Do tego od lat wybieram urządzenia rowerowe Garmin. Obecnie 1030.
Na 1030 jestem w stanie (a przynajmniej zrobiłem to jak był nowy, z nową bateria) wyjechać z naładowanym w pełni urządzeniem na tydzień, jeździć całymi dniami i wrócić do domu mając jeszcze kilka % energii.
Gdybym miał Ci doradzić - nie brałbym Explore z trzech powodów; 1- bateria niby nie jest zła, ale są modele, gdzie jest lepsza, 2- ekran ma przeciętną jakość, 3- kumpel kupił sobie kiedyś to "cudo", i trafił na egzemplarz, gdzie bateria trzymała kilka godzin, potem wymienił na kolejny - to samo, potem znowu wymienił na kolejny i to samo. W końcu oddał i kupił 840.
Co do baterii i tego co pisał kolega ramzes. Trochę mnie dziwi, że w trzech modelach kolega miał taki sam problem z czasem działania baterii. To sugeruje, że może nie chodzić o wadę urządzenia tylko to w jaki sposób było używane. Przykładowo czas 30 godzin pracy osiągałem przy następujących ustawieniach:- wyłączone podświetlenie (w dzień absolutnie nie jest potrzebne)- brak sparowanych jakichkolwiek akcesoriów jak pulsometr, prędkościomierz czy varia- wyłączony bluetooth (brak łączenia z telefonem)- jazda latem kiedy jest ciepło- i jeszcze jedno, na dłuższych postojach wygaszam ekran
A to nie jest tak, że ramzes pisze o wersji 1 Explore, gdzie tam bateria faktycznie to była porażka.
Piszę oczywiście o czasie brutto, od włączenia do wyłączenia urządzenia, przy czym nie zaobserwowałem wielkiej różnicy między jazdą z dziećmi, gdy faktycznie mam około 50 % jazdy a jednodniowymi wycieczkami solo. Tak do 200-250 km 'zjadało' mi około 1/3 baterii.
Pytanie do Wilka: Jak jest w tych droższych modelach (>1030), czy tam jest jakiś istotny spadek wydajności baterii na takich dużych zimowych wyrypach jakie robisz? W porównaniu do warunków powyżej 0stC?
A to nie jest tak, że ramzes pisze o wersji 1 Explore, gdzie tam bateria faktycznie to była porażka.Ja również mam Explorer 2, i żadnych problemów z baterią. No chyba że na mrozie, ale latem nigdy nie uświadczyłem jakiś kłopotów.
Z tego co piszesz w Explore 2 inaczej to wygląda, tylko pytanie czy to ogólna reguła, czy też problem z Twoim konkretnym egzemplarzem.