Autor Wątek: Komoot wprowadza opłaty  (Przeczytany 3223 razy)

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Komoot wprowadza opłaty
« 25 Mar 2025, 11:36 »
Nie używam Locusa ze względu na natrętną reklamę (a nie będę płacił za wszystkie aplikacje na rynku), ale tej opcji bardzo brakuje. Komoot to poszedł jeszcze dalej. Podczas planowania można włączyć różne POI, jakieś atrakcyjne miejsca czy polany biwakowe, ale podczas nawigacji JUŻ TEGO NIE POKAŻE! No nic, gdy nie jadę ślepo po śladzie, muszę w tle (albo na podzielonym ekranie) mieć uruchomioną inną aplikację mapową. Dlatego wciąż nie mogę się zdecydować na Garmina. On mi nie pokaże kilku map na raz.
Nie pamiętam jak było w darmowej wersji ale te reklamy jakoś mi specjalnie nie przeszkadzały. Teraz płacę bo mam synchronizację śladów i POI między kompem a aplikacją. Jakoś też przyzwyczaiłem się do tego nawigowania jak w samochodzie ("skręć w lewo", "skręć w prawo"). Plusem też są te wszystkie nakładki WMS (typu zanocuj w lesie).
Garmina testuje, ale póki co mnie nie przekonuje. Jak pisałem w innym wątku i tak jechałem z włączonym na telefonie Locusie, żeby mi sygnalizował zbliżanie się do moich punktów POI. I coś co miało być gamechangerem - praca na baterii - okazało się kapiszonem, bo Garmin wyłączył mi się po 5h pracy, podczas gdy w telefonie zżarło mi 60% baterii (fakt, że przez większość czasu ekran był wyłączony).

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Mar 2025, 11:52 »
W Komoocie wjeżdżając na taki odcinek i mając włączoną nawigację głosową usłyszymy komunikat: "Rozpoczyna się odcinek zaplanowany w linii prostej. Spójrz na mapę". I adekwatnie po zakończeniu takiego odcinka usłyszymy stosowną informację.
Korzystając z okazji - da się jakoś w Komoocie konfigurować te komunikaty głosowe?
Musiałem ostatnio z tej funkcji skorzystać i myślałem, ze dostane szalu: co 30 sekund pojawiał się komunikat, zazwyczaj nic nie wnoszący. Dodatkowo te komunikaty były irytująco długie, bo za każdym razem podawał numer drogi, która niby mam jechać.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 25 Mar 2025, 11:58 »
Korzystając z okazji - da się jakoś w Komoocie konfigurować te komunikaty głosowe?

Najlepiej je wyłączyć. Niektóre komunikaty potrafią być wyjątkowo irytujące:

"Jesteś poza trasą. Funkcja automatycznego aktualizowania trasy jest wyłączona. Spójrz na mapę"
"Jesteś z powrotem na trasie wyprawy. Będziemy kontynuować nawigację"

I tak co chwilę  ;D
« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2025, 12:04 Romal »

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 25 Mar 2025, 12:14 »
natomiast odnoszę się do samego wyznacznia tras, profil mtb(na premium) - Karkonosze/Izery: absolutna tragedia, nie dało się na tym jeździć kompletnie, takie wtopy z drzewami czy też ścieżką kompletnie nieprzejazdną to na porządku dziennym miałem

Czyli na rympał. Bez weryfikacji na różnych podkładach, Geoportalu itd.

I coś co miało być gamechangerem - praca na baterii - okazało się kapiszonem, bo Garmin wyłączył mi się po 5h pracy.

Startowałeś, jak miałeś 20% baterii? Może Garmin z 10-letnią baterią?
Używałem Garmina Edge 530, jakiegoś Brytona, teraz Karoo. Bateria na 5h w komputerkach rowerowych? NIEMOŻLIWE!

P.S. Odnoszę wrażenie, że niektórzy mocno naginają fakty, aby pasowały pod ich tezę.
« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2025, 12:22 TripRider »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Mar 2025, 12:24 »
Najlepiej je wyłączyć. Niektóre komunikaty potrafią być wyjątkowo irytujące:
Wiem, ale w tej konkretnej sytuacji właśnie potrzebowałem nawigacji głosowej. Do celu mnie doprowadziła, ale co to była za jazda :)
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 25 Mar 2025, 12:29 »
Startowałeś, jak miałeś 20% baterii? Może Garmin z 10-letnią baterią?
Używałem Garmina Edge 530, jakiegoś Brytona, teraz Karoo. Bateria na 5h w komputerkach rowerowych? NIEMOŻLIWE!
P.S. Odnoszę wrażenie, że niektórzy mocno naginają fakty, aby pasowały pod ich tezę.
Edge Explore 2 nówka - pierwsze użycie. Startowałem od 100% naładowane dzień wcześniej.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 25 Mar 2025, 12:32 »
Do celu mnie doprowadziła, ale co to była za jazda

Najlepsze komunikaty to ja kiedyś w Osmandzie słyszałem:

"za 30 metrów skręć w prawo"
"skręć w prawo"
"skręć w lewo, następnie skręć w lewo"
"skręć w lewo"
"skręć w prawo"
"jedź dalej prosto"

Usłyszeli właśnie Państwo głosowe przeprowadzenie przejazdu przez... rondo  ;D

Offline Mężczyzna Cokeman

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.05.2013
« 25 Mar 2025, 12:57 »
w locusie tez tak kiedys miałem.
Potem chyba poprawili i jest, żeby zjechać na przyklad na 2 zjeździe.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Mar 2025, 13:01 »
Nie dla czepiania, ale doa wskazania faktu, że komoot jak i wiele innych apek nie spełnia moich wymagań. Ot w przypadku serwisówek znaczenie ma by nie jechać co chwila po innej stronie, bo te hopki przez wiadukty jednak spowalniają.

Ale wymagasz po prostu za wiele. Żadna apka nie zadziała tak, że robisz trasę o długości powiedzmy 60km z Warszawy do Mszczonowa na zasadzie, że klikasz start i metę i tyle - i oczekujesz, że będzie idealnie jak tego chciałeś. "Idealność" trasy to się osiąga za pomocą iluś punktów pośrednich, a akurat serwisówki w wielu przypadkach wymagają posiedzenia nad planowaniem i dodaniem paru punktów pośrednich - wtedy będzie tak jak tego chcemy.

Natomiast na RWGPS wygodnie i szybko robi taką korektę. Komoot ma w mojej opinii za dużo rozmaitych profilów aktywności, raczej to zaciemnia prostotę planowania zamiast ją ułatwiać i działa to tak sobie (jak opisywał Remik w przypadku profilu planowania dla kolarstwa górskiego)

Edge Explore 2 nówka - pierwsze użycie. Startowałem od 100% naładowane dzień wcześniej.

Czas pracy to zależy od ustawień urządzenia. Jak dasz podświetlenie na 100% to może i będzie 5h, ale normalnie ten model bez problemu wyciąga ponad 10h.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 25 Mar 2025, 13:32 »
Ja też nie rozumiem popularności Mapy.cz
Mam tam konto, wyznaczałem kilka razy trasę, ale chcąc ją wyznaczyć lasami i szutrami (jak preferuję), to jest ona bezużyteczna.
Siłą Komoota są PUNKTY Z CZERWONYMI ROWERAMI oraz ZIELONE KROPKI. Informują one o atrakcjach oraz rodzaju nawierzchni.
TYLKO TYLE I AŻ TYLE. Żadna inna apka tego nie ma.

Do chodzenia pieszego, po górach, po szlakach i ścieżkach - mapy.cz są bardzo fajne (tzn. do planowania, bo w terenie uzywam locusa), bo
* mają super czytelną mapę, z bardzo dobrym cieniowaniem itd
* mają swoją bazę zdjęć, która w górach jest porównywalna z tym co ma komoot
Natomiast brak możliwości ręcznego poprowadzenia odcinka trasy to dla roweru najczęściej dyskwalifikacja...

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 25 Mar 2025, 15:20 »
szlak w górach, od lat nieprzejezdny, 50 wielkich drzew zwalonych - "Z komootem nie ma problemu.!!"

Jeśli nikt tego nie oznaczył odpowiednio w OSM no to i żadna mapa tego nie uwzględni. Zawsze w takiej sytuacji po powrocie do domu możesz kliknąć i dodać odpowiednie oznaczenie dla dobra społęczności:
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:obstacle

Natomiast czy i w jaki sposób takie znaczniki uwzględnią poszczególne mapy to już trudno powiedzieć z głowy. Na pewno nie ignorują bram na prywatne posesje - np. tutaj
https://www.openstreetmap.org/node/9871835338#map=19/51.717710/19.412053
kiedyś była ścieżka, a teraz zagrodzili, postawili bramę, ktoś w OSM zaktualizował i już żadna mapa Cię tam nie puści.

Np. drogi na RODO-sach są tagowane jako "allowed access: private" i wtedy są na komoocie nawet specjalnie oznaczone zakazem.

Podobnie ze zniszczonym mostem (tj. most jest ale zostało parę spróchniałych desek) - "allowed access: no" + "abandoned" + komentarz. Komoot nie poprowadzi.

« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2025, 15:29 marcin_g »

Online Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 25 Mar 2025, 15:47 »
natomiast odnoszę się do samego wyznacznia tras, profil mtb(na premium) - Karkonosze/Izery: absolutna tragedia, nie dało się na tym jeździć kompletnie, takie wtopy z drzewami czy też ścieżką kompletnie nieprzejazdną to na porządku dziennym miałem

Czyli na rympał. Bez weryfikacji na różnych podkładach, Geoportalu itd.

Tak, na rympał - na tym polega weryfikacja czy dane apka/mapa sama ogarnia czy nie i porównianie Komoota z innymi wyszło tu tragicznie, tylko tyle i aż tyle - czego nie rozumiesz ?  :P

Po prostu opisałem że on mi do niczego kompletnie nie jest potrzebny, skoro inne apka jest dokładniejsza i tam wyznaczam trasę manualnie, a w trybie auto nie popełnia takich wtop jak
komoot i nie trzaba nic weryfikować. Chcesz- to sobie podkładaj nawet 10 map, Twój czas i dodatkowa robota  :P

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 25 Mar 2025, 15:53 »
Tak, na rympał - na tym polega weryfikacja czy dane apka/mapa sama ogarnia czy nie i porównianie Komoota z innymi wyszło tu tragicznie, tylko tyle i aż tyle - czego nie rozumiesz ? 
[... ]
Chcesz- to sobie podkładaj nawet 10 map, Twój czas i dodatkowa robota 

Jak już ktoś wyżej napisał (zgadzam się z tym), planowanie, weryfikacja, podglądanie atrakcji, kierowanie trasy w ich kierunku - sprawia nie mniejszą frajdę niż sama jazda.

W planowaniu na rympał żadna apka nie jest dobra. Nie ma lepszej, ani gorszej. Jak jeszcze tego nie wiesz, to pewnego dnia się dowiesz. Na trasie.
« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2025, 16:06 TripRider »

Online Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 25 Mar 2025, 17:00 »

Jak już ktoś wyżej napisał (zgadzam się z tym), planowanie, weryfikacja, podglądanie atrakcji, kierowanie trasy w ich kierunku - sprawia nie mniejszą frajdę niż sama jazda.

Podchodząc tak do rzeczy, to przepraszam, Komoot się do tego idealnie nadaje, czym gorsza apka tym lepsza do wiercenia śrubokrętem skały  :o

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 26 Mar 2025, 19:46 »
Panowie, ja wiem, że to nie ogólnopolskie dyktando, ale nie utrwalajcie błędów językowych. W obydwu przypadkach - tak, że.

Brawo!! Ja już przestałem o to walczyć, przypuszczam, że niedługo to będzie wręcz poprawną, zatwierdzoną przez RJP formą... :(
Także ten :p
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum