Autor Wątek: Komoot wprowadza opłaty  (Przeczytany 3222 razy)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Odp: Komoot wprowadza opłaty
« 23 Mar 2025, 20:47 »
Ale na szczęście jeszcze są alternatywy i jak Komoot przegnie to ludzie pójdą gdzie indziej.

Nie za bardzo widać te alternatywy. Siłą Komoota są "atrakcje". Zaplanować trasę i nawigować można na wszystkim, ale żadna inna aplikacja nie ma tak rozbudowanej bazy punktów i dróg polecanych przez użytkowników. Dawno, dawno temu takie coś miał Google w swoim programie Google Earth. Nazywało się to Panoramio. Projekt został ubity i przez wiele lat nie było następcy. Dopiero Komoot stworzył coś podobnego, ale znacznie lepszego. Jeśli i to zostanie ubite, to ile lat trzeba będzie czekać na następcę?

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 23 Mar 2025, 21:04 »
Problemem nie jest opłata, bo to można by zrozumieć - ale firma, która kupiła Komoota (Bending Spoons). To jest firma, której celem jest po prostu optymalizacja zysków i jej modelem funkcjonowania jest kupowanie względnie innych firm i wyciąganie z tego kasy.

Nawet jak nowy właściciel ma zamiar firmę położyć i sprzedać dane, to ludzkość na tym nie ucierpi a ewentualnie wykupiony roczny abonament, dla kogoś kto sobie ceni Komoota się nie zmarnuje.

W świecie IT, pomijając skończoną ilość szaleńców marzących o zostaniu następcą Zuckenberga wszystkie startupy zakładane są jedynie z myślą o odsprzedaży firmy i tu nie jest inaczej. Ktoś włożył przez wiele lat masę szmalu w utrzymanie tak zasobożernego systemu jak Komoot dostarczając usługi końcowym użytownikom za darmo. Ale nie ma czegoś takiego jak darmowy lunch i nie ma czegoś takiego jak nic nie kosztujące konto na Komoot. Inwestor, który za to płacił tyle lat właśnie kapitalizuje swoją inwestycję. I bez żadnego sentymentu użytkownikom darmowych kont sugeruję zmienić usługę na inną darmową :) Ja znalazłem swoją niszę w RWGPS i płacę za kilka drobnych ale dla mnie użutecznych funkcjonalności.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 24 Mar 2025, 09:38 »
Kurde, trochę szkoda, no ale z drugiej strony jak się chce cos mieć, to wypada czasem zapłacić :/
Czyli trzeba będzie wyskoczyć z tej kaski raz w roku :(

Mam wykupione mapy i wyświetla mi się propozycja 129 zł Premium za rok. I gdybym często używał funkcji z Premium, to może bym i zapłacił. Tyle, że ja zawsze planuję wyprawy i wycieczki w domu... Sporadycznie, kilka razy na rok, zdarzało mi się, by w trakcie wyjazdu modyfikować trasę i wgrać z telefonu na Garmina. Innych funkcji nie używam, więc za te kilka połączeń nie będę płacił 130 zł a tym bardziej po promocji 280 zł.

Co innego, gdyby tę kwotę rozbili na poszczególne funkcjonalności albo gdyby można było zapłacić za miesiąc. Od września do kwietnia to ja jeżdżę w około komina i nawet nie zabieram nawigacji ze sobą.

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 24 Mar 2025, 10:11 »
Ale czekajcie, przecież dla osób z wykupionymi mapami nic się nie zmieniło. Przynajmniej na razie.
W sobotę utworzyłem ślad, pojawił się jak zawsze automatycznie w Garmin Connect i stamtąd wysłałem go do zegarka.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 24 Mar 2025, 10:55 »
To oby tak zostało.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Jerzy R

• Miasto: Polska Kraków
  • Na forum od: 06.08.2020
« 24 Mar 2025, 11:31 »
Ale zmiany mają być od 27.03

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 24 Mar 2025, 11:37 »
But, now things are becoming a bit more clear. The Komoot policy change actually happened back on February 27th, and today, March 20th, the company has announced that it’s been acquired by Bending Spoons, which bills itself as a technology company (rather than a private equity or other investment apparatus).
Skąd masz taka informacje?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 24 Mar 2025, 11:49 »
A to nie jest tak że zmiana obejmie tylko użytkowników Germina ? Hmm..
W innym wątku o tym pisałem.

Być może chodzi o aplikację Komoot z IQ Connect (Garmin).

Offline Mężczyzna michal.je

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 24.10.2024
« 24 Mar 2025, 12:07 »
Automat, wiadomo - wygodny. Jednak jeśli wprowadzą brak możliwości zgrania pliku do gpx, w sensie, że tylko premium może sobie zgrać, to komoot stanie się nieużywalny w wersji podstawowej, przynajmniej dla mnie.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 24 Mar 2025, 12:12 »
Ale na szczęście jeszcze są alternatywy i jak Komoot przegnie to ludzie pójdą gdzie indziej.

Nie za bardzo widać te alternatywy. Siłą Komoota są "atrakcje". Zaplanować trasę i nawigować można na wszystkim, ale żadna inna aplikacja nie ma tak rozbudowanej bazy punktów i dróg polecanych przez użytkowników. Dawno, dawno temu takie coś miał Google w swoim programie Google Earth.

Dokładnie - planerów wszelakich jest masa na rynku, mniej lub bardziej wygodnych. Wszystkie chyba bazują na mapie OSM i kilku dostępnych routerach (brouter itp) - natomiast siłą komoota jest baza poi z opisami i zdjęciami przygotowana przez użytkowników. Z tego co się rozglądam, to jedynie mapy.cz pozwalają dodawać fotki, ale już opisów/komentarzy do istniejących POI dodawać nie można. No i baza poi w OSM jest miejscami przeładowana, szczególnie w miastach - trudno wyłowić w morzu ikonek to co faktycznie interesujące...

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 24 Mar 2025, 12:22 »
Automat, wiadomo - wygodny. Jednak jeśli wprowadzą brak możliwości zgrania pliku do gpx, w sensie, że tylko premium może sobie zgrać, to komoot stanie się nieużywalny w wersji podstawowej, przynajmniej dla mnie.

Tak na marginesie - nie wiem jak to działa z garminem, ale w przypadku Karoo sytuacja jest jeszcze bardziej pokręcona - bo jest automatyczna synchronizacja ale:
 - synchronizowane jest tylko 50 najnowszych tras
 - nie są przenoszone POI

Co więcej, POI też nie są zapisywane w śladzie gpx pobranym przez "download". Na szczęście jest skrypt https://github.com/timschneeb/KomootGPX który pozwala pobrać gpx "wzbogacony" o POI (waypointy), które Karoo rozumie.

Żeby było jeszcze śmieszniej - taki gpx z POI można wrzucić do RWGPS w wersji darmowej i zostanie automatycznie zsynchronizowany do Karoo, ale opcja "download" wycina POI jeśli nie ma się subskrypcji "Premium" RWGPS...

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 24 Mar 2025, 13:04 »
Z Garminem jest o tyle problem, ze synchronizuje automatycznie wszystko i chyba nie da się tego wyłączyć - wiec na urządzeniu ląduje Ci milion tras, które sobie zapisałeś albo stworzyłeś w ramach planowania przyszłych wyjazdów.
No i POI niestety także się nie pokazują.
Wracam do jeżdżenia.

Offline CYNIG

• Miasto: Łaziska Górne
  • Na forum od: 30.12.2023
« 24 Mar 2025, 13:14 »
Jak najbardziej na Garmina (na Edge 830) ładują się tylko wybrane trasy (wskazane na smartfonie do wysłania).
Namiastką POI są miejsca które zaznaczymy (na śladzie). Wczyta je i zrobi bieżącą analizę odległości do nich (gdy jesteśmy w trybie nawigacji i jesteśmy na śladzie.

Dla jasności piszę o poziomie synchronizacji z GC a nie Komoota. Z niem się pożegnałem jakiś czas temu bez żalu :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 24 Mar 2025, 13:15 »
Namiastką POI są miejsca które zaznaczymy (na śladzie). Wczyta je i zrobi bieżącą analizę odległości do nich (gdy jesteśmy w trybie nawigacji i jesteśmy na śladzie.
Ale tylko jeśli zaznaczymy je ręcznie w Connect.
Wracam do jeżdżenia.

Offline CYNIG

• Miasto: Łaziska Górne
  • Na forum od: 30.12.2023
« 24 Mar 2025, 13:16 »
tak, masz rację. Dodałem to do swojego postu ale byłeś szybszy :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum