Autor Wątek: Latarka rowerowa Romisen RC-29  (Przeczytany 2516 razy)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Latarka rowerowa Romisen RC-29
« 30 Lis 2010, 13:26 »
Trochę już lampkę mam i mogę co nieco o niej napisać. Kilka osób o nią pytało więc najlepiej byłoby wszystko zawrzeć w jednym miejscu.

Lampkę zakupiłem tutaj: http://www.milhunt.pl/sklep/product_info.php?products_id=133
I tam są też jej zdjęcia. (Lepiej wrzucić własne??)

Kupiłem ją jakieś 2 miesiące temu. Od tego czasu była używana około 20razy na krótkie 1,5-3h trasy głównie po lesie oraz kilkukrotnie przy późniejszych asfaltowych powrotach do domu.

Jestem z niej zadowolony, jednak od razu piszę,że nie było się bez przykrych niespodzianek.

Ale po kolei:

Wygląd- najmniej istotna sprawa, jednak lampka jest solidnie zrobiona z mocnego metalu, nie ma się wrażenia,że to chiński plastik. Jest też uszczelniona,dobrze leży w dłoni i jest mała.

Zasilanie-1x AA czyli zwykły paluszek.Ja mam z 4 sztuki akumulatorków, używane do aparatu- domyślam się że każdy posiada chociaż dwie. Starcza na około 2h! czyli bardzo mało. Od razu zaznaczam,że zależało mi na jednym paluszku, a nie 3xAAA, gdyż takich nie mam i musiałbym kupić minimum jeden zapasowy komplet( dodatkowe koszty i brak innego dla nich zastosowania). Lampka jest energożerna,ale głównie zabieram ją na krótkie wieczorne wypady do lasu. Długodystansowcom nocnym nie polecam.

Uchwyt- solidny. Jeszcze się nie złamał,a kilka upadków było. Lampka siedzi mocno,a zamykanie trwa sekundę. Jest też malutki zakres regulacji lampki na boki, jeśli na przykład chcemy doświetlić komuś obok drogę. Początkowo mnie denerwowało,ale ma swoje plusy.

Cena-atrakcyjna. Dioda Cree, mocne światło, dobry uchwyt. W porównaniu z wyższymi modelami wypada blado,ale bije też te za około 40-50zł.

Reklamacje- niestety po około 10 dniach w lampce poluzował się jeden element ( taki biały kołnierz pod soczewką) i latał w środku, ograniczając świecenie. Odesłałem,naprawili,lekki zawód pozostał.

Po około miesiącu latarka momentami zaczęła tracić swoją pełna moc i przygasała. Coś nie kontaktuje w środku i trzeba ją lekko stuknąć. Czasem pomaga wyciągnięcie sprężyny dociskającej baterię. Miałem ją znowu odesłać,ale ciągle mi jest potrzebna i nie mam kiedy.
Nie wiem czy ten model tak ma czy to tylko mój egzemplarz. W necie zbiera pozytywne opinie,ale z racji zaistnienia owych usterek nikomu jej nie mogę szczerze polecić.

Podsumowanie

Plusy

-cena
-moc
-wygląd
-uchwyt
-paluszek AA

Minusy

-krótki czas świecenia
-usterki ( w moim przypadku)
-brak trybu oszczędnego

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 2 Gru 2010, 20:20 »
Hose, zięki za włożenie wysiłku i napisanie testu. Niestety wygląda na to, że to kolejny badziew :/
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline blindbob

• Miasto: krakow
  • Na forum od: 03.03.2009
« 22 Gru 2010, 22:59 »
polecam: bocialarka i to nie badziew tylko fajna latarka :)

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
« 22 Gru 2010, 23:15 »
Mam coś podobnego tylko, że kosztowała chyba 56 zł. W komplecie 2 uchwyty do roweru.
Upadków zaliczyła wiele. Ulewy jej nie straszne. Świeci naprawdę porządnie.

Latarka Cree R2 240 lm zoom 3 x AAA

« 23 Gru 2010, 01:01 »
Cytat: "kaarool"
Latarka Cree R2 240 lm zoom 3 x AAA

Z takim świecącym elementem z przodu?
Cytat: "blindbob"
olecam: bocialarka i to nie badziew tylko fajna latarka

Zgadza się. Tylko cena nieco wyższa.

Offline kaarool

« 23 Gru 2010, 01:30 »
tak z takim ringiem:P  Naprawdę daje rade ale żre cholernie baterie:( Jakis akumulatorek na kabelek by się przydał:P Tylko nie wiem czy takie coś jest do kupienia któraś z bocialarek to miala

« 23 Gru 2010, 10:15 »
Uchwyty dały radę?
Kolega ma pewnie bardzo podobną,tylko miał jeden uchwyt, który z resztą od razu padł. Reszta by się zgadzała.

Offline kaarool

« 23 Gru 2010, 16:04 »
dostaliśmy 2 komplety uchwytów. Koleś mówił ze na jeden jest dużo skarg.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum