Cinku, nie mogę się z Tobą zgodzić, że trasa Poznań-Wągrowiec jest spokojna... :shock: W kontekście krajówki piątki może i spokojna...
Od Szubina do Bydgoszczy też raczej średnio z tym spokojem, ale to akurat napisałeś.
To jesli chodzi o moje zdanie: patrząc od Dolska, Dolsk - Śrem, ok. Z Dolska bedzie się fajnie zjeżdzało;)
Nie rozumiem jaki jest powód , żeby od Kórnika jechac na Gądki Poznańską, to jest
droga ekspresowa! Proponuję, by z Kórnika jechać przez Krzyżowniki, Trzek, do Kościana. Z Kościana na Pobiedziska, i tak jak Cinek, zdecydowanie nie polecam krajówki nr 5 (jechałam kiedyś i nigdy wiecej - ok, wiem że są tacy którym śmigające obok tiry nie przeszkadzają)
Potem "moja" trasa (jeżdżę nią czasem z Poznania do Bydgoszczy, więc sprawdzona)
Pobiedziska- Sroczyn - Rybno - Wilkowyja -Janowiec - Cerekwica - Żnin (asfalt jest tu okej)
Ze Żnina można na Łabiszyn 253 (zdarzało mi się że było tłoczno na tej drodze, a zdarzało sie że pustki - w każdym razie piorunem sie jedzie tamtędy ) Z Łabiszyna zawsze jeździłam przez Rynarzewo, ale pewnie przez Brzozę będzie szybciej (nie jechałam)
Nie wiem, jakby te zmiany wpłynęły na długośc trasy. Z Poznania do Bydgoszczy krajową piątką jest chyba około 130 km, o ile dobrze pamiętam. Jeslibyś się mimo wszystko decydował na piatkę, to od Poznania do Cotonia (za Gnieznem) jest szerokie pobocze - więc nie jest aż tak niekomfortowo. Może się cos zmieniło i pobocze jest i dalej - dawno tam nie jechałam.