Autor Wątek: Korba a przerzutka  (Przeczytany 2959 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Korba a przerzutka
« 5 Paź 2010, 12:12 »
jak chciałem kupić przerzutkę do korby 30/42/52 to wszędzie mi mówili że nie mają takich mocowanych na rurę 34,9, a jednak udało mi się znaleźć...

chciałem zmienić tą korbę, bo jednak brakuje najlżejszego przełożenia....  Michał Wolff złożył zestaw 26/42/52 i z przerzutką też miał oczywiście problem (nie mogę znaleźć gdzie o tym pisał).

Da się jeszcze większy przedział ? Teoretycznie nawet 26/42/52 się nie da, a jednak....

tak mi się marzy 22/39/52....  :roll:
 ew może prędzej na węższą rurę byłaby szansa większa ? tylko przy 28" to bym wtedy kombinował 20/36/50 :P

i z tyłu oczywiście 11/34...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Korba a przerzutka
« 5 Paź 2010, 20:57 »
Nie wiem, czy istnieją zębatki 22 na 5 otworów (szosowa korba).
Wracam do jeżdżenia.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 09:10 »
Zębatka to "pikuś" a nie problem. Zawsze jest CNC :) Jeszcze problem zamocowania na korbie (bo sportowe mają większy rozstaw otworów niż MTB, nie wiem jak te trzyrzędkowe..)

Największy problem to przerzutka: albo bardzo długa i mocno pochylona (tylko rurę podsiodłową raczej trudno jest przestawić), albo "domowe sposoby" w postaci przedłużki ramienia dospawanej do oryginalnej przerzutki.

I czy się znajdzie "tył" z możliwością wybrania takiej ilości łańcucha (długi wózek to jest chyba 34 zęby.. Skolioza popraw, jak się mylę) Ale tu można "pilnować" się i ograniczyć liczbę wykorzystywanych przełożeń..

EDIT.
29T krótki
33T średni
45T długi
Wg roczników są jakieś wachnięcia o +- 2T
http://www.wrower.pl/sprzet/Shimano/shimano2006/shimano2006-komponenty.php
Trole są samotnikami i unikają słońca.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 10:48 »
o tylną przerzutkę się najmniej boje, bo nie będę używał skrajnych przełożeń, więc chyba nie powinno być problemu...

zębatki też wydaje mi się, że gdzieś się dostanie takie niestandardowe....
najgorzej z tą przednią przerzutką  :?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 12:45 »
52/11 = 4,72
48/11 = 4,36 ~= 52/12
no rzeczywiście dużej różnicy nie ma....

hmm, to może trekingowa korba 22/34/48 ?

Pamiętasz Michale dokładnie jaką masz przerzutkę do swojej korby ? Jaką ma obejmę ?

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 15:06 »
Przy zestawieniu 48/36/22 łańcuch także czasami mi spada, ale może to kwestia doregulowania. W każdym razie to także nie jest typowe zestawienie korby (48/36/26). Ale blat 48 jest jak dla mnie całkowicie wystarczający, spokojnie jestem w stanie wciąż dokręcać przy >60km/h.
Wracam do jeżdżenia.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 16:11 »
Cytat: "pajak_gdynia"

I czy się znajdzie "tył" z możliwością wybrania takiej ilości łańcucha (długi wózek to jest chyba 34 zęby.. Skolioza popraw, jak się mylę) Ale tu można "pilnować" się i ograniczyć liczbę wykorzystywanych przełożeń..

pogrzebię w katalogu jak będzie trzeba - nie pamiętam ;0
a odnoście tyłu - 1 im dłuższy wózek, tym większa pojemność 2 pojemność można delikatnie zwiększyć poprzez przesunięcie ogranicznika wychylenia wózka (sporo przerzutek MTB ma troszkę miejsca na wywiercenie drugiej dziurki) Z tym pilnowaniem się przy zmęczeniu różnie bywa - lepiej w każdym razie aby łańcuch obsługiwał wszystkie koronki na dużej tarczy i był nieco luźny na najmniejszych na "młynku' niż na odwrót (ryzyko urwania)
Moim zdaniem rozpiętość 52-22 (jeśli znalazłbyś taką korbę) to jednak duże wyzwanie dla przodu, 48 brzmi znacznie rozsądniej ;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 18:17 »
Możesz jeszcze wrzucić kasetę 11-36T. Paskudztwo megarange.. Ale coś mi się wydaje, że tak szerokie "zakresy" są raczej złym pomysłem...

Przy 22/34 będzie trzeba uważać, żeby koło się nie złożyło :) Tak na oko obciążenie jakieś 60kg na szprychę (korby 175, 80kg twojej wagi bez ciągnięcia i kierownicy, "przelicznik" przełożenia 0.64, połowa z 36 szprych ciągnie, promień zamocowania szprych 2cm). Jaka jest wytrzymałość szprych?

A w drugą stronę.. Przy 48/11, kadencja 140 prędkość wychodzi 77km/h. Przy jeździe z górki to spokojnie kadencja 220.. ot takie sobie 120km/h (oczy otwierają się same  :mrgreen: )
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 18:49 »
Cytat: "pajak_gdynia"

Przy 22/34 będzie trzeba uważać, żeby koło się nie złożyło :) )

Nic podobnego. Jeżdżę na 22/34 od lat (w tym Malga Palazzo) :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 18:52 »
jeżdżę na kołach 26", więc trochę mniej. Ale tak czy inaczej przy prędkościach powyżej 70km/h to już się właściwie nie dokręca.... chodzi tylko o to żeby móc jechać nie robiąc strasznego młynka te 50-60km/h co się zdarza dość często...

pajak_gdynia, o co chodzi z tym liczeniem wytrzymałości szprych ? w ogóle nie zrozumiałem... jak się to ma do dobierania korby ?

dobra, niech będzie do 22/39/48 :p teraz tylko taką korbę/zębatki znaleźć :P

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 18:53 »
Cytat: "Waxmund"
dobra, niech będzie do 22/39/48 :p teraz tylko taką korbę/zębatki znaleźć :P

22/39/48 :?:

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 18:59 »
właśnie nie mogę się zdecydować odnośnie tej środkowej...  :? nie wiem czy bym nawet trochę większej nie chciał.... :/ ale znowu może łańcuch spadać ciągle przy zrzucaniu na młynek.... na garym najwięcej zawsze jeździłem na 42 zębach z przodu... ale te 39 myślę, że też będzie ok :P

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 19:01 »
No, ale z tego co wiem, to nie ma zębatek 39 na 4 śruby. A innej 22 niż na 4 śruby też nie znajdziesz. Czyli wychodzi, że środkowa jednak maksymalnie 36 :P

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Korba a przerzutka
« 6 Paź 2010, 19:21 »
No, to jeszcze znaleźć 48 na 5 śrub i jesteś w domu :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum