Autor Wątek: RockShox Judy Silver 120 skoku - nie zawsze 120  (Przeczytany 832 razy)

Offline Mężczyzna arhetyp

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 14.02.2025
Cześć,

jestem nowy i zielony w temacie amortyzatorów.
Mam RockShox Judy Silver 120 i przejechane ok 4000 km na nim od nowości.
Około 100 km temu zauważyłem, że tracę mocno skok - dopompował jednak pobliski serwis i wszystko wróciło do normy - czyli skok mierzony linijką około 12 cm jednak amortyzator chodził dość ciężko.

Odebrałem jednak rower po kompleksowym przeglądzie w zeszłym tygodniu w serwisie Trek (punkt serwisowy szanowany zdecydowanie) i powiedzieli mi, że spuścili z amortyzatora trochę powietrza bo było nie na moją wagę i faktycznie amortyzator chodzi obecnie o wiele wiele żwawiej.

Zauważyłem jednak dzisiaj, że nie zawsze odbija do tych 120 mm, czasem kilka mm mniej - nawet jak jest rower nieobciążony.

Nie znam się na tym i dlatego proszę o podzielenie się wiedzą - czy napompowanie w punkt pod wagę rowerzysty jest niezbędnym warunkiem aby amortyzator odbijał na swoje max czy jednak jak jest trochę za mało powietrza to może występować powiedzmy 1 cm różnicy?

Jeżeli napisałem nieprecyzyjnie, wyjaśnię dodatkowo.
Na razie będę obserwował, nie wiem szczerze powiedziawszy jak amortyzator zachowywał się przez te prawie 4 tys km bo nie przyglądałem się w ogóle póki nie miałem kłopotu:)

Dziękuję za podzielenie się wiedzą i doświadczeniami.

Pozdrawiam,
Arek

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
https://www.1enduro.pl/regulacja-zawieszenia-poradnik/

Ustaw SAG tak, aby wstepne ugiecie wynosilo ok. 25-30% skoku.

Powodzenia

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
A robili serwis widelca? Bo po 4000 km to zdecydowanie trzeba go rozebrać, wymiana oleju, uzupełnienie smaru, być może wymiana o-ringów itd. W ogóle to powinien być jeszcze przegląd zerowy zrobiony, bo nie wiadomo czy z fabryki przyszedł z odpowiednią ilością smaru i oleju. 4000 km to sporo jazdy, zapewne w różnych warunkach, więc widelec koniecznie powinien być rozebrany i złożony od nowa przez kogoś, kto się na tym zna.
To, że widelec jest tani, nie oznacza, że nie należy o niego dbać  :D
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna arhetyp

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 14.02.2025
Dziękuję, poradnik przeczytałem - co do zasady rozumiem na grubych punktach, jednak na razie się w to nie będę samodzielnie bawił.

Nie udało mi się wprost uzyskać odpowiedzi na moje pytanie czy amortyzator powinien zawsze powtarzać ten sam powrót bez obciążenia - pewnie brak mi tu pełnego zrozumienia tematu a i wystarczającej praktyki na pewno też:)

Amortyzator całościowo nie był serwisowany.

W ciągu tych 4 tys km miał miejsce w serwisie Trek (tam kupowałem rower) zarówno przegląd zerowy jak i dwa dodatkowe przeglądy. Zdaję się na serwis we wszystkich tematach, pytałem o przegląd amortyzatora przy ostatniej wizycie, koszt 500 PLN, uznałem, że poczekam do kolejnej wizyty po ogarnięciu tematu właściwego ciśnienia.

Pozdrawiam,
Arek

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
za powrót odpowiada tłumik powrotu. To jest taki kartusz wypełniony olejem, z zaworkami, które ograniczają jego przepływ.
1. Odkręcasz regulację tłumienia na minimum (w starych rockshox był symbol "zajączka", regulacja u dołu).
2. Regulacje kompresji też na minimum, do testów (regulacja u góry, czasem regulacją jest blokada skoku)
3. Rozciągasz amortyzator, aby się rozprostował
4. "pompujesz", czyli uginasz go ciężarem ciała po kilka razy. Jeśli amorek wraca bardzo ospale do pozycji wyprostowanej, to należałoby zacząć od serwisu tłumika (wymiany oleju/uszczelek).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../
Nie udało mi się wprost uzyskać odpowiedzi na moje pytanie czy amortyzator powinien zawsze powtarzać ten sam powrót bez obciążenia - pewnie brak mi tu pełnego zrozumienia tematu a i wystarczającej praktyki na pewno też:)

Amortyzator całościowo nie był serwisowany.

/.../

Temat amorów rozbieram nie w pełni.
Napiszę, przez analogię ciut może się wyjaśni:

1/ U mnie wraca zawsze - "powtarza ten sam powrót bez obciążenia".
2/ Ciśnienie, sądzę, jest nadmiarowe - "nie pod mą wagę ciała".
3/ W przebiegu kilkunastu lat użytkowania, iluś-dziesięciu tysi km ni razu nie był serwisowany (Magura).

Jeśli już po 1nym sezonie, 4 tysiach km amor należy serwisować, to ja ... chromolę.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Jeśli już po 1nym sezonie, 4 tysiach km amor należy serwisować, to ja ... chromolę.
Zależy od rodzaju widelca i zastosowania, ja mam np. w rowerze miejskim Manitou Axel sprzed nastu lat na sprężynie metalowej i elastomerach, tego nie serwisuję wcale. Z kolei w fullu i hardtailu wyprawowym mam amorki na sprężynie powietrznej, te staram się serwisować w odpowiednim czasie. Kiedyś nie serwisowałem powietrznego foxa i 3 tysiące poszły się czesać, w serwisie już tylko rozłożyli ręce.

Za mułowatą pracę amorka może też odpowiadać zawór wyrównujący ciśnienia między komorami pozytywną i negatywną. Przegląd widelca nie powinien kosztować 500 zł, chyba, że jest coś ważnego do wymiany, to wtedy wiadomo, że płaci się dodatkowo za części (np. za ten zawór). Możesz poszukać tańszego serwisu, z rockshoxem chyba jest trochę łatwiej niż z foxem, więcej firm serwisuje.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Magura Menja (o skoku 1ocm) jest właśnie na sprężynie powietrznej.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum