Autor Wątek: Cześć wszystkim :)  (Przeczytany 1930 razy)

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
Cześć wszystkim :)
« 25 Paź 2010, 23:30 »
Cześć, mam na imię Michał mieszkam w pięknej wsi Zabierzowem zwanej, koło Krakowa. Mam 22 lat szkolę się na AGH w dziedzinie ekoterroryzmu zwanego oficjalnie ochroną środowiska.

Dołączyłem do tego forum ponieważ w przyszłym roku planuję zacząć podróżować rowerem dalej niż za najdalsze pole na wsi, dalej nawet niż za horyzont. Chciałbym znaleźć teraz w martwym dla mnie okresie rowerowym jakieś cenne informacje :)

Nie jest to jednak do końca zaplanowane. Rower turystyczny kupiłem trochę pod wpływem chwili i braku funduszy na motocykl :). Jak zobaczyłem mojego GT Peace Tour'a na allegro to oczy mi zaświeciły i ślina do ust naciekła. Djengi przeliczyłem i zakupiłem. Teraz już się nie mogę wycofać skoro rower aż się prosi, żeby nim gdzieś pojechać. O dalekiej turystyce na motocyklu marzę jednak dalej i mam nadzieję, że uda mi się w przyszłości zrobić użytek z obu jednośladów.

Kroki swoje na bicyklach zacząłem od strasznych przeżyć w wieku lat 5, uczony na niebiesko-żółtym bmx'ie. Aż dziwię się, że dwa koła mnie pociągają bo koszmary mi się śniły od pierwszych gleb na asfalt i w pola żyta. Potem była damka Rometa z kontrą, komunijny góral, a kiedy miałem 15 lat dostałem górala ItalBike od ojca, mam go jeszcze, ale nie ma łańcucha bo testowałem niedawno rozkuwacz do łańcucha, niezbyt sprawnie :(.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 25 Paź 2010, 23:45 »
Cześć NIunias! :mrgreen:

edyszyn: błagam, tylko bez kolejnej długiej dyskusji na temat ekoterroryzmu...:D (To nie do Ciebie Niunias)
druga edyszyn: żartowałam, dyskutujcie o czym chcecie, i tak Was lubię...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline niunias

« 26 Paź 2010, 00:18 »
To może od razu wyjaśnię, że Green Peace to nie ja tylko Oni, chociaż mój rower ma na ramie zieloną pacyfkę.

Niestety, techniki operacyjne w których nasz szkolą to bardziej papierki, kalkulatory, ustawy, podręczniki i inne rzeczy dużo mniej pociągające niż łańcuchy, motorówki, banery i happeningi. Jednym słowem nuda, kierat, zero przygody, niebezpieczeństwa, walki z systemem, imperializmem i CO2. Ale cóż, ktoś się na pszczółkach, kunach i drzewkach musi znać  :roll:

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
« 26 Paź 2010, 17:05 »
Witam wszystkich!
 :lol:
Dopiero teraz, bo od pewnego czasu jestem na forum, ale lepiej późno, niż wcale.
 :mrgreen:

Offline em

• Miasto: krak
  • Na forum od: 08.06.2010
    • http://www.magla.pl
« 26 Paź 2010, 21:40 »
hehe czołem niunias, zaraz tu pomyślimy nad jakimś maleńkim wypadzikiem zabierzowsko-krakowskim :wink:

Offline niunias

« 26 Paź 2010, 23:37 »
Dlaczego by nie, chociaż ostatnio jak jeździłem, dwa tygodnie temu do Tenczynka, to mnie choroba dopadła, i trochę jeszcze trzyma (odgłosy kaszlu). Nie wiem czy do wiosny jeszcze zdążę poszaleć na bicyklu.  :(

Offline em

« 28 Paź 2010, 15:48 »
no ja też jeszcze mam bana na rower, ale choróbsko kiedyś przejdzie a wtedy nic mnie nie powstrzyma  :twisted:
 :wink:

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 28 Paź 2010, 16:16 »
A już myślałem że jakaś fajna niunia... :>

Cześć!

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline niunias

« 28 Paź 2010, 17:55 »
Może sezon jeszcze nie jest stracony, bo mnie dziś oświeciło  :D

Codzienny dojazd na uczelnie z Zabierzowa to trochę dużo dla mnie, jakieś 45 min dobrym tempem.

Ale mam starego górala, nowy dobry u-lock Kryptonite'a i tanią linkę. Będę go koło Dworca Głównego zostawiał na noc, wysiadał z pociągu marki PKP i dojeżdżał na uczelnie. Patrząc na to czym ludzie w Krakowie przypinają rowery (najlepsza była kłódka o wymiarach 10x5cm), nie boję się o kradzież. Bardziej mnie martwi, że ktoś go zniszczy albo oponę przebije. Ale to stary góral, i zamiast emerytury dostanie nową szansę  :)

Offline em

« 28 Paź 2010, 18:50 »
mój mieszczuch nocował już kilka razy na plantach, przypięty zwykłą linką. Zawsze sobie powtarzam że takiego grata to na pewno nikt nie będzie chciał :wink:

Offline niunias

« 28 Paź 2010, 18:58 »
Właśnie, zdaje mi się, że Kraków to w miarę bezpieczne miasto dla rowerów. Rowery głównie przypina się cienką linką lub zwykłym łańcuchem i stoją od dawna. Może wynika to z ich znikomej wartości.

Trzeba uważać na składaki, mojemu koledze w ciągu 1 roku ukradli dwa stare złomowate składaki. Albo maja jakąś wielką nieznaną wartość albo magiczne właściwości.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 30 Paź 2010, 08:30 »
Witaj Niunias :)
Bardzo słuszna koncepcja, ja też używam "złoma" na miasto i kompletnie się o niego nie boję. W najgorszym razie kiedyś wrócę do domu tramwajem i tyle będzie mojej straty ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline em

« 30 Paź 2010, 09:44 »
Trzeba uważać na składaki,

w tym sezonie były modne, to może dlatego, wiesz, no Kraków się lubuje w klimatycznych starych gratach, widać tyczy się to także rowerów.
Kumpel mi kiedyś sprzedał historyjkę: jak ktoś zakłada knajpę w Warszawie to umeblowanie kupuje w sklepie z nowoczesnym wystrojem wnętrz, jak ktoś zakłada knajpę w Krakowie to po meble idzie na śmietnik  :wink:
jakżesz to z życia wzięte... :wink:

Offline niunias

« 30 Paź 2010, 14:08 »
Tak, w ogóle jeśli ktoś chce w najbliższe 3 dni pojeździć w moich okolicach to zapraszam, można się spotkać  :) Dolinki jurajskie pięknie wyglądają w tym okresie.

Pogoda do wtorku zapowiada się super i może to ostatni taki czas do wiosny. Warto wykorzystać :)

aard: Trochę jednak mam obawy, bo rower musiałby stać, każdej nocy na dworcu gdzie dużo różnych ludzi się przewija. Rower na złoma nie wygląda bo dbałem o niego, nawet chromy ładnie błyszczą. Może by go tak, papierem ściernym, młotkiem i kwasem w niektórych miejscach potraktować  :)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 3 Lis 2010, 23:49 »
Witaj na forum niunias.
W pełni zgadzam się, że okolice Zabierzowa najlepiej prezentują się właśnie jesienią :)

Cytat: "em"
hehe czołem niunias, zaraz tu pomyślimy nad jakimś maleńkim wypadzikiem zabierzowsko-krakowskim :wink:

W planowaniu wypadziku przydatna będzie dobra mapa okolicy:

png
jpg

Gdyby wycieczka doszła do skutku to oczekuję na jakąś relacyjkę i zdjęcia 8)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum