Autor Wątek: Skarpetki z windstopperem  (Przeczytany 4830 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Skarpetki z windstopperem
« 28 Lis 2010, 19:09 »
Znów jak co zimę doświadczam marznięcia stóp. Dziś co prawda (-1'C) jeździłem w letnich butach SPD i wytrzymałem, ale z trudem. Wolałbym nie musieć wytrzymywać, tylko po prostu jeździć. Przy temperaturach jak dziś to jeszcze w tych butach, ale w windstopperze, a jak się zrobi mroźniej, to i w ciężkich butach bywa za zimno przy ekspozycji na wiatr.
Zatem: czy ktoś z Was używał takich skarpetek?

Ja znalazłem coś takiego
http://sklep.scigacz.pl/skarpety-windstopper-najlepsza-ochrona-przed-wiatrem-chlodem-p-3200.html
i mam takie odczucia:
- drogo
- szybko się może przetrzeć membrana (w rękawiczkach zajmuje mi to średnio rok, to w skarpetkach pewnie kilka tygodni by wystarczyło...

No i jeszcze coś takiego:
http://www.fixedfreaks.pl/sklep?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&category_id=40&product_id=264
ale to nie windstopper tylko sympatex - cholera wie czy i jak działa

Ktoś zna te produkty lub inne tego typu?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 28 Lis 2010, 19:23 »
Skarpetki jak dla mnie to kiepski pomysł, właśnie ze względu na szybkość zużywania się. Jeśli już to kupiłbym ochraniacze na buty (z windstopperem albo gore). A jeśli iść na całość, to zimowe buty spd. No ale to już duży wydatek (powyżej 400zł) - takie buty robi shimano (np wysokie buty trekkingowe (gore), sidi, specialized...
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 28 Lis 2010, 19:40 »
Super sprawa. Używam takowych z Lidla całkiem długo. Wrzucasz cienkie skarpety, na to te z membraną i jest ok. Jak jazda jest dłuższa lub jest grubo poniżej zero, to jeszcze neoprenowe ochraniacze.

Sympatex, to przyzwoita membrana. Jest bardziej rozciągliwy niż gore, więc w skarpetach powinien dłużej wytrzymać.

Są jeszcze Seal Skinz, takowe ma Gosia, ale jakoś nie mogę ją namówić na jazdę poniżej zera, więc nic o nich nie napiszemy.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 28 Lis 2010, 20:15 »
Wydaje mi się, że skarpetki to jak kurtka: windstoper nie "grzeje", tylko wiatru nie przepuszcza.. Od "zatrzymywania" ciepła jest polar.
Jak na krótkie dystanse, to polecałbym skarpetki neoprenowe, praktycznie zawsze jest ciepło (można nawet w tenisówkach jechać, tylko jedno ale: co się wypoci, to pozostanie w środku).
Albo faktycznie sporo droższe ochraniacze na buty: ale wielu narzeka na zimno od bloków.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 28 Lis 2010, 20:45 »
Cytat: "arkadoo"
Używam takowych z Lidla całkiem długo.

Z Lidla?! Kurde, dlaczego ich nie wyhaczyłem? :( Dawno kupiłeś? Widziałeś jakoś ostatnio? Jaka marka? Crivit?

Cytat: "pajak_gdynia"
Wydaje mi się, że skarpetki to jak kurtka: windstoper nie "grzeje", tylko wiatru nie przepuszcza..

Wow, naprawdę?! ;) Kurcze, nie wiedziałem! :P
A Ty myślisz, że dlaczego jest mi zimno w stopy jak jadę, ale ciepło, kiedy stoję? Czyli dokładnie odwrotnie niż w przypadku reszty ciała? :)

PS. Sorry, może trochę za ostro pojechałem, ale "oczywista oczywistość" Twojej wypowiedzi i fakt, że uznałeś za konieczne tłumaczyć takie podstawy nieco mnie rozbawiły ;)

« 28 Lis 2010, 21:00 »
Chyba ze 3 lata temu. Co do membran, to one jak najbardziej grzeją podczas ruchu. Znacznie upośledzają oddychanie przez co zatrzymują więcej ciepła, które nas ogrzewa.

Pamiętaj żeby zalepić silikonem otwory przy blokach, sporo zimnego powietrza wpada przez nie.

Może takie skarpety z membraną znajdziesz w sklepach motocyklowych, te z Lidla były dedykowane na motor.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 28 Lis 2010, 21:03 »
No, znalazłem w sklepach motocyklowych, ale cena zniechęca. Może w tej sytuacji wezmę ten sympatex...

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
Re: Skarpetki z windstopperem
« 28 Lis 2010, 21:46 »
Cytat: "aard"
Dziś co prawda (-1'C) jeździłem w letnich butach SPD i wytrzymałem, ale z trudem. Wolałbym nie musieć wytrzymywać, tylko po prostu jeździć.

No to pozostaje Ci kupić cieplejsze buty :) Wiem, że to drogo, ale to wydatek na kilka lat, podczas których nie będziesz myślał z niechęcią o wyjściu na mróz :)

Ja polecam Lake MX140. Nie mają ocieplenia, więc możesz temperaturę regulować ilością skarpet. Dlatego warto kupić nieco większe. Mają słabą membranę, ale za to schną kilka razy szybciej niż konkurencyjne Shimano.

W ogóle to wydaje mi się że od temperatury ważniejsze są:
 - luz w bucie
 - wiatr

Zdarza się, że w letnich spd bardzo mi marzną stopy mimo kilkunastu stopni. Zazwyczaj podczas ostrego ciśnięcia pod wiatr. Mocno dociśnięty but, słabe krążenie i wiatr - to killerzy stóp :)

A odnośnie skarpet SealSkinz - nie ma szału. Pomagają, może nawet nieco lepiej niż zwykłe, ale koniecznie trzeba mieć coś jeszcze pod nimi.

Pozdrower,
Janek

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 28 Lis 2010, 22:39 »
Cytat: "Janek"
W ogóle to wydaje mi się że od temperatury ważniejsze są:
- luz w bucie
- wiatr

Właśnie, wiatr. Dlatego wątek jest o skarpetach windstopperowych :)
Bo wiatr sami wytwarzamy, jadąc. Z jego powodu wymiana powietrza zgromadzonego wokół stopy jest szybka. Przy niskiej temperaturze powietrza powoduje to marznięcie stóp.  Dlatego na niskie temperatury potrzebne jest coś, co zatrzyma wiatr. Ja wymyśliłem skarpety.

PS. Ech, nie sądziłem, że będę musiał tłumaczyć takie oczywistości :oops:

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
« 29 Lis 2010, 00:00 »
Cytat: "aard"

PS. Ech, nie sądziłem, że będę musiał tłumaczyć takie oczywistości

No, skoro wszystko jest takie oczywiste :) , to tylko powiem tak: najpierw kupiłem skarpety sealskinz, a potem i tak zimowe buty. Same skarpety nie dały wystarczającego efektu - nawet z neoprenem na zewnątrz :-(

« 29 Lis 2010, 08:00 »
U mnie na zimę wystarczyły skarpety z pseudowindstopperem, letnie buty i neoprenowe ochraniacze (przy zabezpieczonych otworach przy blokach). Pod te z windstopperem wrzucałem cienkie skarpety wełniane.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Lis 2010, 09:42 »
Dla mnie (dość mocno się pocę) oprócz butów (z tym zawsze mam problem) i skarpetek bardzo ważne okazało się smarowanie palców stóp tłustym kremem (w moim przypadku Linomag).

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 29 Lis 2010, 15:07 »
Ja bym spróbował tylko z neoprenowymi ochraniaczami, wiesz co ewentualnie możesz dodać do butów? Takie wkładki filcowe z folią błyszczącą. Odbijają ciepło. Tak pisał MR w jednym artykule. Jeśli to będzie za mało zawsze możesz dokupić te skarpety. Ale ponieważ są drogie to ja bym zaczął od ochraniaczy 50zł? accenta i takiej wkładki 5zł na bazarze.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 29 Lis 2010, 21:50 »
I to już jest jakaś myśl. Dzięki za pomysł, Rafał :)

PS. Chociaż z tymi wkładkami ze "sreberkiem" to jest o tyle lipa, że stopa się poci i bardzo ślizga nawet przy minimalnym luzie w bucie (a luz być musi, żeby stopy się nie odmroziły). No, ale spróbować można, może zimą się nie poci ;)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 29 Lis 2010, 22:17 »
Do usług. :mrgreen:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat