Autor Wątek: Skarpetki z windstopperem  (Przeczytany 4826 razy)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Skarpetki z windstopperem
« 29 Gru 2014, 07:59 »
Nie wiem, nigdy nie próbowałem. Jakoś mając rozmiar stopy 46-47 ciężko mi jest wyobrazić sobie ochraniacz na taki but: (chodzi o gabaryt, nie model)

Od kilku lat używam tych samych, co od deszczu:

https://www.bike-components.de/de/Vaude/Bike-Gaiter-short-p32667/

Rozmiar 47-49. W zakresie odległości do 50 km - działa. Dalej nie jeździłem.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 29 Gru 2014, 08:40 »
Można poprosić Rafała o uszycie ocieplanych ochraniaczy. Wsuwa się wtedy dociętą piankę albo karimatę do takich kieszeni po obu stronach i but jest dobrze opatulony. Jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie na duże mrozy bez kupowania specjalnych butów.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 29 Gru 2014, 10:37 »
Jeszcze pozostaje temat chłodu od podeszwy. Nie wiem czy but turystyczny wiele tu rozwiązuje, bo ja wybierałem się tylko na krótkie przejażdżki 45minut - 1,5h w letnich butach

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 29 Gru 2014, 14:20 »
Dzisiaj na trasie Renifer przywiózł bimberek własnej produkcji

To taki ogrzewaczchemiczny masz  na myśli;];];]

Mi pasuje metoda Wilka. Nie z piciem alko, a z chodzeniem. Kiedyś jechałem chyba w marcu do Kutna z Wiatrem - (225km wyszło mi) przez noc temp spadla do -10 i poniżej. Myślałem, że sczeznę w tej zimnicy, nie spodziewałem się tak zimnej nocy, zwłaszcza, że w dzień potem było 8 stopni na plusie i słonko.

Do rzeczy. Dodatkowe skarpety nie pomagały, dokupiłem nawet potem aluminiowe takie filcowe podkładki pod stopę do buta, to nieco pomogło, jednak największy komfort daje jak już nie możecie wytrzymać - spacer. Polecam. W sumie pewnie z dobry kilometr szedłem przy drodze;P Jak nie chce wam się iść noca przy krajówce, to polecam przystanek i maszerowanie w miejscu jak Radziecka armia wysoko kolana. Nie tupać bo można sobie potem na stopach piękne sińce porobić. Niedokrwiona skóra lubi pękać a naczynka pod skórą zwłaszcza.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 29 Gru 2014, 18:04 »
A jak nie, to ogrzewacze chemiczne. (Tuuuuurrrryyyyystoooo!!)

Niestety, nic tu nie doradzę. Owszem, ze dwa - trzy razy użyłem jednorazowych ogrzewaczy do stóp i trochę pomogło. Ale traktuję to jako rozwiązanie ratunkowe. A od kiedy jeżdżę zimą w butach "trekingowych" z Lidla, taka potrzeba nie wystąpiła.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 30 Gru 2014, 08:32 »
Ja wczoraj jechałem 7 godzin w temp. -4 do -7, więc miałem trochę czasu na przemyślenia ;)
Na zmianę marzły mi a to ręce a to nogi.

Rękawiczki hotlinery z ogrzewaczem, kupiłem nawet nowe bo w niedzielę w Kampinosie jedne nie odpaliły... I już sobie dam spokój z ogrzewaczami, przynajmniej jednorazowymi.

Buty spd letnie + 2 skarpety + wkładka alu + ochraniacze shimano
Taki zestaw dawał radę, bywało zimno ale czucia nie traciłem.

Problem zimna w butach SPD bierze się z połączenia buta z blokiem i korbą -  robi się mostek termiczny i nie ma zmiłuj, zawsze będzie wychładzać nogę od spodu.
Jak wypinałem nogę to się od razu cieplej robiło :)

Chyba tego nie rzowiążemy skarpetą z windstoperem, raczej używaniem zwykłych butów trekingowych zamiast spd

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum