Autor Wątek: Jak się odkręca wolnobieg?  (Przeczytany 16683 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jak się odkręca wolnobieg?
« 30 Paź 2010, 08:56 »
Proste (?) pytanie, jak w temacie. Muszę ratować mieszczucha przed zagładą, a nie umiem ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 30 Paź 2010, 09:52 »
Klucz do odkręcania wolnobiegu (inny niż do kaset) i odkręcasz tak jak normalny gwint.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Paź 2010, 10:32 »
Jak potrzebujesz to mogę Ci pożyczyć klucz do wolnobiegu.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 30 Paź 2010, 18:08 »
Cytat: "Daniel"

Klucz do odkręcania wolnobiegu (inny niż do kaset) i odkręcasz tak jak normalny gwint.

Taki sam, jak do kaset, tylko jak masz pełną oś to ułam ten centralny bolec w kluczu :wink:
Odkręcasz w kierunku przeciwnym do siły pedałowania/ podczas jazdy wolnobieg się sam zakręca.
No i taki mały drobiazg: potrzeba ogromnej siły. Wolnobiegi się mocno zakręcają- dobrze skutkuje metoda wielokrotnego szarpania.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 30 Paź 2010, 21:29 »
MaciekPaciek91, jeszcze nie spotkałem wolnobiegu z identycznym wielowpustem jak do kasety (a już trzy różne typy widziałem).

Jak masz wonobieg nie z wielowpustem (stare 3 rzędowe, jednorzędowe, takie parę wgłębień na zewnętrznych krawędziach), to spokojnie poradzisz sobie śrubokrętem i młotkiem (wiem, brutalne..). Po naprawie warto zastąpić nowym.
Zwykły wielowpust.. Zapierasz odkręcone koło o ścianę i odkręcasz naciskając nogą. Dokręcać nie trzeba: samo się robi w czasie jazdy próbnej :)

Bacik potrzebny tylko do skręcania kasety (aczkolwiek niektórzy uważają, że nie jest potrzebny).
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 31 Paź 2010, 07:32 »
Dzięki wszystkim za porady. Borafu, faktycznie, skoro jest mi potrzebny klucz, to chętnie go od Ciebie pożyczę.

Cytat: "pajak_gdynia"
Bacik potrzebny tylko do skręcania kasety (aczkolwiek niektórzy uważają, że nie jest potrzebny).

Np. ja tak uważam. W zupełności wystarcza mi aktualnie używany łańcuch :) Oczywiście rozwiązanie to jest dobre, jak się ma spinkę :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 31 Paź 2010, 09:19 »
Cytat: "aard"
Dzięki wszystkim za porady. Borafu, faktycznie, skoro jest mi potrzebny klucz, to chętnie go od Ciebie pożyczę.

Proszę bardzo, piłka jest po Twojej stronie. Wysłałem Ci mailem numer komórki, daj znać i tyle. Daleko do siebie nie mamy.

A co do odkręcania wolnobiegu "starego typu", gdzie zamiast wielowpustu są dwa nacięcia, od strony zewnętrznej to ja odkręcałem to zwykłym starym kluczem rowerowym (takim płaskim, na wiele rozmiarów nakrętek, jakie kiedyś dodawali do rowerów), ale z użyciem imadła stołowego. Klucz zaciskałem w imadle, tak by wystawał tylko trochę, na to nakładałem od góry koło z wolnobiegiem i odkręcałem kręcąc oburącz całym kołem, jednocześnie dociskając je do imadła. Nie wiem czy dobrze to opisałem, ale metoda działała. Oczywiście warunkiem jest solidnie umocowane imadło.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 31 Paź 2010, 23:30 »
Dobrze opisałeś, a ja jeszcze nie wiem, jakiego typu mam wolnobieg, ale dzięki za wszystkie podpowiedzi :)

Offline rrozak

• Miasto: Kłodzko
  • Na forum od: 21.02.2010
« 1 Lis 2010, 06:44 »
Jak kupowałem klucz do kasety, to facet w serwisie mówił, że wolnobieg też się nim odkręci, ale na odwrót już nie. Tzn, klucz do wolnobiegu nie nadaje się do kasety. Ale sam nigdy tego nie sprawdzałem.
Pozdrawiam,
Robert

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 1 Lis 2010, 11:26 »
Cytat: "rrozak"
Jak kupowałem klucz do kasety, to facet w serwisie mówił, że wolnobieg też się nim odkręci, ale na odwrót już nie. Tzn, klucz do wolnobiegu nie nadaje się do kasety. Ale sam nigdy tego nie sprawdzałem.

To lepiej zmień serwis  :wink:
 Ja poszedłem do sklepu z kołem w ręku, powiedziałem "poproszę klucz do odkręcenia TEGO" i podałem gościowi koło. On obejrzał i dał mi z szuflady właściwy klucz. Po 15 minutach byłem z powrotem, bo to był klucz do kasety, a na kole był wolnobieg i tym kluczem nic zrobić nie mogłem.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 1 Lis 2010, 13:43 »
Borafu, dobra rada :) Taki serwis omijać szerokim łukiem (bo więcej szkody niż pożytku z nich)
Wielowpust do kasety ma średnicę o milimetr wiekszą i ząbki węższe o jakiś milimetr. W żadną stronę nie wchodzi! Pomylić się też ich nie da: długość "nacięć" jest zupełnie inna (4mm vs 1cm)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 1 Lis 2010, 14:01 »
Ja przepraszam, ale ja kupiłem klucz, kiedy jeszcze jeździłem na wolnobiegu. Pasował zarówno wtedy, jak i teraz do kaset.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 1 Lis 2010, 16:37 »
No to stan jest taki, że do mojego koła klucz od kasety nie pasował, a MaciekPaciek91 ma taki klucz, który pasuje do kaset i wolnobiegu.
Albo któregoś z nas zawodzi pamięć, albo nasze wolnobiegi były przewidziane do odkręcania różnymi kluczami.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 1 Lis 2010, 16:43 »
Z ciekawostek - na wyprawie odkryliśmy, że klucz do kasety może nie pasować do jednej kasety, a do drugiej znakomicie. Mimo że klucz jest do kaset shimano i kasety obie również.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 1 Lis 2010, 16:47 »
No i to (prawdopodobnie) wyjaśnia całą historię z kluczami od kaset które pasują/nie pasują do wolnobiegów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum