Łożyska suportu są słabo uszczelnione.
Klasyczne Shimanowskie HT II mają łożyska uszczelnione tylko z jednej, zewnętrznej strony, dzięki czemu udało się obniżyć koszty roweru o jakieś 0,03 USD i zmniejszyć masę o pół grama, a w praktyce udało się wpędzić sporą grupę użytkowników w kupowanie nietypowych (i oczywiście przez to droższych) łożysk tam, gdzie znacznie lepiej sprawdziłyby się zwykłe łożyska używane od dekad w przemyśle i dostępne w każdym sklepie z łożyskami.
Klasyczne, szimanowskie HT II będzie się kręcić z dwu milimetrowym luzem i resztkami plastikowego kołnierza, ten przypadek to Race Face, jeśli to x-type, to ostatnio wpadała mi w ręce lewa miska, z której wybiłem łożysko zajechane w około 900 km.
They are manufactured from high strength aluminium with a custom retainer bearing, for increased toughness. The bearings are factory filled with Phil Wood waterproof grease and were tested and proven to extend bearing life
increased toughness. The bearings are factory filled with Phil Wood waterproof grease and were tested and proven to extend bearing life
Dzięki tej trwałości dotarł aż do Mongolii
Mnie się wydaje, że cały czas robią kwadraty.
I pomyśleć, że kiedyś zwykły suport na kwadrat przejeżdżał dwa obwody ziemi zanim się rozsypał...