Autor Wątek: Mój rower - Gt Peace Tour  (Przeczytany 7806 razy)

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
Mój rower - Gt Peace Tour
« 1 Lis 2010, 16:35 »
Pochwalę się moim rumakiem, bo bardzo gu lubię  :). Udało mi się kupić go używanego za mała kasę. Jest to pierwszy klasyczny turystyk firmy GT. Zaprojektowany jest do jazdy z sakwami, raczej po asfaltach. Z udogodnień turystycznych mogę wymienić:
-otwory do montażu bagażników przód/tył,
-trzy punkty montażu koszyczków na bidon,
-przedłużony chainstay (jest na to polskie słowo?), żeby nie wadzić piętą o sakwy,
-nisko zawieszony support dla obniżenia środka ciężkości,
-kierownica baranek dla większej ilości ustawień dłoni

Jeździ mi się nim bardzo dobrze, jest lekki i szybko nabiera prędkości. Hamulce tarczowe, mają dobrą dozowalność i siłę hamowania. Przerzutki działają precyzyjnie.

Jeżdżę nim sporo również poza drogami utwardzonymi, i do pewnych prędkości da się wytrzymać. Jednak szybsza jazda potrafi pozbawić plomb, albo można dostać mocnego strzała w kręgosłup. Ale jak się złapie dolny chwyt, tyłek podniesie i wyłączy zdrowy rozsądek to szybko po kamieniach też da się zjechać  :) . Jest to chyba jakiś rodzaj masochizmu, ale mi nie przeszkadza, że trzepie rzuca i telepie. Na pewno przeszkadza niski support bo można ugrząźć w błocie. Dla poprawy trakcji założyłem z tyłu semislick'a CST. Fajnie, że ma górskie przełożenia.

W następnym roku przetestuje go turystycznie  :) .

Specyfikacja:

Rama - Cro-Mo rurki Reynolds 520
Widelec - GT Tour Design 4130 Cro-Mo
Hamulce -   Tektro Lyra "Road" mechaniczne tarczówki, 140mm
Klamki - Tektro, RL-340 aluminium szosowe
Manetki - bar-end'y MicroShift
Przednia przerzutka -   Shimano
Tylnia przerzutka - Shimano Deore
Przednia kaseta - FSA Tempo, 30/42/52
Tylnia kaseta - 9 zębatek 11-34
Pedały - aluminiowe CP, dwustronne platformowe/spd
Support i korby - FSA
Sztyca - aluminium
Siodełko - robione dla GT przez Velo (twarde jak skała)
Kierownica - aluminium
Piasty - aluminiowe pod tarcze
Obręcze - Jalco, X320 dwuścienne
Opony - 700 x 35c Schwalbe Delta Cruiser, tył CST Traveler

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 1 Lis 2010, 16:45 »
Popraw zdjęcia, bo się nie wyświetlają, a opis jest bardzo smakowity ;)
Wracam do jeżdżenia.

Offline niunias

« 1 Lis 2010, 17:03 »
Poprawione.

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
« 7 Lis 2010, 20:06 »
GT ma ciekawe ramy i bardzo sztywne :) jeździłem na modelu ramy borrego cr-mo -ale niestety nic nie jest wieczne. A tu link http://picasaweb.google.com/lh/photo/KMm4LuDCB-Pg9VpNkj2zsg?feat=directlink Pozdro
.alleluja i do przodu.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 7 Lis 2010, 20:30 »
Fajny rowerek,
tylko nie za małe te tarcze? przy obładowanym sakwami rowerze, na jakimś długim i stromym zjeździe mogą sie przegrzać?

Offline niunias

« 12 Lis 2010, 15:48 »
Symfonian: Rzeczywiście mogą być małe. Hamulce na pewno nie są "jadowite". Za to mają dobrą dozowalność no i odpada problem nierównych obręczy (nie wiem jakiej klasy są te Jalco). Dodatkowo dla mnie ważne, żeby na hamowanie nie miało wpływu błoto. Głównie jeżdżę poza asfaltem i mam cały czas uwalony rower.

Z sakwami to się okaże na wiosnę/lato. Pocieszam się tym, że sam ważę niewiele (60kg) i jak się mądrze zapakuję to nie będzie strasznie obciążony rower.  :)

Rower ogólnie jest fajny, może nie do końca dopracowany, np. siodełko nie nadaje się do dłuższej jazdy czy problem ze stopką (pod support nie da się przykręcić, a na tylnym trójkącie stopka nie sięga górnej rurki przez co gibie się). Ale to pierwszy turystyk GT więc im wybaczam :)

ziulko: mam nadzieję, że rower kilka wypraw przeżyje. Tylko muszę przestać nim jeździć jak góralem  :) Tak jak na pierwszym obrazku.

AHA Do sprzedania są pedały widoczne na zdjęciu Shimano SPD PD-M324 platforma/SPD. Trochę poobdzierane ale nic nie uszkodzone. Łożyska kręcą się bez oporów. Przerzucam się na platformowe (nie będę jeździł w SPD). Oddam za pól ceny - 60 zł.

Offline neuropathic

• Miasto: Lubin - dolny ślask
  • Na forum od: 28.10.2010
    • http://neuropathic.bikestats.pl/
« 20 Lis 2010, 18:24 »
wywalić nóżkę i odblaski ze szprych zamontować je gdziekolwiek indziej tylko nie na kołach a  sam rower  aż chce pochłaniać kilometry :)

Tylko kilometry
GG 9314797

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 20 Lis 2010, 18:27 »
Moim zdaniem lepsze od takich odblasków są te umieszczone na oponie, ale odblask widoczny dla osoby z boku (np na skrzyżowaniu) to dość ważna rzecz. Mam je w maratonach, nie mam w oponach szosowych i trochę żałuję.
Wracam do jeżdżenia.

Offline neuropathic

« 20 Lis 2010, 19:00 »
Panowie i Panie i montujmy nic na oponach, szprychach, obręczach starajmy się aby były jak najlżejsze a będzie nam się kręciło lepiej i lżej odblaski można  montować wszędzie tylko nie tam

Tylko kilometry
GG 9314797

Offline Pawel90

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 05.01.2009
    • http://rasiu.bikestats.pl
« 20 Lis 2010, 19:11 »
Cytat: "Michał Wolff"
Cytat: "neuropathic"
Panowie i Panie i montujmy nic na oponach, szprychach, obręczach starajmy się aby były jak najlżejsze a będzie nam się kręciło lepiej i lżej odblaski można  montować wszędzie tylko nie tam

Poczytaj sobie ile naprawdę daje waga, a nie wierzysz w jakieś "urban legends". Zyski na 20-30g (tyle pewnie ważą odblaski) - są liczone w sekundach; więc dla osób które nie są zawodnikami - nie mają ŻADNEGO znaczenia.

A zwiększają bezpieczeństwo  :wink:

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
« 20 Lis 2010, 19:17 »
Panowie i Panie i montujmy nic na oponach, szprychach, obręczach starajmy się aby były jak najlżejsze a będzie nam się kręciło lepiej i lżej

Świat stanie się piękny, a podjazdy będą się same podjeżdżać.  :lol:
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Lis 2010, 19:26 »

Co do istoty (czy raczej totalnej nieistotności) tej masy to Michał Wolff napisał już wszystko co trzeba, ja dodam tylko, że z punktu widzenia kierowcy różnica jest kolosalna na korzyść odblasków umocowanych na szprychach właśnie. Po prostu decydowanie bardziej przyciąga wzrok to co się rusza, a odblaski umocowane na szprychach jadącego roweru kreślą takie figury że trudno o coś skuteczniejszego.

Offline neuropathic

« 20 Lis 2010, 20:00 »
Totalnie się z wami nie zgadzam aby montować cokolwiek na szprychy, myślę tu o rowerze szosowym...

Tylko kilometry
GG 9314797

Offline neuropathic

« 20 Lis 2010, 20:28 »
Dla mnie ma to znaczenie na koło a raczej na jej opory toczenia się ja używam   dwóch pchełek na paku montowanych na bicepsie i one mrugają na boki

Tylko kilometry
GG 9314797

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 20 Lis 2010, 21:10 »
Jeździsz samochodami (pytanie: jak dużo). Pewnie w nocy widziałeś rowerzystów.. Pomijam cichociemnych samobójców.

Pchełki mają bardzo mały kąt, w którym są widzialne. Co więcej kierowca nie wie, że jest to rower (bo czasami piesi mają takowe) i może źle "zaplanować" omijanie. Pasek na oponie wygląda trochę kosmicznie i nie informuje kierowcy czy rower jedzie czy stoi. Odblaski na szprychach są "najbardziej" naturalne: od razu na pierwszy rzut oka wiadomo, czy trzeba wbijać pedał w podłogę.

A że wygląda tandetnie? Co najwyżej cię wyśmieją. Rodzina ubezpieczenie nie dostanie.
I polecam jeszcze odblaski na pedały..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum