Autor Wątek: rower z ramą karbonową  (Przeczytany 10872 razy)

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
rower z ramą karbonową
« 14 Paź 2010, 17:24 »
Nie zawsze aard (to czytanie powyżej) jest takie proste.
Co widać.
 :lol:

Offline Mężczyzna Adunaphel

• antybajkstat
  • Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 13.06.2010
rower z ramą karbonową
« 29 Sty 2011, 19:44 »
Witam serdecznie.Jako że niewiele jest na temat ram karbonowych na forum, postanowiłem dodać coś od siebie, aby nie być jeno pasożytem i oddać troszkę wiedzy innym.Od ok.2 lat użytkuje karbonowego Synergy. Wcześniej dla porównania dosiadałem Authora Classica (oryginalny osprzęt), Stratosa po modyfikacjach (prawie wszystko zdążyłem w nim wymienić na przestrzeni 3 lat), oraz Kellysa Saphixa (który niestety mimo woli znalazł nowego właściciela). Biorąc pod uwagę samą ramę, to pod kątem wykonania nie mam nic do zarzucenia, wszystkie łączenia idealne, wygląd na 5 z plusem. W początkowym etapie użytkowania trochę dziwnie wyglądały jak dla mnie grube rury(przyzwyczajenie do aluminium zrobiło swoje), to się rzuca w oczy po pierwszym spojrzeniu. Otwory na bagażnik jak i inne "asortymenty" potrzebne w rowerze wyprawowym są na swoim miejscu, i są dobrze spasowane z ramą. W ramię znalazły się miejsca na piwoty, ale niestety przeznaczone są na hamulce typu HS Magury, nie ma w ramie malutkich otworów aby obsadzić w nich zwykłe Vki. Kosztowało mnie sporo wysiłku aby znaleźć sposób na zamontowanie sd7. Rama cechuje się bardzo dobrą sztywnością i świetnie (oczywiście jak na ramę) amortyzuję drgania. Od strony technicznej, poza kontrowersyjnym (jak dla niektórych) wyglądem nie ma się do czego przyczepić. Ideał jeśli chodzi o rower crossowy. Synergy jest dla mnie substytutem typowego roweru górskiego, nie użytkuję zwykłego "górala" ponieważ nie do końca odpowiada mi typowo sportowa sylwetka na rowerze, a do tego w miejscu mojego zamieszkania do "pośmigania po lasach i górkach " cross jest w zupełności wystarczający. Jeśli chcesz mieć lekki, sztywny rowerek o lekko sportowej i agresywnej geometrii to ten "węgiel" jest dla ciebie, ciężko się przyczepić do czegokolwiek pod kątem wykonania. Teraz poruszę niestety mniej przyjemny temat, a mianowicie stosunek ceny do otrzymanego towaru. Oto moje zdanie "SYNERGY ABSOLUTNIE NIE JEST WART SWOJEJ CENY W SKLEPIE". Ciężko mi było znaleźć alternatywę dla Authorowskiego  karbonika w normalniej cenie, dlatego postawiłem akurat na niego. Na wyprawach spisuje się świetnie, na niczym lepszym nie było mi dane dotychczas podróżować. Użytkuje go niemal codziennie w sezonie, świetnie się spisuje w lesie jak i na polu, nic pod kątem technicznym nie mogę mu zarzucić. .....poza ceną. Jeśli chodzi o odwieczne pytanie to...nie kupiłbym go ponownie, ze względu "właśnie" na pieniążki jakie trzeba na tą przyjemność wyłożyć. Jeżeli interesują was inne szczegóły odnośnie Synergy (zdjęcia lub dokładniejszy opis) to chętnie służę pomocą.
antybajkstat do kwadratu i 0

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Odp: rower z ramą karbonową
« 21 Gru 2011, 09:56 »
http://www.gigabike.de/frame.php?MakeLang=deutsch&MakeLangID=1&lay1=11&lay2=1&lay3=0&lay4=&prodid=600001450

stalówka, 99 euro

nasi znajomi (na wesji z Rohloffem) jadą już od kilku miesięcy i wszystko cacy
hobis.wordpress.com

pozdr

ma ktos zdjecia takiej ramy na zbudowanym rowerze?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 21 Gru 2011, 11:13 »
hmmm, a czy w linku który podałeś, nie widać tej właśnie ramy?

a tak poza tym, to co Ci po focie? będziesz liczyć na jej podstawie kąty i długości rurek? :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 21 Gru 2011, 13:08 »
katow nie bede , chcialem zobaczyc jak to wyglada postawione na koła :) ta fotka jest ladna ale wolabym bardziej okazala tzn sam rower bez bagazy itd

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 27 Lis 2014, 22:19 »
Dla bojących się karbonowych ram, oficjalny "uderz-karbonową-ramą-w-beton test" prosto od firmy Santa Cruz:

&feature=player_detailpage#t=300
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 28 Lis 2014, 10:00 »
pewnie swoją ramę testowali  ;D

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 28 Lis 2014, 14:35 »
dzięki Wax, szukałem tego filmiku kiedyś

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 28 Lis 2014, 16:23 »
Test to by był gdyby potem zjechał na niej z jakiejś dużej góry :)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 28 Lis 2014, 23:36 »
A potem na polskim allegro "sprzedam ramę karbonową w super cenie, praktycznie nieużywana" ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum