Autor Wątek: Budowa przyczepki jednokołowej  (Przeczytany 3830 razy)

kobysize

• Gość
Budowa przyczepki jednokołowej
« 25 Lis 2010, 00:06 »
Witam wszystkich
Mój pierwszy post na tym forum i od razu czegoś chce hehe.. jeszcze nie przegladałem pozostałych podfor, ale jesli znajde jakies "powitania" to szybko coś smignę:)
W każdym razie potrzebuje porady co do mechanizmów które umozliwią ruch prawo-lewo i góra-dół dla mocowań tejże przyczepki.
Prawo-Lewo obmyśliłem na wkład suportowy do pedałów, ma ktoś z was jakiś inny pomysł ?
 Góra-dół- o tym jeszcze nie myślałem, ma ktos jakieś pomysły?

Dodam ze przyczepka będzie służyć w podróży ze Zduńskiej Woli do samego Bałtyku (ok 500 km)
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Lis 2010, 00:15 »
To najpierw znajdź powitania, a później zastanów się, czy to co napisałeś jest zrozumiałe.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 25 Lis 2010, 01:22 »
Adminiscencjo! nie ma możliwości dodania przy rejestracji/aktywacji forum informacji/'sugestii' o tym by zacząć od działu przywitania?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 25 Lis 2010, 01:44 »
Nie możemy nikogo do niczego zmuszać..;) To jest tyko  test dobrego zachowania :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Lis 2010, 03:02 »
a o extrawheelu kolega kobysize słyszał? może coś na ten kształt wykombinować, jeśli to tylko na własny użytek....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 25 Lis 2010, 09:54 »
Adminiscencjo! nie ma możliwości dodania przy rejestracji/aktywacji forum informacji/'sugestii' o tym by zacząć od działu przywitania?

Przyjrzę się :)

kobysize

• Gość
« 25 Lis 2010, 12:34 »
Daniel wszystko jest zrozumiałe, musisz tylko chwile pomyślec nad tym co czytasz;)
 Waxmund no własnie robimy z kumplem coś w ten deseń, potrzebujemy łożysk które stworza te mechanizmy - góra-dół/prawo-lewo, masz jakieś pomysły?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 25 Lis 2010, 12:58 »
niestety pomysłów innych poza rozwiązaniem uchwytu z extrawheela/bob yaka nie mam....
widziałem swego czasu na necie (na forum chyba też było) kilka identycznych do tego wątków, gdzie ludzie z powodzeniem budowali przyczepki a la extrawheel....

ew możesz spróbować kupić sam zaczep przyczepki i szybkozłączkę... a ramę pospawać samemu [;
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 25 Lis 2010, 20:12 »
Suport ma raczej małe możliwości skręcania/rozkręcania/regulacji i jest krótki więc mógłby źle znosić spore siły działające na boki i nie zapewniać wystarczającej sztywności.

Myślę że lepszym pomysłem jest wykorzystanie sterów. Odcinając ze starej ramy główkę razem z rurą sterową widelca i sterami masz już gotowy przegub.
Jak sie pofatygujesz do Bełchatowa to możesz dostać w prezencie gotowe pół takiej przyczepki samoróbki- zostaje dorobić platformę i przegub pionowy ;)

Pewnie zaangażowałeś sie bardzo w ten projekt i nie chcę Ci podcinać skrzydeł ale.... nic dobrego z tego nie wyjdzie ;) nie będziesz zadowolony z efektu i najdalej za dwa lata sie go pozbędziesz... Radziłbym się zastanowić czy naprawdę potrzebujesz przyczepki. W tych nielicznych przypadkach gdy rzeczywiście jest potrzebna to ciężka i wielce niedoskonała samoróbka nie ma racji bytu..

Wbrew temu co piszę jestem zagorzałym zwolennikiem wszelkich produkcji własnych i D.I.Y.  :wink:  

P.S.
Nie od dzisiaj uważam że przesadzacie w egzekwowaniu powitań i walce ze spamem wszelkim. Oczywiście byłoby miło... ale jestem w stanie zrozumieć że np. ktoś szuka konkretnej informacji a może nie mieć czasu lub ochoty stawać się członkiem forumowej społeczności...
Wogóle to takie powitanie narzucone regulaminem nie jest dla mnie więcej warte niz nieszczery uśmiech i wymuszone "dzień dobry" kasjerki w Tesco..
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 10 Sty 2011, 00:03 »
i jak tam, budujesz tą przyczepkę ?

www.waxmund.pl

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
« 11 Sty 2011, 00:03 »
też jestem ciekaw czy jest jakiś postęp. Będąc w Chorwacji widziałem parę rowerzystów którzy mieli zdemontowane tylne koło i zamiast niego jakieś homonto nie potrafię tego dokładnie opisać ale pakowne było. Koleś wiózł w tym czym kupę bagażu i gitarę.

Offline kaarool

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 11 Sty 2011, 14:07 »
to co podlinkowałeś to jest akurat fabryczny rower....
http://surlybikes.com/bikes/big_dummy_complete/

www.waxmund.pl

Offline kaarool

« 11 Sty 2011, 14:18 »
A ja widziałem jakąś samoróbkę podczepianą nie wiem na jaki sposób w sumie.

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 14 Sty 2011, 00:23 »

Może to komuś coś pomoże
let's make it big :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat