Autor Wątek: Mateusza Waligóry wyprawa przez pustynię Gobi  (Przeczytany 4543 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
No to czekamy na nowego posta! Mnie też intryguje poziom relacji live z tego wydarzenia włączając zdjęcia. Narzędzie diabła czyli Starlink?

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
No to czekamy na nowego posta! Mnie też intryguje poziom relacji live z tego wydarzenia włączając zdjęcia. Narzędzie diabła czyli Starlink?
Nie wiem, ale faktycznie nadaje on-line +/- 2-3 godz.. Jest po chłodnej stronie frontu, w okolicy -12 stopni, więc już nic złego chyba się nie wydarzy. Z tego co ostatnio pisze ostro dronuje, więc na pewno będą ciekawe ujęcia. Oczywiście nie podczas dwóch burz piaskowych  :lol: Tę drugą burzę też potwierdził, ale pewnie wywarła mniejsze wrażenie, nie napisał jednak, czy spał podczas niej w namiocie. A to zasadnicza sprawa, jeśli chodzi o wrażenia  :lol:
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

na pewno będą ciekawe ujęcia. Oczywiście nie podczas dwóch burz piaskowych  :lol: Tę drugą burzę też potwierdził, ale pewnie wywarła mniejsze wrażenie, nie napisał jednak, czy spał podczas niej w namiocie. A to zasadnicza sprawa, jeśli chodzi o wrażenia  :lol:

A gdzie potwierdził tę drugą burzę? Nie jestem mistrzem social media, ale z tego co ja widzę to w dniu 20 była burza i te przygody z namiotem a z 21 tylko tyle

Plus porady o (chyba) tzw. strzelaniu z bata  ;) bo czym żesz jest smarkanie "na sędziego"?  ;D
Nie orientuję się też w realiach Gobi, ale tam chyba tylko namiot pozostaje (?).
« Ostatnia zmiana: 12 Mar 2025, 00:25 MaciekK »

• niech tak się stanie
W komentarzu potwierdził. Tylko burza była w nocy, a rano już było lepiej. Nie wiem o co chodzi z tym sędzią?

Wiatr wschodni na stacjach meteo, ale nie wiem, w którym kierunku jedzie.
« Ostatnia zmiana: 12 Mar 2025, 17:25 podjazdy »

A widzisz. Mówiłem, że nie ogarniam SM  :D

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wieści z Gobi nie najlepsze:

"Pękła mi rama. Pękła. Mi. RAMA.
Nie mogę już jechać, ale nie poddam się!
Będę pchał rower aż do celu.
Nie zostawię Cię przyjacielu. Razem rozpoczęliśmy tę drogę i razem ją skończymy."

Pytanie ile jeszcze zostało kilometrów i w jakim miejscu ramy jest owo pęknięcie, jaki ma wpływ na możliwość jazdy czy pchania.

• niech tak się stanie
Sama usterka ciekawa, a zwłaszcza jej lokalizacja i przyczyna, mi kiedyś pękła rama od aluminiowego fulla, tam na styku z rurą podsiodłową. To jednak inny rodzaj roweru, zresztą od czasu stosowania karbonu ramy od fulli mi nie pękają. Tutaj wiemy, że był problem z suportem, gdyby rama pękła przy supporcie to by to było logiczne (awaria supportu byłaby wtedy spowodowana niezauważonym pękaniem ramy), ale na informację musimy poczekać.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Mnie też intryguje poziom relacji live z tego wydarzenia włączając zdjęcia. Narzędzie diabła czyli Starlink?

Starlink ma chyba zbyt duże gabaryty na wyprawy, podejrzewam że Mateusz ma zwykły telefon satelitarny.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Hej! Odezwę się już z Polski i odpowiem wszystkim. Serdeczności!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
No to czekamy ;)
Następna wyprawa będzie już na ramie wypełnionej tytanem w rurkach, jak mniemam?  8)

Hej! Odezwę się już z Polski i odpowiem wszystkim. Serdeczności!

Super i gratujacje!

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
gratulacje !

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Hej!

Już jestem.

Ciekawe, czy to błąd montażu supportu, czy np. wynik przedłużenia pedałów a w związku z tym większych przeciążeń na łożyska?

Nie wiem, ale obserwacje tego co nastąpiło potem sugerują, że support Race Face miał wadę fabryczną. Liczyłem się z tym, że tak ogromne pedały mogą mieć wpływ na odmienną pracę napędu, ale moje obawy dotyczyły głównie złamania ich osi, przez co pierwszy raz miałem z sobą na wyprawie zapasowe (lekkie, plastikowe) pedały. Jednak po wymianie supportu na najtańszy Shimano, który udało mi się znaleźć zauważyłem, że ten Shimano wytrzymał podobny dystans i jakość dróg (może trochę mniej podjazdów i wyższe temperatury) bez uszczerbku.

Targał jakiegoś starlinka ze sobą?

Starlink jest zbyt duży aby go zabierać na taką wyprawę, ponadto wymaga zewnętrznego zasilania. Miałem z sobą modem satelitarny Iridium GO EXEC, który umożliwiał mi wysyłanie wiadomości tekstowych i zdjęć. Jednak najczęściej korzystałem z... zasięgu lokalnej sieci unitel 4G. Ta dostępna była w pobliżu większości osad i umożliwiał nawet na wysyłanie filmów do telewizji. W 2018 roku internet na Gobi i w Ałtaju Gobijskim dostępny był na kartki zdrapki i tak mulił, że nic nie dało się z nim zrobić. TEraz gdy byłem zbyt zmęczony aby odpalać modem, to wysyłałem wiadomości z Garmina Inreach Explorer+, w sytuacji podbramkowej mogłem też dzwonić z telefonu satelitarnego Iridium. Wpisy były robione przez mojego przyjaciela Dominika, czasem real time, a czasem z jednodniowym opóźnieniem.

Łożyska suportu są słabo uszczelnione.

Zdecydowałem się na użycie supportu Race Face, bo dokładnie taki sam miałem na Canning Stock Route w Australii Zachodniej w 2014 oku i spisał się doskonale. Tak naprawdę cały mój rower złożony był na takich samych częściach tylko noweych (za wyjątkiem sterów, korby i przerzutek)

Że też ja nigdy na to nie wpadłam przy naprawie roweru

Nie polecam. Przy tej ilości tego lepkiego gówna jedynym sposobem, który umożliwił mi na jako-takie oczyszczenie napędu było wcieranie śniegu o konsystencji cukru w każdy element napędu. Trwało to kilka godzin ale zadziałało.

Mnie się wydaje, że cały czas robią kwadraty.

Surly Pugsley to jeden z pierwszych fatbajków na rynku i jak to często bywa z produktami przecierającymi szlaki nie ustrzegł się wielu błędów. Asymetryczna budowa ramy uniemożliwia wykorzystanie kwadratu.

też uważam, że na taki wyjazd to się bierze starsze i prostsze rozwiązania.

j.w.

Ja od Mateusza kupiłem rower, Surly LHT. On był wtedy bodajże po wyprawie do Ameryki Południowej. On był nią już mocno zmęczony, ten rower.

Przykro mi. W którym miejscu pękła? Moja żona nadal jeździ na swoim.

Myślałem, że on na pełen etat zajmuje się 'podróżowaniem'

To prawda, ale w związku z tym, że cuzję się zmęczony pewnie to już długo nie potrwa.

Nie ujmując samej przygodzie wiało słabiej, niż miało, około 83 km/h, ten sam pomiar na dwóch stacjach.

Wiało tak, że było to do zniesienia. Nie była to moja pierwsza burza piaskowa na Gobi. Byłe w kontakcie z IMGW, więc jak miało się wydarzyć coś gorszego to dostawałem info z wyprzedzeniem na Inreach. Pierwszy dzień, ten z niesionym piachem i pyłem przetrwałem na rowerze, biwakując wieczorem. Kolejną trudną noc spędziłem w osadzie Manlai i rano pomimo wiatru ruszyłem w drogę. Wiało słabiej i bez piachu. Podsumowując - nie było to nic czego nie przeżyłem już na wyprawach, np. na Grenlandii lub Antarktydzie.

Może posta pisał z jakiegoś schronienia, bo nie sądzę, aby teraz przy wichurze 120 km/h się w to bawił. Może wysłał ktoś inny, a on przesłał wcześniej? W każdym razie front chłodny stał się faktem. Stacje oficjalnie notują teraz burzę piaskową (sand storm)

O tym kto wrzucał posty pisałem wyżej. 120km/h to rześkie warunki, ale jeśli porządny namiot (najlepiej tunel) jest rozstawiony w rozsądny sposób (podwójne pałąki), okopany (śniegiem) i odciągnięty to sobie poradzi.

Pytanie ile jeszcze zostało kilometrów i w jakim miejscu ramy jest owo pęknięcie, jaki ma wpływ na możliwość jazdy czy pchania.

Pękła na 25 km przed końcem. Zdrutowałem i dopchałem do końca.

podejrzewam że Mateusz ma zwykły telefon satelitarny.

Opisałem wyżej sposoby komunikacji.

Super i gratujacje!

Dziękuję!

gratulacje !

Dziękuję!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Fajnie było śledzić. Dobrze żeś cały. Gratulacje.

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum