Autor Wątek: Cerkwie gminy Bircza (i nie tylko)  (Przeczytany 732 razy)

Offline Mężczyzna Bazyl3

• Miasto: świętokrzyskie
  • Na forum od: 02.09.2015
Cerkwie gminy Bircza (i nie tylko)
« 27 Mar 2025, 08:06 »
Siadam czasem do któregoś z mapowników i tworzę sobie trasy "na lepsze czasy" (nie czuję jak rymuję). Na lepsze, czyli na takie gdzie 1000 m przewyższenia będzie budziło tylko lekki lęk w moim serduszku. Ale do brzegu. Jako fan architektury drewnianej wymyśliłem sobie pętelkę po Pogórzu Przemyskim, po części zahaczający o obiekty już kiedyś widziane. Z chęcią wysłucham sugestii dotyczące zmiany trasy czy też opuszczonych, a pozostających niedaleko przebiegu, atrakcji :)

https://mapy.com/s/gojoveluga

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
Odp: Cerkwie gminy Bircza (i nie tylko)
« 27 Mar 2025, 08:49 »
1. Sugeruję Ulucz z najstarszą drewnianą cerkwią w Polsce, chyba, że specjalnie pomięta.
2. Nieco dalej od trasy i w drugim kierunku - Posada Rybotycka, tu z kolei najstarsza cerkiew w ogóle (murowana), dodatkowo obronna.
3. Nie wypada nie zdobyć pobliskiej Kopystańki, z pięknym widokiem (chyba wciąż jeszcze...). W pobliskim Kopyśnie też mała murowana cerkiew. Podobno tam miał być pochowany ostatni prawosławny władyka przemyski - Michał Kopystyński (prawosławna diecezja przemyska przyjęła unię dopiero w 1698 roku po jego śmierci - dłużej opierała się unii tylko lwowska stauropigia).
3. W ogóle dolina Wiaru jest godna polecenia, a też dolinka Jamninki od Trójcy w górę rzeki - ślady wysiedlonych wsi Jamna Dolna i Górna.
4. Nad Birczą jest też wieża widokowa (nie byłem, nie wiem, czy polecać ;)).
5. Może też warto zobaczyć nieistniejącą wieś Lachawa, na południe od Brzeżawy, po drugiej stronie grzbietu.

Obowiązkowo przeczytaj książkę-przewodnik krajoznawczy Stanisława Krycińskiego "Pogórze Przemyskie".

Ogólnie, gdzie nie wdepniesz, będzie dobrze ;)

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 27 Mar 2025, 09:13 »
Jako fan architektury drewnianej
Bracie ...

W zeszłym roku popełniłem dwie wycieczki w tamtych rejonach. Może coś się przyda na przyszłe wypady.
https://photos.app.goo.gl/mxNx8dhBwUzYvKym8
https://photos.app.goo.gl/4HkEhSuuVECc8R1h9
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
« 27 Mar 2025, 09:34 »
1. Sugeruję Ulucz z najstarszą drewnianą cerkwią w Polsce, chyba, że specjalnie pomięta.
[...]

Errata: właśnie doczytałem, że najnowsze badania przesunęły cerkiew w Uluczu na 3 miejsce (okazało się, że jest 100 lat młodsza, badania dendrologiczne). Niemniej, warto.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 27 Mar 2025, 09:43 »
Jako fan architektury drewnianej wymyśliłem sobie pętelkę po Pogórzu Przemyskim,

Napaliłem się na trasę, bo też lubię takie klimaty. Wchodzę, patrzę... a tam 77 km. To dobre na spacer z plecakiem  ;D

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
« 27 Mar 2025, 09:55 »
Każdy jeździ jak lubi.

A tereny ładne, blisko Sanoka skąd pochodzi moja teściowa. Mam je w planach na kolejne lata.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 27 Mar 2025, 10:03 »
A tereny ładne,

Wiem, że ładne. Byłem kilka razy, ostatnio w tamtym roku i jeszcze raz chętnie bym pojechał. Ale dla mnie to drugi koniec Polski, nie pojadę tam ta jeden czy dwa dni. Dojazd pociągiem zająłby mi więcej niż jazda rowerem. Dlatego miałem chrapkę na fajną trasę. Ale piszcie, piszcie, podsuwajcie fajne miejsca. Dłuższa trasa sama się stworzy :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Mar 2025, 12:21 »
Bubu ma rację.
Jechać tamtędy i nie zobaczyć cerkwi w Uluczu i Posadzie Rybotyckiej  :o
Niech sobie nie będzie najstarsza, ale jest nic jej to nie odbiera, to perełka (wiadomo, De gustibus non est disputandum)

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 27 Mar 2025, 12:38 »
Jechać tamtędy i nie zobaczyć cerkwi w Uluczu (...)

Wyjaśniam od razu dwie kwestie, resztę wieczorem na spokojności w domu. Ulucz ominięty celowo, bo już było wdrapane na górkę i widziane :P Za duży odskok od pnia. Z tego powodu (oraz konieczności ponownej wspinaczki po zjeździe), nie wiem czy nie wyleci też Piątkowa :(
A trasa jest jaka jest, bo nie pode mnie tylko szyta. Rozumiem, że komuś nie pasuje, ale to chyba nie powód do uwag w stylu "miałem chrapkę na fajną trasę". Dla mnie jest fajna, a chcę ją z pomocą forum uczynić fajniejszą.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 27 Mar 2025, 22:52 »
Jawornik Ruski  ;D jest co robić. W tym rejonie, nie zależnie od architektury drewnianej, dorzuciłbym meandry Sanu w okolicach Słonnego i kawałek szlaku Huty Brzuskiej (oba mocno widokowe).
Nad Birczą Chełmońskie z wieżą widokową warto.
Siadam czasem do któregoś z mapowników i tworzę sobie trasy "na lepsze czasy" ...

Też czasem zgrywam widokowe ślady, choć sam nie klikam bo bywają mocno nieaktualne  ::).
Na przykład
https://photos.app.goo.gl/y6sXehgp8bJ2L6bZ9
Szutru z Kopyśtanki przez Cisową do Bryliniec już nie ma. Teraz to kulturalny asfalt.
No i "Bieszczadzka" w Birczy to też już prehistoria.
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Mężczyzna Bazyl3

« 28 Mar 2025, 08:13 »
W tym rejonie, nie zależnie od architektury drewnianej, dorzuciłbym meandry Sanu w okolicach Słonnego i kawałek szlaku Huty Brzuskiej (oba mocno widokowe).
Nad Birczą Chełmońskie z wieżą widokową warto.

Słonne znam, bo jechaliśmy swego czasu z Dubiecka do Dynowa :) Resztę już badam, bo z nazw nie kojarzę :P

Jechać tamtędy i nie zobaczyć cerkwi (...) Posadzie Rybotyckiej  :o

Posada to już jednak kawałek od planowanego obszaru. Ja wiem, że tamte rejony obfitują w pikne widoki i fantastyczne obiekty, ale rozszerzając i przedłużając można i do morza dojechać :D
Zapisuję wszystko, bo jest plan na przemyski weekend :)

Jako fan architektury drewnianej
Bracie ...

W zeszłym roku popełniłem dwie wycieczki w tamtych rejonach. Może coś się przyda na przyszłe wypady.

Przejrzałem, piękności :D Dzięki! Ale to jednak trochę w bok od Przemyskiego :) Na pewno się jednak przyda :D
« Ostatnia zmiana: 28 Mar 2025, 08:26 Bazyl3 »

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 28 Mar 2025, 08:44 »
Architektura drewniana, rower i górki. No brzmi jak przepis na sukces. Też zamierzam się w tym roku tam pokręcić więc popatrzę co tam ciekawego się tu pojawi.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum