego nie będzie.
I ja tak często robię, mam różne urządzenia na usb (stary telefon, lampki, wiertarka, i inne pierdoły) - one pracują na 5V.

Ale jeżeli się podpina urządzenia które ustalają parametry ładowania - to do jednego portu można podpiąć tylko jedno urządzenie - dlatego że jest jedna wspólna linia zasilająca (+/-).

Tak więc, lepiej mieć ładowarkę wieloportową (każdy port jest niezależny) jeżeli planuje się podpinac kilka urządzeń.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2025, 10:03 sinuche »

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019

Nie jest tak. Liniami  D+ i D- nadając im odpowiedni potencjał można sterować prądem ładowania. Do 2A. Inaczej więcej niż 0.5A nie poleci (smartfon nie łyknie). Oczywiście jakieś chińskie powerbanki to pociągną więcej poza systemem, ale smartfon już nie. I tu jest mowa o samych 5V, jak to rozgałęzisz to się popierniczy i na takim rozgałęźniku żaden quick charge nie zadziała. Co więcej quick charge to już jest rozmowa pomiędzy ładowarką a urządzeniem i one się dogadują jaki prąd i jakie napięcie ma lecieć. I tak potrfafią się dogadać na przykład na 12V i 3A i leci wtedy całe 36W.

Dlatego ładowarki mają po 2 porty, bo może się okazać, że jedno urządzenie obsługuje qc3, a drugie tylko proste ładowanie na 2A.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018

Biorąc pod uwagę, że specyfikacja USB Power Delivery ma dobrze ponad 1000 stron... Proszę - poniżej przykład kawałka specyfikacji jak kabel prezentuje się względem urządzenia, może określenie "inteligentny kabel" komuś źle brzmi - ale z pewnością nie jest to głupi kawałek miedzi w plastiku... :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum