podaję typy. One nie sa wedle mnie najlepsze, ale z róznych względów wydają mi się ciekawe:
POLSKA:trasa1: Stary Gierałtów-Bielice-Nowa Biela-Przełęcz Sucha,zjazd Drogą Marianny -szlakiem Drogą Staromorawską
Przełęcz Śnieżnicka, Śnieżnik-szlakiem ER-2-Międzygórze-Jaworek-Nowa Wieś-Goworów-Szklarnia-Międzylesie (ok. 80km)
trasa2:Autostrada Sudecka; np: Międzylesie-Lesica-Niemojów-Poniatów-Rudawa-Mostowice-Lasówka-Zieleniec-Duszniki Zdrój
trasa3:Jastrowie - na południowy wschód dr. 189 w kierunku rzeki Gwda, żeby zobaczyć wysadzony most - z powrotem do Jastrowia - Samborsko - Brzeźnica - Brzeźnica-Kolonia - radziecka baza rakietowa - Sypniewko - Kłomino -Wrzosowiska Kłomińskie (rez. Diabelskie Pustacie) - Borne Sulinowo (64 km) - trasa na pewno atrakcyjna jesienia, gdy kwitną wrzosy
trasa4 Nietoperek - Kęszyca - żolty szlak pieszy wzdłuż MRU - Wysoka -Kęszyca Leśna - i ewentualnie jakoś tam dalej..
(ta trasa ze względu na MRU)
trasa5 - Michał
podjazdy by wiedział...szalenie mi się podobała trasa z kamieniołomem w Izerach, ale nie wiem szczegółowo jak przebiegała...
-------------------
EUROPA:
trasa1: Czarnogóra: stara droga na przestrzał przez Góry Orjen (rewelacyjna i mało znana, a w 100% przejezdna z sakwami!;)
trasa2: Rumunia: Szosa Transfogaraska
trasa3: Czarnogóra: podjazd z Kotoru w stronę Cetinje
trasa4: Ukraina: droga przez Wschodnie Karpaty
trasa5: Gruzja albo należy do Europy, albo do Azji, diabli wiedzą;)
o ile zakładamy, że w Europie, to:
Gruzja: droga z Pshaveli do Omalo przez przełęcz Abano
Gruzja: Lentechi - przełęcz Zagaro - Ushguli - Mestia (albo odwrotnie)
a jak zakładamy, że nie w Europie to chwilowo nie podam kandydatury nr 5