Autor Wątek: Wkład fotograficzy do sakwy  (Przeczytany 2304 razy)

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
Wkład fotograficzy do sakwy
« 20 Paź 2010, 16:47 »
Cześć, czy ktoś wie o możliwościu zakupu wkładu fotograficznego pasującego do sakwy Ortlieb Back Roller Classic niekoniecznie produkcji Ortlieba? Mniej więcej coś takiego:

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 20 Paź 2010, 18:54 »
Sądzę, że zapłaciłbyś z 5x mniej jakbyś to zlecił jakiejś krawcowej. :) kilkanaście obszytych pianek poliuretanowych (z kawałkiem pleksi) obszytych materiałem z rzepem :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 21 Paź 2010, 04:09 »
albo po prostu .. (jak my) wkładasz do środka torbę fotograficzną .. i już
… why so serious ?

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
« 21 Paź 2010, 04:37 »
Tys prawda X2

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 21 Paź 2010, 17:17 »
Ale chyba nie wozisz kilku obiektywów. Jak już ktoś się decyduje zabrać lustrzankę z kilkoma obiektywami to ma niezłego świra na punkcie fotografii i te obiektywy zazwyczaj to drogie są. A dbać o nie trzeba bardziej niż o body, bo dobrej klasy szklarni nie zmienia się co kilka lat.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 21 Paź 2010, 17:45 »
Cytat: "Michał Wolff"

Choć z drugiej strony maniacy targający ze sobą po trzy obiektywy chuchają i dmuchają na swój sprzęcik, więc są skłonni zająć na jego potrzeby całą sakwę.

:wink:
… why so serious ?

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
« 21 Paź 2010, 18:19 »
Tak się przypatruję tym Waszym przekomarznkom powyżej i... kolejny raz (bo już kilka razy to zrobiłem w innym miejscach tego forum) stwierdzam, że każdy z Was (nas) ma rację. Swoją rację. Bo jak kto wozi żelazo czy szklarnię, to w sumie jego sprawa. Można co prawda kupić sobie takiego Nikkorka 18-200 VR (jeśli kto ma Nikona) i mieć sprawę z głowy, szczególnie gdy na rowerku, ale można też chcieć wziąć cały swój bałagan na dwór, na spacer, przewietrzyć. Kwestia gustu, preferencji, filozofii życiowej i tak dalej... dalej... dalej...
Tym niemniej nasze opinie w tym ścisku też są cenne. Na przykład ta powyżej, aby zamówić takie coś (torbę) u znajomej krawcowej za 1/10 ceny.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 21 Paź 2010, 19:55 »
Cytat: "Michał Wolff"
A czym się różni przewożenie obiektywu przyczepionego do korpusu od obiektywu luzem? Obiektywy wysokiej klasy sa naprawdę dobrze wykonane i niełatwo jest je uszkodzić.

No wiadomo, natomiast chodzi o wyeliminowanie możliwości uszkodzenia przednich soczewek drogiego obiektywu przez inne rzeczy podróżujące w sakwie jak dekiel "sam" spadnie.

Mi to się zdarzyło kilkukrotnie w ciągu 3 lat, ale dalej wrzucam aparat luzem tylko zakładam tulipan i owijam w coś miękkiego, żeby zminimalizować ryzyko.
A warunki (czasem wilgoć, wstrząsy, zmiany temperatur) w jakich podróżuje mój sprzęt foto również nie robią na mnie wrażenia.

Kolejna kwestią jest szybkość dostępu do sprzętu. Jak mówi przysłowie fotograficzne, "najlepszy aparat to ten który akurat masz przy sobie". Szukanie "akurat tego" obiektywu po omacku, może po prostu irytować i opóźniać jazdę i wk.. towarzyszy.
Ktoś mógłby nawet powiedzieć, że może uniemożliwić zrobienie zdjęcia życia, ale potraktujmy to z ;-)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
« 2 Lis 2010, 16:10 »
Pozwolę sobie na kilka wyjaśnień:

Nie podejmuję polemiki czy warto zabrać obiektyw 18-200 zamiast 4 innych - wybór należy do każdego z osobna.

Na poprzednich wycieczkach woziłem obiektywy luźno wrzucone w sakwy, a body z podpiętym jednym z nich w torbie na kierownicy, i niestety takie rozwiązanie się nie sprawdza na dłuższą metę.

Teraz chciałem te sprawę uporządkowac poprzez taki właśnie wkład (długa wycieczka, dużo obiektywów plus komputer, statywy, i inne akcesoria) Narazie wygląda to tak, że Panowie z zaprzyjaźnionego sklepu fotograficznego znajdą mi jakieś stare wkłady, które zaprzyjaźniony producent polskich plecaków zamieni mi we wkład pasujący do Front Rollera. Cały wkład będzie jeszcze prawdopodobnie zintegrowany z silikonizowanym i rolowanym workiem Therm-a-rest, który jest w 100% wodo i pyłoszczelny.

Jak już się z tym uporam to zaprezentuję efekty. ale to niestety potrwa.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: Wkład fotograficzy do sakwy
« 22 Kwi 2013, 08:24 »
Jak już się z tym uporam to zaprezentuję efekty. ale to niestety potrwa.
I jak, uporałeś się z tym? Chętnie bym obejrzała efekty :) A może znalazłeś jakieś lepsze rozwiązanie?

Dwa ogólne pytania - może ktoś wie, co mieści się w torbie na kierownicy Ortlieba z wkładem fotograficznym? Zmieści się body z podpiętym obiektywem i dodatkowymi dwoma luzem? Chodzi mi o oba rozmiary torby - M i L.

I drugie pytanie - możecie polecić jakąś torbę na co dzień (np. na miasto, nie na rower) na taki zestaw? Wiem, że plecak wygodniejszy, ale za to dostęp do niego jest trudniejszy dla mnie, a łatwiejszy np. dla złodzieja. Chciałabym też, żeby w torbie mieściło się coś poza aparatem - portfel, telefon, mała książka, coś do jedzenia itp.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 22 Kwi 2013, 08:58 »
W L zmieści się lustrzanka + 2 obiektywy.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 22 Kwi 2013, 09:04 »
W L zmieści się lustrzanka + 2 obiektywy.
A ta lustrzanka z przypiętym obiektywem (trzecim), czy sam korpus?

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 23 Mar 2014, 20:54 »
Ja bym coś takiego umieścił w Rack Pack-u, szybszy dostęp i wygodniejsze wkładanie i wyciąganie.Takie moje widzi mi się.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 23 Mar 2014, 20:59 »
Szybszy dostęp? :o Chyba żartujesz.

Przed ostatnią wyprawą wymieniłam torbę na kierownicę Ortlieba na większą i dokupiłam do niej wkład fotograficzny. Wkład jest genialny - w dwóch przegródkach mieściły się dwa obiektywy, a na górze siedział aparat z przypiętym trzecim. Obiektywy mieściły się w dowolnej kombinacji, a dostęp do przegródek był bardzo szybki, więc bez problemu mogłam je zmieniać.

Między wkładem a ściankami torby na kierownicę mieściły się jeszcze: czytnik, mapa, notatnik, długopis, klucze, mały portfel i telefon.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 23 Mar 2014, 21:23 »
Szybki dostęp do rackpacka? Do odpięcia masz 4 klamry, w dodatku raczej potem ciężko to spiąć nie schodząc z roweru. Tylko torba na kierownicę ;)

Wkład jest genialny - w dwóch przegródkach mieściły się dwa obiektywy, a na górze siedział aparat z przypiętym trzecim
Na górze? Tzn. obiektywem do góry?
« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2014, 21:33 Robert! »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum