Autor Wątek: Połowicznie po Jurze, czyli dolinami Szreniawy i Dłubni  (Przeczytany 1101 razy)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Prawie wszystkie prognozy zapowiadały na wtorek słoneczną, bezwietrzną pogodę z nikłym zachmurzeniem i temperaturą rzędu 12-15stC. Po raz kolejny nie wyszło, ale nie wszystko musi być idealne. Szkoda o tyle że liczyłem na fiołkowy aromat typowy dla tej pory roku w tytułowych nasłonecznionych dolinach a tu przyszło się obejść smakiem...

Obszerna fotorelacja: https://jurapolska.com/wycieczki/rowerowa_25032025.php

Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
Fajna fotorelacja. Dzięki za ślad. Do zapamiętania i przejechania.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Super. Lubię te relacje.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 58%]

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Aż sprawdziłem, kiedy z Kitkiem eksplorowaliśmy dolinę Dłubni i wyszło, że cztery lata temu, czyli w czasach, kiedy na prezentowanej przez Ciebie dzwonnicy był krzyż :)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Dziękuję za relację i wpis. Przydał byś mi się teraz przy planowaniu tygodniowej wyprawki po Jurze, która to ma nas doprowadzić finalnie na zlot. I chociaż to region bogaty w atrakcje - niemal na każdym kroku coś jest - to pewnie są i perełki ukryte dla przeciętnego turysty.

Na razie mam wytyczone około 41 km a w tym 400 m w górę. Dzieciaki będą wystawione na dużą próbę, bo zarówno Maria jak i Leon będą jechać już z dużymi sakwami. Ja będę miał 'ogon' w postaci najmłodszej córki na holu.

A co do kamieniołomu w Ulinii Wielkiej i zmiany jego funkcji na rekreacyjną, to takie miejsca często ratują morale moich dzieciaków, chociaż placówką edukacyjną, pewnie też by niezgardziły.

Pozdrawiam, już nieco wiosennie!
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Dziękuję za dobre słowa :)

@Felek jak będziesz miał trasę to podeślij, zerknę może coś podpowiem.

Co do Uliny - jak napisałem mi to średnio pasuje, ale to tylko mi, a jest olbrzymia rzesza amatorów takich atrakcji. Ja sobie bez problemów znajdę coś innego. Najważniejsze że syf z całej okolicy nie będzie tam już trafiał.

Offline Mężczyzna Felek

Jeżeli chodzi o mnie i moją żonę, to najbardziej by nam się marzyło by takie coś zarosło, czyli by natura po swojemu zrobiła z tym porządek (pewnie w dłuższej perspektywie). Podobnie jak Tobie, przeszkadza mi wszelka ingerencja w krajobraz a te farmy słoneczne i wiatraki to już szczególnie zaburzają pojęcie estetyki 'naturalnej'. Niemniej, podróżuję z dzieciakami w liczbie 3 i dla nich też się coś należy - w sensie plac zabaw a nie solary i wiatraki  ;)

Dziękuję za propozycję pomocy, nie omieszkam z niej skorzystać jak trasa będzie gotowa.

Ps. Obecnie największym zmartwieniem jakie mam to nikła baza pod namioty: pola namiotowe czy biwakowe. Np. wypadałoby mi znaleźć kemping w bliskiej okolicy Złotego Potoku, a tam tylko 'agro', no ale to temat na inny wątek.

@Felek - na północnej Jurze typowych kempingów / pól namiotowych prawie nie ma. Tu dawniej zawsze się spało na dziko pod skałami.
Jest kemping w Kuśmierkach między Mstowem a Przyrowem, jest w Rzędkowicach ponoć przyzwoite. Zawsze warto popytać po agroturystykach bo z relacji wynika że ludzie też namioty stawiają.

Offline Mężczyzna Felek

Z agro jest różnie, w niektórych widziałem wpisy, że na 1 dzień nie przyjmują (pewnie chodzi o rowerzystów co śmigają SzOG'a). Bliżej wyjazdu, jak będę miał potwierdzony urlop, podzwonię i popytam o możliwość rozbicia namiotów w agro.

Kuśmierki wypadają już poza naszym rejonem zainteresowań a zaraz obok Rzędkowic są fajne skałki z terenem wyznaczonym w programie Zanocuj w lesie - to akurat sprawdziłem :)

Będę coś kombinował, może na dziko spróbujemy, ale z dzieciakami to nie łatwa sprawa... chyba, że bym je zakneblował. Tak czy owak, dziękuję za namiary.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Będę coś kombinował, może na dziko spróbujemy, ale z dzieciakami to nie łatwa sprawa... chyba, że bym je zakneblował. Tak czy owak, dziękuję za namiary.
Na dziko możesz legalnie nocować tutaj
https://www.bdl.lasy.gov.pl/portal/mapy?t=0&ll=19.412949,52.001221&scale=4622324&map=8,1.0&layers=76,77,81,82,83,84,89,88,87,94,95,96,97&basemap=1&extwms=&hist=

Natomiast pamiętaj, że tam nocują też niedźwiedzie, które na wiosnę są trochę głodne :lol: A w sumie nie, bo to jura, a nie bieszczady :P no za to są wilki :)
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Felek

Dzięki Podjazdy, oczywiście posługuję się tą nakładką, tyle że ze strony https://mapa-turystyczna.pl/. Sprawa wygląda jednak tak, że ponad połowa mojego składu do płeć piękna, która wymaga chociaż co drugi dzień łazienki.

A z niedźwiedziami to trzeba uważać, co do wilków to ponoć do ludzi nie podchodzą.

• niech tak się stanie
co do wilków to ponoć do ludzi nie podchodzą
to się już zmieniło, tzn. jest pierwsza jaskółka
https://zielona.interia.pl/wiadomosci/polska/news-atak-wilka-w-bieszczadach-lesnik-pomylil-go-z-sarna-uciekl-n,nId,21321817

Nota bene tydzień na Jurze, to sporo. Mam gdzieś na kompie plik z wszystkimi istotnymi punktami widokowymi w okolicy, mogę wyciąć z niego jakiś fragment, pytanie jak duży promień od miejsca zlotu? Zaczynacie w Katowicach, w Krakowie, czy gdzieś indziej?
« Ostatnia zmiana: 27 Mar 2025, 15:44 podjazdy »

Offline Mężczyzna Felek

Nie chciałbym tu już w tym wątku pisać nie do końca na temat. Może administrator/administratorzy wydzieliliby ostatnie 4 odpowiedzi do jakiegoś nowego wątku, o tytule np. "Ciekawe miejsca w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej". Wątek byłby idealny pod zbliżający się zlot.

A co do wyjazdu, start planuję... z miejsca zlotu. Potem jedna pętla północna z miejscowością graniczną - Olsztyn. Następnie powrót i druga pętla południowa, z miejscowością graniczną - Ojców. Dystans: nie chciałbym przekroczyć 250 km (7 dni), z uwagi na wymagający (przewyższenia), teren.

Ps. jak opracuję trasę, pewnie ją gdzieś zamieszczę. Chętni będą mogli ją ocenić, coś dodać, ująć itp. Ale to jeszcze trochę czasu potrzebuję.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Kuśmierki wypadają już poza naszym rejonem zainteresowań a zaraz obok Rzędkowic są fajne skałki z terenem wyznaczonym w programie Zanocuj w lesie - to akurat sprawdziłem :)

Często rozbijają namioty/campery na polanie pod Okiennikiem Rzędkowickim. Nawet wiata jest gdzieś 2x3m, jakby padało. Po drugiej stronie ulicy jest pole namiotowe, gdzie można dokonać ablucji - kiedyś byłem na tyle ściorany, że skorzystałem z prysznica, ale policzyli za tę usługę chyba tyle co za namiot ;P

• niech tak się stanie
Po drugiej stronie ulicy jest pole namiotowe, gdzie można dokonać ablucji - kiedyś byłem na tyle ściorany, że skorzystałem z prysznica, ale policzyli za tę usługę chyba tyle co za namiot ;P
Ja po wyprawie w okolicy Tatr też kiedyś korzystałem z samego prysznica na polu namiotowym "Camping Ustup" w Zakopanem (teraz google pisze, że tymczasowo zamknięte cokolwiek to ma oznaczać). Było bodaj 25 zł za prysznic, ale warto było zapłacić, bo ciepła woda bez limitu, a dzięki temu elegancko umyłem się i wyprałem ciuchy przed pociągiem. No, ale w Zakopanem za 25 zł nie przenocujesz na polu namiotowym z jednoosobowym namiotem. No i mydło było w cenie, co na kempingach rzadkością jest.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum