Autor Wątek: Focus-Za i przeciw?  (Przeczytany 2181 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Focus-Za i przeciw?
« 15 Lis 2010, 23:00 »
Ja tam miałem oryginalnie w amerykańskim Schwinnie zamienione klamki. Sprzedawca twierdził, że w jednym sezonie montują normalnie, a drugim na odwrót, żeby "dla bezpieczeństwa przyzwyczajać ludzi do hamowania dwoma hamulcami na raz". Ciekawe, bo:
1) Zastanawiam się, kto kupuje co roku nowy rower tej samej firmy :lol:
2) Hamować dwoma hamulcami na raz wcale nie jest tak znowu bezpiecznie :) Znacznie bezpieczniej jest hamować samym przednim (oprócz śliskiej nawierzchni i zakrętów, gdzie z kolei należy hamować samym tylnym)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Focus-Za i przeciw?
« 15 Lis 2010, 23:25 »
A właściwie to czemu nie powinno się hamować z wykorzystaniem obu hamulców (poza wymienionymi sytuacjami)? Wykorzystanie obu pozwala zmniejszyć siłę hamowania każdym z nich, co utrudnia wpadnięcie w poślizg.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Focus-Za i przeciw?
« 15 Lis 2010, 23:37 »
W jednym z tych dwóch zawsze zwiększa ;-)

Te dywagacje o hamulcach to tak chyba trochę na wyrost, można (trzeba???) nauczyć się awaryjnego hamowania, z maksymalnym wykorzystaniem przedniego hamulca, ale żeby to miało znaczenie dla zwykłej jazdy.. :roll:
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
Focus-Za i przeciw?
« 15 Lis 2010, 23:38 »
Cytat: "Daniel"
A właściwie to czemu...
Nie wszystko w życiu jest logiczne.  :lol:

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Focus-Za i przeciw?
« 15 Lis 2010, 23:39 »
Cytat: "Daniel"
A właściwie to czemu nie powinno się hamować z wykorzystaniem obu hamulców

http://sheldonbrown.com/brakturn.html

Cytat: "Shaldon Brown"
Using both brakes together can cause "fishtailing." If the rear wheel skids while braking force is also being applied to the front, the rear of the bike will tend to swing past the front, since the front is applying a greater decelerating force than the rear. Once the rear tire starts to skid, it can move sideways as easily as forward.

Pamiętasz Twoje awaryjne hamowanie przed znakiem STOP w Gałkowie na ostatnich Happy Hours? O mało Ci tylne koło nie wyskoczyło na przód! A tańczyłeś po jezdni jak - nie przymierzając - chrześcijanin! :lol:
To właśnie z powodu hamowania dwoma hamulcami na raz :)
Żeby nie było, żem świętszy od papieża: tez mam tę skłonność. Na szczęście ostatnio jestem na intensywnym odwyku, bo w miejskim rowerze został mi (z powodu kłopotów ze szprychami na tyle i masywnego zdecentrowania) tylko przedni hamulec. Tylny mam rozpięty na stałe :P
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Focus-Za i przeciw?
« 15 Lis 2010, 23:51 »
Ok, tam są omówione kwestie hamowania awaryjnego, z którymi trudno się nie zgodzić. Jak to dobrze, że i tak korzystam prawie zawsze tylko z przedniego hamulca ;)
Wracam do jeżdżenia.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Focus-Za i przeciw?
« 16 Lis 2010, 09:20 »
(to jeszcze malutkimi literkami)
"Odwrotnie" (tył z lewej) jest wygodniejsze do trzymania roweru "przed postojem". Grzecznie stoi, w sakwach można grzebać.
A widzę, że  wszystkie moje sprzęty są odwrotnie.. Sheldon napisał apoczemuto (motocykle..)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum