Autor Wątek: Kupić nowy rower czy przyczepkę?  (Przeczytany 6900 razy)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Kupić nowy rower czy przyczepkę?
« 23 Lis 2010, 22:28 »
Bardzo krótkie poszukiwania..
http://www.dlarodzinki.pl/artykul/czytaj/prawo-a-dziecko-w-przyczepce,1181/

Rozmawiałem z siostrą na ten temat: oczywiście światełka, wieloślady i przyczepki :) Nawet Policja nie wie jak stosować się do sprzecznych przepisów.
Moim "ulubieńcem" jest rower trzykołowy (Marku a co mi tam: trajka  :wink: ). Rower a nie może jeździć po ścieżce rowerowej.. i nie może po drodze równoległej do tejże!

A na Lex'ie trudno cokolwiek wyszukać, coby mieć pewność (wyszukiwarka jest tylko po nagłówkach..)

transatlantyk, extrawheel nie "dodaje" śladu. Można używać zgodnie z literą prawa.  :lol:

niunias, po swoim polu to możesz nawet autobusem ciągnąć platformę pełną Chińczyków, nawet przez tydzień.  8) Ale po publicznej drodze to raczej tego nie próbuj..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 24 Lis 2010, 09:25 »
Cytat: "niunias"
Czy prawo o ruchu drogowym zostało już znowelizowane i dopuszcza przewóz dzieci w przyczepkach rowerowych? Podobno tak miało się stać, albo się dopiero stanie w nowym roku. No bo jeśli nie to wożenie dzieci w przyczepkach jest nielegalne.

Ale macie problemy.
Zgodnie z polskim prawem można zanegować prawie wszystko  :wink:

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
« 24 Lis 2010, 18:50 »
Cytat: "pajak_gdynia"

niunias, po swoim polu to możesz nawet autobusem ciągnąć platformę pełną Chińczyków, nawet przez tydzień.  8) Ale po publicznej drodze to raczej tego nie próbuj..

A gdzie bym tam z siewnikiem ujechał  :wink: Ale jeśli patrzeć na literę przepisów to mam do tego prawo. To może by pomyśleć o rowerowej pomocy drogowej?  :)

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
« 27 Lis 2010, 06:28 »
Cytat: "pewna osoba"
przyczepka nie jest dozwolona w Polsce ale w prawie europejskim tak. a europejskie przepisy sa ponad polskimi w tym zakresie więc jesteśmy kryci

Takie coś się dowiedziałem podczas jednej rozmowy rok temu.
Czyżby była to prawda i problem był rozwiązany?

Offline niunias

• Miasto: Zabierzów/Kraków
  • Na forum od: 24.10.2010
« 28 Lis 2010, 20:15 »
Raczej nie jest rozwiązana. Takie sprawy reguluje się na szczeblu państwowym. Przyczepki są dozwolone w przepisach prawa państw europejskich, nie przepisach UE.

Przepisy ruchu drogowego są z minimalnym stopniu odgórnie narzucane prze UE. W przeciwnym wypadku obywatele UK mogliby jeździć prawą strona jezdni, powołując się na przepisy UE.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum