Autor Wątek: Kominiarka na duże mrozy używacie?  (Przeczytany 8223 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Dla mnie buff plus czapka załatwia sprawę. Zakładam buff na szyję, uszy i dolną część twarzy - do nosa. Nosa nie zakrywałam póki co. Tak jak poniżej tylko z zasłoniętymi ustami:

Na głowę czapka oczywiście.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Jacek ma kominiarke taką z dziurkami, wygląda dziwnie, ale lepiej daje radę z tym zawilgacaniem (zresztą już wcześniej w temacie o takich pisali). Ja z kolei generalnie staram sie wytrzymywać z grubą warstwa linomagu lub wazeliny, ile się da, ale jak zanadto już szczypie to mam pod ręką kominiarkę. Jasne, że się zawilgaca i jest nieprzyjemnie... Ostatni raz miałam ją w użyciu chyba na wyprawce na Jurze, ale zimą zazwyczaj ze mną gdzieś tam jeździ w sakwie na wszelki wypadek.

Ważna jest skóra wkoło oczu, jest dosc delikatna, kiedyś w styczniu ją przemroziłam i chodziłam potem jakiś czas z mało atrakcyjną czerwoną pandą na twarzy.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Z tym buffem podobnie robię. ;) Poczytałem trochę i szczerze to ta kominiarka to nie jest chyba jednak złoty  środek.  :icon_neutral:
Wilk, akurat szyje ostatnio miałem najlepiej osłoniętą, a im wyżej to gorzej. Aczkolwiek powyżej -10 to ja jeszcze nie jechałem więcej jak 30km. ;)
Martwa o tej pandzie to chyba pisałaś na chacie? :D

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Mogłam pisać i na czacie, ale i nawet  w temacie bieżacym: :) W 2010 roku:D

ja też kupuję Linomag, tłusty i tani, zaczęłam używać po tym, jak sobie lekko przemroziłam skórę i jakiś czas wyglądałam jak panda (czerwone placki wkoło oczu).
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Oskar

Kope lat. ;)
Będę eksperymentował,  choć przy tej grudniowej jeździe (-7), za dużo nie kremowałem twarzy standardowo z rana neutrogena i nie miałem wypieków itd. :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007

Offline Mężczyzna Oskar

Właśnie zastanawiałem się czy nie popełnię błędu. Miałem na myśli wyższy mróz. :D
Powinienem się kłaść, no ale dalej siedzę w notatkach i na boku na forum no i piszę głupoty. :D
Co do opadania buffa - ja mam zawsze pod spodem coś ze stójką dzięki czemu buff ładnie się trzyma, delikatnie może się zsuwa, choć ja i tak lubię mieć kaptur na głowie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
ja używam kominiarki brubecka, ale usta zasłaniam tylko przy mocnym mrozie (rzędu -20C). Również przydaje się przy noclegach w okolicy zera, nie jest zimno w twarz.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna roweras

• Nabijacz kilometrów :)
  • Miasto: Szczekociny
  • Na forum od: 01.09.2011
Ja się nie wypowiadam,bo w zimę i mrozy rower odstawiam do kąta, a do częstego użycia wchodzi samochód lub siedzenie w domció ;D

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
Używam kominiarki regularnie i bardzo sobie chwalę - jeżdżę całą zimę codziennie do pracy, choć tylko 5 km w jedną stronę. Mam dwie kominiarki - cieplejszą i lżejszą, do tego zawsze kask, który też ma pewne znaczenie ocieplające. Lżejszą zakładam już od +5 w dół, przy silnym wietrze nawet od +7, ale każdy inaczej reaguje na zimno. Fajne jest to, że chroni policzki, ogrzewa powietrze, zabezpiecza przedpole uszu tak, że nawet przy silnym wietrze nic do nich nie dolatuje. Minusem jest kondensacja wilgoci na części twarzowej - przydaje się możliwość wysuszenia jej (jakiś kaloryfer, farelka itp.). Mieszkam w Gdańsku, z racji bliskości Bałtyku silne mrozy są u nas rzadkie. Jak na razie najniższa temperatura, przy której kręciłem to -20. Głowę chroniłem wtedy zestawem grubsza kominiarka + kaptur od kurtki rowerowej (cienki, ale nieprzewiewny) + kask i czułem w tym całkowity komfort termiczny, taki zestaw starczyłby spokojnie jeszcze na sporo niższą temperaturę.

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Roweras a pietnastolatek to ma prawo już jeździć samochodem. Chyba coś tu kłamiesz.
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
kominiara i maska i duży mróz nie jest problemem.
Od -10 wg mnie warto założyć maskę, problem zamarzania kominiarki w znacznym stopniu przestaje istnieć (o ile nie zakłada się jej na usta/nos.. bo wtedy będzie mokra)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Oskar

Szukałem czegoś ciekawego i taniego i nie zdecydowałem się na kominiarkę i zamówiłem czapkę attiq. Jest tania i dzisiaj przyszła, muszę przyznać, że kolejna rzecz od nich i wygląda porządnie. Dzisiaj wezmę ją na przejażdżkę do pracy i przetestuje.

http://attiq.net/product/image/227/C-fakepath-czapka-winblock-sklep.jpg

Offline Mężczyzna Yakuza

• Miasto: Sandomierz
  • Na forum od: 13.01.2013
ja tez  myślałem o kominiarce ale  podobnie jak Oskar  zrobiłem, zakupiłem czapkę
   http://allegro.pl/czapka-h-rangesoftshell-membrana-wodoszczelna-r-xl-i2891925514.html
dokupiłem tani komin  ,który w razie większych mrozów dodatkowo naciągam na uszy i policzki   

http://allegro.pl/komin-termoaktywny-z-polaru-czapka-szalik-maska-i2861668650.html

jeździłem w takim zestawie przy -7 i jest ok.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
A dlaczego ten watek nie jest w dziale odziezowym?

Mam pytanie do uzytkownikow masek i kominiarek z siateczka na ustach: przy intensywnej jezdzie nie ma problemu z przemarzaniem tych okolic na wietrze?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum