Autor Wątek: Komoot wprowadza opłaty  (Przeczytany 3225 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Komoot wprowadza opłaty
« 24 Mar 2025, 14:04 »
Po dokładnym przeczytaniu tego postu DCRainmakera widzę taką informację:
Going forward (from Feb 27th, 2025), all new users of the platform will require a Premium subscription ($59/year) in order to sync those routes to connected devices, such as a Garmin/Wahoo/Hammerhead/etc…This will not affect any accounts that purchased something from Komoot prior to that point (either a paid map unlock, or a Premium membership).

Czyli to dotyczy nowych użytkowników, ci żeby mieć możliwość synchronizacji muszą mieć wersję Premium. A dla użytkowników bez Premium, ale z wykupionymi mapami wygląda, że będzie po staremu.

To już dla mnie w ogóle kuriozalna decyzja, bo kasy wielkiej na tym nie zbiją, a taką polityka to nowych użytkowników na pewno nie zachęcą. Bo użytkownik najpierw musi się przyzwyczaić do danej aplikacji, polubić jej rozwiązania - i wtedy może być gotów by zapłacić, A tak jak na dzień dobry dostaje od razu spory rachunek to zamiast spróbować pójdzie gdzie indziej.

Zresztą dlatego np. sam nie używam Komoota, bo do spróbowania zniechęciła mnie opłata za odblokowanie map, bo bez tego ta aplikacja jest bezużyteczna (bo nie da się zgrać pliku GPX). Pamiętam jak jeżdżąc z ludźmi co tego używali i wrzucali propozycję trasy z Komoota - to ja musiałem ręcznie przerysowywać trasę w RWGPS by mieć ów ślad. O ile ta opłata za mapy była jednorazowa i na sensownym poziomie to teraz ilu nowych uczestników zachęcą do swojej platformy jak wymagają od razu sporego abonamentu na dzień dobry?

Nie za bardzo widać te alternatywy. Siłą Komoota są "atrakcje". Zaplanować trasę i nawigować można na wszystkim, ale żadna inna aplikacja nie ma tak rozbudowanej bazy punktów i dróg polecanych przez użytkowników. Dawno, dawno temu takie coś miał Google w swoim programie Google Earth. Nazywało się to Panoramio. Projekt został ubity i przez wiele lat nie było następcy. Dopiero Komoot stworzył coś podobnego, ale znacznie lepszego. Jeśli i to zostanie ubite, to ile lat trzeba będzie czekać na następcę?

To już tylko zależy od tego czego potrzebujemy. Na Komoocie nie masz np. podkładu z GoogleMaps, a to jest największa światowa baza POI, to jest StreetView, podczas gdy na RWGPS ów podkład jest - możemy planować bezpośrednio na GoogleMaps, co sobie bardzo cenię w tym programie. Oczywiście nie jest to specyfika stricte kolarska jaką daje Komoot, nie ma wielu zdjęć, które są zaletą tej aplikacji, ale to jak pisałem zależy czego potrzebujemy.

Generalnie przy planowaniu to najważniejsze jest nasze doświadczenie, a nie program. Znam parę osób co na Komoocie łapały duże wtopy podczas planowania trasy na RTP, bo te wszystkie dodatkowe bajery niewiele dają, jak nie potrafimy tego sami analizować, nawet funkcjonuje w środowisku kolarskim takie powiedzenie "I've got komooted" na to gdy okazuje się, że zaplanowana trasa zamiast gładkiego asfaltu wyprowadza nas na solidny ujeb  ;)

Offline Mężczyzna Cokeman

• Na forum od: 24.05.2013
« 24 Mar 2025, 14:47 »
Generalnie przy planowaniu to najważniejsze jest nasze doświadczenie, a nie program. Znam parę osób co na Komoocie łapały duże wtopy podczas planowania trasy na RTP, bo te wszystkie dodatkowe bajery niewiele dają, jak nie potrafimy tego sami analizować, nawet funkcjonuje w środowisku kolarskim takie powiedzenie "I've got komooted" na to gdy okazuje się, że zaplanowana trasa zamiast gładkiego asfaltu wyprowadza nas na solidny ujeb  ;)

O to to.

Ja nie rozumiałem nigdy fenomentu tej appki. Próbowałem parę razy w domu cos zaplanować, to za każdym razem wymyślało jakies bzdury nawet na głupim prostym odcinku z Wawy do Mszczonowa zamiast jechać serwisówką, po której jeździ sporo rowerzystów bo to przyjemna prosta trasa, to polecał jakieś odcinki po tych nowobogackich łanowskich osiedlach wzdłuż WKD.
Normalnie debil, ale automaty tak mają. Pozdrawiam przy okazji fanboyów AI :P
RWGPS w wersji darmowej coś tam daje, ale prędzej jeśli juz to to polecam
https://brouter.de/brouter-web/#map=11/53.8694/12.4056/standard&profile=fastbike
Zaletą rwgps jest opcja podejrzenia na google maps - street view czy to nie jest ujeb.

No i sama idea automatycznego wyznaczania trasy wywołuje u mnie ogromne obrzydzenie.
Albo jedziesz z jakimś celem i może to być jakaś miejscówa typu kwadrat, gmina, POI cokolwiek, albo jedziesz ot tak, ale wtedy jedź se na pare godzin po okolicy wedle nastroju, wiaterka na jakimś powiedzmy spontanie i w odpowiednim momencie obierasz azymut na chatę i koniec. Ale to ty sobie jedziesz i ty prowadzisz. Bo albo ty prowadzisz albo ciebie prowadzą. Trzeciej drogi nie ma. I nie kupuje narracji, że komoot czy inny IT-szajs pokaże ci coś nowego. Niekoniecznie. Jak chcesz coś nowego to są gminy albo kwadraty i wtedy wracamy do tematu samego wyznaczania trasy, bo widzimy gdzie byliśmy, a gdzie nie.
Takie poleganie na automatach to dla ludzi, którzy nie wiedzą co i po co robią nawet w sferze własnych pasji. Takie boty bez celu i sensu. Więc zero żalu - niech płacą hajsem za czyjeś trasy zamiast zapłacić czasem za własne ścieżki.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 24 Mar 2025, 16:49 »
Taaak, dlatego ja nie używam Komoota do wyznaczania tras (chyba że okazjonalnie kiedy zmieniam plany już w czasie jazdy) - używam go tylko do syncho z Wahoo. Sam algorytm wyznacznia i jakość śladów jaką mi robiło wcześniej jak testowałem, ilość błędów - dyskwalifikowało te apke kompletnie..

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 24 Mar 2025, 16:58 »
To już dla mnie w ogóle kuriozalna decyzja, bo kasy wielkiej na tym nie zbiją, a taką polityka to nowych użytkowników na pewno nie zachęcą.

Dla Ciebie kuriozalna bo myslisz z punktu widzenia użytkownika/potencjalnego albo z punktu widzenia autora/biznesmena, który chciałby rozwijać swoje dzieło życia. A tutaj do gry wszedł ktoś, kto patrzy chyba tylko na bilans zysków i kosztów, kto ma za zadanie zarobić x% na tej transakcji w jakimś tam horyzoncie czasowym.
Może dokładnie o to chodzi - ograniczyć liczbę nowych użytkowników nie przynoszących zysku, następnie namówić jakiś procent aktualnych użytkowników z wykupionymi mapami na abonament, a potem sprzedać całość komuś tam. Pamiętaj, że użytkownik to jakaś wartość ale też i koszt, może im wyszło, ze przy aktualnym przyroście liczby userów trzeba będzie za pół roku ileś tam dopłacić więcej do infrastruktury i to się nie spięło w excelu...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Mar 2025, 18:52 »
Dla Ciebie kuriozalna bo myslisz z punktu widzenia użytkownika/potencjalnego albo z punktu widzenia autora/biznesmena, który chciałby rozwijać swoje dzieło życia. A tutaj do gry wszedł ktoś, kto patrzy chyba tylko na bilans zysków i kosztów, kto ma za zadanie zarobić x% na tej transakcji w jakimś tam horyzoncie czasowym.
Może dokładnie o to chodzi - ograniczyć liczbę nowych użytkowników nie przynoszących zysku, następnie namówić jakiś procent aktualnych użytkowników z wykupionymi mapami na abonament, a potem sprzedać całość komuś tam. Pamiętaj, że użytkownik to jakaś wartość ale też i koszt, może im wyszło, ze przy aktualnym przyroście liczby userów trzeba będzie za pół roku ileś tam dopłacić więcej do infrastruktury i to się nie spięło w excelu...

Ale właśnie z czysto biznesowego punktu widzenia to dla mnie niezrozumiała decyzja. Przecież najbardziej by się opłacało wprowadzić tę funkcjonalność synchronizacji dla wszystkich, a nie tylko dla tych co nie mają map. Bo ci co zapłacili za te mapy - to są ludzie już przywiązani do tej aplikacji i z wielkim oporem by się przesiedli na coś innego; więc wielu z nich zagryzłoby by zęby i zapłaciłoby tę kasę za Premium. A tak to kasy na tym nie wycisną, a nowych użytkowników zniechęcą.

Do tego jeszcze kwestia współpracy z imprezami sportowymi, Komoot w ten sposób się reklamuje w wielu miejscach, np. sponsorują Transcontinetal Race, orgowie TCR w tej właśnie aplikacji wrzucają ślady obowiązkowych segmentów . Przecież takie rozwiązanie jest jawną dyskryminacją ludzi co tej aplikacji nie używają - bo nie mogą zgrać wymaganych plików.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 24 Mar 2025, 19:06 »
Pamiętam czas, kiedy podobnie "wygaszano" Endomondo.
Mieli mnóstwo użytkowników. Chcieli zarabiać, ale premium nie cieszyło się powodzeniem. Użytkownicy zrezygnowali. Czy przesiedli się na konkurencyjne Mapmyrun?
Może faktycznie koszt obsługi darmowych użytkowników się w arkuszu kalkulacyjnym nie spinał. Sprzedali. Endo padło. Następca nie jest już tak popularny. Czy i ich to spotka?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 24 Mar 2025, 19:32 »
Ja nie rozumiałem nigdy fenomentu tej appki. Próbowałem parę razy w domu cos zaplanować, to za każdym razem wymyślało jakies bzdury nawet na głupim prostym odcinku z Wawy do Mszczonowa zamiast jechać serwisówką, po której jeździ sporo rowerzystów bo to przyjemna prosta trasa, to polecał jakieś odcinki po tych nowobogackich łanowskich osiedlach wzdłuż WKD.

I na potwierdzenie tej teorii trasa Warszawa - Mszczonów wyznaczona przez Komoot:

No patrz pan... serwisówką wzdłuż S8...

Na Komoocie nie masz np. podkładu z GoogleMaps, a to jest największa światowa baza POI, to jest StreetView,

Mapy od Googla to używam wyłącznie jadąc samochodem. Ale co kto lubi. A StreetView jak najbardziej na Komoocie jest. Często korzystam i sprawdzam jak wygląda droga, którą chcę jechać. O ile w ogóle Google tą drogą pojechało, bo jak nie, to pewnie pojechał jakiś rowerzysta i zamieścił na Kommocie zdjęcia. Tu losowy fragment z Niemiec (tam jest to bardziej rozwinięte niż u nas):

Te zielone kropki to zdjęcia dróg/ścieżek/leśnych przecinek i w zasadzie wszystkiego, gdzie ktoś wjechał rowerem lub wszedł pieszo. Nieoceniona baza danych.

Offline Mężczyzna serbi

• Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 13.02.2022
« 24 Mar 2025, 19:49 »
Komoot to jedna z lepszych aplikacji tego typu, tylko sie jej trzeba nauczyć, a nie wypisywać, że jest do d... bo coś nam nie wyszło albo nie umiemy.

StreetView jest zaimplementowane, to jest taka mała ikonka, jak sie kliknie jaki pkt na mapie (widać na tooltipie na screenie poniżej)

Jak sie kliknie tą ikonę, to sie otwiera frame z GSV

Ja ogolnie to bym poczekał, aż sie sytuacja rozwinie i bedą jakieś oficjalne wiadomości, co i jak. Może nie będzie tak źle, a może trzeba się będzie przesiąść na mapy.cz (ktore chyba wyczuły sytuację)

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 24 Mar 2025, 20:12 »
I te czerwone rowerki z ciekawymi miejscami. Coraz więcej tego. Jak jadę po kwadraty w nieznane rejony bardzo przydatna rzecz. Do tego niezłe szacowanie czasu jazdy.

A podkład z GoogleMaps w RWGPS sprawdza się u mnie do planowania logistyki na długich jazdach. Łatwo można wyszukać sklepy, stacje i sprawdzić godziny otwarcia. Pewnie dlatego dla Wilka to takie ważne.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Mar 2025, 20:30 »
A StreetView jak najbardziej na Komoocie jest.

Ale to nie jest tak wygodne jak na mapie Googla, tu możesz sprawdzić tylko dla konkretnego punktu już na trasie. A na RWGPS masz po prostu mapę Google, wciskasz ludzika i widzisz które drogi zawierają SV, które nie. Tezy, że na Komoocie jest to lepiej zrobione to się nie obroni. Poza tym jak do tego teraz wszedłem to dla mnie dziwny jest sposób dodawania kolejnych punktów trasy, za każdym razem wyskakuje ekranik z tekstem "include on route" i trzeba kliknąć to jeszcze raz. Jak robisz trasę co ma 50 punktów pośrednich to się to już robi wkurzające. Nie używam tego często, może da się to gdzieś wyłączyć. Natomiast w RWGPS klikasz na punkt i program rysuje do niego trasę, nie wstawiając niepotrzebnych ekraników. Natomiast podoba mi się grafika samej podstawowej mapy Komoota, jedna z najlepszych "skórek" na OSM jakie widziałem. Tutaj niestety Google sam strzelił sobie w kolano, mieli doskonałą, bardzo przejrzystą grafikę i jakaś idiota z tej firmy musiała wpaść na genialny pomysł (bodajże z rok temu) by zmienić ową grafikę. Żadnego w tym sensu nie było, w efekcie mocno skopali przejrzystość mapy. Taka typowa zmiana dla samej zmiany, pewnie z korporacyjnego realizmu wynikająca, jakaś komórka w tym wielkim molochu musiała uzasadnić swój sens istnienia. Na RWGPS jeszcze parę miesięcy po tej zmianie była stara wersja map Google, teraz niestety jest już to nowe gówno. I tu w mojej opinii Komoot wygrywa, mają ładną i przejrzystą grafikę mapy.

Ale decydują tu osobiste upodobania, wiele osób chwali mapy.cz, które dla mnie są nieporozumieniem, sama mapa świetna i bardzo przejrzysta, ale obsługa śladów w tym serwisie to IMO zupełna porażka, parę razy próbowałem próbowałem np. przeglądać ślady które wrzucał Roch, przeglądanie tego to jest dla mnie płacz i zgrzytanie zębów :P. A planowanie to już w ogóle jakieś kuriozum - dodajesz punkt początkowy, punkt końcowy i dopiero punkty pośrednie, zamiast rysowania trasy po każdym kliknięciu na mapę. Ale każda potwora znajdzie swojego amatora, decyduje tu gust, a  najbardziej to myślę, że  przyzwyczajenie. Bo jak już przyzwyczaimy się do danego serwisu, dobrze poruszamy się w jego specyfice to ciężko idzie przestawianie się na coś innego, brakuje nam gdzie indziej rozwiązań do których jesteśmy przyzwyczajeni.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 24 Mar 2025, 20:44 »
A planowanie to już w ogóle jakieś kuriozum - dodajesz punkt początkowy, punkt końcowy i dopiero punkty pośrednie, zamiast rysowania trasy po każdym kliknięciu na mapę.
Mylisz się. Można kliknąc w punkt początkowy a później w okienko punkt końcowy klikasz to co dla Ciebie jest pierwszym punktem pośrednim i następnie pojawi się poniżej"+" aby dodać kolejny punkt końcowy, który dla Ciebie jest drugim punktem pośrednim itd. Ja w Mapy.cz lubię planować ale później plik gpx z Map.cz otwieram w RWgps bo tak jak wcześniej było pisane łatwiej podejrzeć infrastrukturę przy drodze i zweryfikować rodzaj nawierzchni.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 24 Mar 2025, 20:57 »
Ale to nie jest tak wygodne jak na mapie Googla, tu możesz sprawdzić tylko dla konkretnego punktu już na trasie.

Tak, to prawda. Podobnie jest z informacją o nawierzchni drogi. Dostaniesz ją tylko wtedy, jeśli tą drogą pociągniesz trasę. Mogli to lepiej rozwiązać. Da się z tym żyć, ale bywają lepsze rozwiązania.

dziwny jest sposób dodawania kolejnych punktów trasy, za każdym razem wyskakuje ekranik z tekstem "include on route"

Mnie to nie wkurza. Komoot po prostu chce wiedzieć czy kliknięty punkt umieścić na trasie czy wydłużyć trasę do tego punktu. Nie jest to rozwiązanie tak szybkie jak w RWGPS, ale skuteczne. I nie, nie da się tego wyłączyć.

Natomiast podoba mi się grafika samej podstawowej mapy Komoota, jedna z najlepszych "skórek" na OSM jakie widziałem.

Mapa jest bardzo przejrzysta, ale moim zdaniem za bardzo ingerują w jej treść. Podczas nawigacji potrafią znikać bardzo istotne elementy - np linie kolejowe. Mnie to drażni, tak samo jak to, że podczas nawigacji nie mogę zmienić podkładu mapy. Co z tego, że oferują OSM (w dwóch wersjach), jak podczas nawigacji dostępny jest tylko Komoot? No cóż, przyzwyczaiłem się, ale nie uważam mapy Komoota za najlepszą. Mapy.cz biją go na głowę.

I tu w mojej opinii Komoot wygrywa, mają ładną i przejrzystą grafikę mapy.

Podobno ten sam podkład można teraz wgrać do Garmina. Prawda to? Nie mam teraz jak sprawdzić.

wiele osób chwali mapy.cz, które dla mnie są nieporozumieniem, sama mapa dobra i sporo danych, ale obsługa śladów w tym serwisie to IMO zupełna porażka,

Dokładnie tak. Mapy.cz nadają się tylko do przeglądania mapy. Jest to najbardziej szczegółowa i przejrzysta mapa jaką znam. Ale wyznaczanie trasy i nawigacja to porażka. A najlepsze jest to, że mapy.cz potrafią prowadzić tylko po drogach. Jeśli na trasie pojawi się chodnik z 5 schodkami, to jest to przeszkoda nie do pokonania. Kompletna dyskwalifikacja. I nad tym mapy.cz powinny popracować, a nie nad zmianą nazwy na mapy.com

Offline Mężczyzna serbi

• Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 13.02.2022
« 24 Mar 2025, 21:02 »
Jak widać, co użytkownik, to inna opinia :)
Ja nie cierpie map komoot'a, ale samą apke lubie. Mapy-cz z kolei uważam, za najlepsze mapy online, jakie są 🤣 Ale przy planowaniu i zapisywaniu tras na mapy cz trzeba uważać, bo ta aplikacja po jakims czasie potrafi zmienic oryginalny ślad, ktory wyznaczylismy, a jest zapisany na naszym koncie (ja robie export do komoota gpx'ów)

Mam jeszcze z bookmarkach taką mapę, do szukania szutrów premium (tylko to jest upierdliwe, bo nie wiem, jak wgrać na to np wyznaczony szlak, wiec  po prostu sprawdzam w dwóch oknach - do szukania wkoło komina fajna rzecz):
https://mapa.wirtualneszlaki.pl/gravelmap

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 24 Mar 2025, 21:20 »
Do samodzielnego planowania na komputerze najbardziej intuicyjny jest RWgps (lub dawniej GPSIES), oraz BRouter. Bez problemu eksportuje plik gpx i rysuje klikając nas interesujące pkt. które w moim przypadku zazwyczaj są na każdej krzyżówce. Bez dodatkowych okienek i innych cudów. Edycja tego co program wygeneruje między pkt banalnie proste, a trzeba kontrolować gdyż zdarzają się dziwne prowadzenia. Podgląd na SV fajny bo program sam przełącza podkład jak się złapie "ludzika".

Już kiedyś pisałem iż samodzielne zaprojektowanie trasy, pod siebie, to 1/3 frajdy całej wycieczki, a zdawanie się na program? Jak widać znajduje wielu amatorów, mamy wybór i każdy niech bierze co mu pasuje. Mi  jazda/wędrówka za cudzą ręką z podaniem na tacy nie specjalnie leży.

Sprawdziłem tytułową aplikację i na moim podwórku szału przy wyborze MTB / enduroMTB nie było, ale też i jakiś kolosalnych wtop też nie. No może poza poprowadzeniem trasy z Bobolic do Ostrężnika asfaltowymi ścieżkami  rowerowymi, ogólnie sporo tego asfaltu wrzuca :lol:
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 24 Mar 2025, 21:29 »
przy planowaniu i zapisywaniu tras na mapy cz trzeba uważać, bo ta aplikacja po jakims czasie potrafi zmienic oryginalny ślad, ktory wyznaczylismy, a jest zapisany na naszym koncie
lub też proponuje np. trzy wersje trasy: wybierasz wersję nr2 a po zapisaniu okazuje się, że zapisły trasę nr1  :o
w Mapy. cz nie można też zmienić niestety rodzaju roweru w trakcie planowania: zaczynam szosowym i dalej następnie fragment pociągnę pod rower górski aby zrobić skót np. lasami a później wracam na rower szosowy. Może w Premium jest to możliwe?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum