Autor Wątek: Który z 3 namiotów z przedsionkiem narower?  (Przeczytany 13580 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ja mam taki właśnie namiot i szczerze powiedziawszy widzę w nim jeszcze jedną wadę.
Odciągi zakończone są bardzo dziwnie, bez żadnych elementów elastycznych. W żadnym innym namiecie nie miałem problemu z naciągnięciem powłok, a w tym zawsze mam.
Ciągle sobie obiecuję że to jakoś pozmieniam, ale kończy się na tym że biorę mniejszy namiot.

Offline kolica

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 28.11.2010
Zerknij jeszcze na to : http://ftr.com.pl/viewtopic.php?t=98 znajomi mieli na wyprawie i wyglądało to sensownie. Dwa górale wchodziły do przedsionka bez problemu. Trekkingi pewnie też by wcisnął. Nie wiem, czy jeszcze do dostania

Ten test też ostatnio przeglądałem, i namiot wydaje się idealny dla osób, które chcą spać spokojnie mając rowery w namiocie. Jest tylko jeden problem: namiot nie jest dostępny. Akurat wczoraj byłem w Himounatin i niestety babeczka mówiła, że nie będzie go w sprzedaży :|

Co do przytoczonych tutaj namiotów to: Atacama jest polecana, ale żeby włożyć do niego rower to trzeba zdjąć przednie koło. Inaczej nic z tego, sprawdzone na rowerze MTB 26 cali. Pod względem wymiarów, Korsyka wypada podobnie więc zakładam że jest ten sam problem.

Szczerze mówiąc, ostatnio mocno zastanawiałem się nad Bastią. Można zapomnieć co prawda o wsadzaniu rowerów do środka, ale przedsionek ma naprawdę pojemny. Tylko jakoś nie pasuje mi rozbijanie tego namiotu :|
Zobacz filmik na youtubie:

Rozbijanie namiotu

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Do Atacamy wchodzi rower 28'' z lemondką. I można stosunkowo łatwo wyjść.
A co Ci nie pasuje w rozbijaniu Bastii?
Wracam do jeżdżenia.

Offline kolica

• Na forum od: 28.11.2010
Do Atacamy wchodzi rower 28'' z lemondką

Masz może jakieś zdjęcie? Tu nie chodzi o to, że nie wierze, ale sam się męczyłem z 30 min, zanim zrezygnowałem, a chętniej bym popatrzył jak ty go wkładasz. U mnie wyglądało to tak, że albo rower wchodził do przedsionka i nie dało się wejść (co, moim zdaniem jest bez sensu), albo rower trzeba było trzymać na zewnątrz namiotu. :|
A co do rozbijania Bastii, to pomyliła mi się z Bikerem :oops:

Zresztą podobnych tematów na forum jest multum. A odnośnie Atacamy, to Anooshka (i inni) bardzo ładnie to opisują:
http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=1827

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Zdjęcia nie mam, ale wkładałem go przodem, kierownicą w kierunku absydy, poziomo, napędową stroną do góry. Korba wypadała gdzieś koło wejścia do sypialni. Ale dochodzę do wniosku, że poza kempingami nie bardzo jest sens wkładać rower do środka.
Wracam do jeżdżenia.

Robinson

• Gość
Do przedsionka mojego Bergsona Dallas 3 wchodzą dwa rowery ( ramy 17 i 19 ) z 28 calowymi kołami i zostaje miejsce aby wejść do namiotu czy ustawić kuchenkę do gotowania :)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
Podbijam temat. Po dwuletnim użytkowaniu Trolla Hannaha doszedłem do wniosku, że czasami przydałby mi się namiot z dużym przedsionkiem, tak aby można było schować w nim 2, może 3 rowery (ten trzeci to już taki mój wymysł :) ). Nie chcę tu dyskutować, czy warto chować rowery. Do tej pory nie chowałem, ale teraz chcę chować. Bo tak ;) .Namiot dla 2/3 osób. Waga do ok 5 kg mnie nie przeraża, nie jeżdżę sam :) . Moje typy:
Wspominany tu Bergson Dallas
FN Korsyka (nie wiem, czy nie za mały, zmieszczą sie 2 trekkingi?)
Husky Blare http://www.huskypl.pl/namiot-serii-outdoor-blare-3-4-osob--zielony-132_dst.html , cieżar Bergsona, a miejsca chyba więcej, podoba mi się, ale nic nie wiem o tej firmie.
Dobrze by było aby namiot miał 2 wejścia, albo tyle miejsca w przedsionku żeby dało się wyjść bez wywalania rowerów. Użytkowanie niezbyt intensywne, powiedzmy 2 może 3 tyg w roku. Na mniejsze wyprawy mam Trolla. Budżet do ok 500/600 zł i jest to max więc nie proponujcie mi Atacamy :)

Offline Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
Kiedyś zwróciłem uwagę na ten namiot, aczkolwiek nie przeprowadzałem pomiarów czy zmieszczą się rowery - ale nazwa zobowiązuje, a ten przedsionek przynajmniej wizualnie wydaje się być do tego przeznaczony

Cavery cycler(czyli hannah) -  cena regularna 360, obecnie najtaniej na świstaku -300, na allegro bywał nawet tańszy

tu cytat z jakiejś opinii:

Jestem właścicielem tego modelu dopiero od 2 godzin. Namiot wydaje się być tym czego szukałem -miał być mały po złożeniu (nie musiał być ultralekki) i odpowiedni na rower. Po rozłożeniu absolutnie nie byłem rozczarowany. Wymiary odpowiadają tym podanym przez producenta - są znikome (45x13 cm).Przymierzałem go do roweru. W poprzek jest węższy niż sakwy a wzdłuż mieści się na bagażniku. Po rozłożeniu byłem bardzo miło zaskoczony: - wysokością (mam 195 cm wzrostu) - wielkością wejścia do sypialni - bardzo sensowną bryłą i proporcjami - ściany stoją pod kątem nie wiele mniejszym niż 90 stopni, wymiary po rozłożeniu to 260x ok.215 – nie zawsze jest dużo miejsca, żeby się rozbić, prostokątną sypialnią bez zwężenia w nogach sporym przedsionkiem (jak na tę wielkość i wagę ) klejonymi szwami wrażeniem dobrej jakości materiału Jednak aby zaprojektować taki mały namiot z konkretnym przedsionkiem trzeba było zrobić jakieś cięcia, gdyż: - sypialni przydałoby się dodać ok. 15-20 cm. szerokości - wejście do przedsionka mogłoby być trochę większe (ale bez paniki) - szkoda, że nie ma okienka (przez okno można se popatrzeć w bloku) - ma tylko 2 małe kieszonki nie ma siatki pod sufitem na latarkę i inne drobiazgi, które lubią się ukrywać pałąk od tropiku przewleka się trochę nerwowo, ponieważ „tunelik” ma przerwy, w których trochę zacinają się łączenia stelaża (mankament trochę na siłę :) Jak na razie nie znalazłem lepszego rozwiązania - zwykle odstraszały mnie spore rozmiary (i długość i średnica) oraz waga innych modeli. Zatem jak na "namiot rowerowy" wydaje się być bardzo rozsądnym rozwiązaniem. Zobaczymy jak będzie sprawować się w praktyce.

Offline Mężczyzna Waldic

Wygląda nieźle, ale sypialnia bardzo wąska, 15 cm mniej niż mój Troll (2 osobowy), a ja lubię wygodę :D . Tak poważnie to chyba Korsyka bardziej do mnie przemawia niż ten namiot. Poszperam jeszcze po sieci jakie ma opinie wśród rowerzystów.

Offline Mężczyzna Waldic

http://www.himaltrek.pl/index.php?str=prod_big&idk=1098&kat=53  jeszcze taki znalazłem w sieci. Mam dobre doświadczenia z tą firmą, a cena jest zadowalająca.

Hannah Atol 3-4

Mam prośbę. Obok linków wpisujmy również nazwy, bo potem lnki wygasają i nie wiadomo o co chodziło.
arkadoo

Offline Mężczyzna Waldic

Jeszcze HiMountain  Garda 3 http://www.sfpl.pl/shop/view/Product/product_id/2769/HiMountain_Namiot_Garda_3?productReferer=Category&context=1 pod rozwagę. Chyba trochę zastępuje nieprodukowanego Bikera. Nieco większy.

Offline bartosz111

• Miasto: Zgierz
  • Na forum od: 18.01.2011
witam, posiadalem namiot Korsyka 3, ani razu nie trzymałem w nim roweru , myślę jednak , że dwa wejdą , nie mam wielu porównań , ale jakość jego oceniam bardzo wysoko , nie wiem też co to znaczy krótko rozkładać namiot , ale przy tym trzeba było poświęcić trochę czasu,  na rower wydaje mi się ciężki. Zwykle spałem jedną noc gdzieś u kogoś na działce (na którą jechałem autem a nie rowerem) po imprezie więc stwierdziłem , że kupię namiot renomowanej firmy Tesco za 30 pln bez tropiku , który rozkładam w minutę :) do takiego zastosowania jest w miarę spoko , na wyprawę kicha pewno ,ale sprawdzę, co do Korsyki , kupiłbym jeszcze raz jeśli potrzebowałbym tej wielkości, fajny namiocik

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Skoro rower ma być w środku to może coś takiego?

The Series II Expedition Tent

The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Na motor rzeczywiście może i dobry, ale 6 kg dla rowerzysty to już jednak jest tobół.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Dobrzy z was kucharze... nikt tego wątku nie odgrzewał od dłuższego czasu już...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum