Autor Wątek: Kraków - Francja; ciekawe miejsca, porady ogólne  (Przeczytany 2802 razy)

Offline Lee's

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.12.2010
Witam,

od razu zaznacze, ze jesli chodzi o tak dlugie wyprawy moje doswiadczenie jest ubogie, ale wlasnie w te wakacje zamierzam je zdobyc:)

Planuje przejazd glownie krajoznawczy (bede mial sporo zarezerwowanego czasu), z Krakowa do Valenciennes (przy granicy z Belgia, na wysokosci Mons). W tej chwili jestem na etapie orientowania trasy i tu mam do Was pytanka. Moze juz ktos jechal w podobna destynacje i moglby mi polecic ciekawe odcinki, miejsca do spania (glownie campingi, co ktorys nocleg jakis hostel w celach sanitarnych), ciekawe miasta?

Interesuja mnie poboczne drogi asfaltowe, z dala od głównych ulic.

Rozwazam dwa warianty:

1) Kraków - Wrocław - Magdeburg - Essen i z tamtad przez Holandie i Belgie do Valenciennes
2) lub z Krakowa popularna "4" przez Czechy do Aachen i z tamtad przez Belgie do Valenciennes

Co myslicie? Na ciekawe propozycje jestem jak najbardziej otwarty;)

Jeszcze tak na marginesie, czy macie jakies doswiadczenia z przyczepa rowerowa? Jak sie sprawdza na w miare rowninnej powierzchni?

Za wszystkie odpowiedzi wielkie dzieki, pozdrawiam

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Lee's

Dzieki za zyczliwosc Krakusie;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
daruj sobie i pomyśl jaki byłby śmietnik jakby każdy nowy pytał o to samo

Offline Lee's

Dzieki vagabond, bardzo mi pomogles.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "Lee's"
(glownie campingi, co ktorys nocleg jakis hostel w celach sanitarnych)

Po co hostele? Na kempingach są prysznice.
Kempingów szukaj w necie, jest mnóstwo stron z takimi informacjami. Nikt za Ciebie nie wykona pracy, która jest TOBIE potrzebna.

I daruj sobie kąśliwy ton, którym mi właśnie zamierzasz podziękować. Podziękujesz szczerze, jak się okaże, że wreszcie nauczyłeś się radzić sobie sam (będzie Ci to potrzebne na wyprawie) zamiast z każdą pierdółką biegać po pomoc na forum. My chętnie pomożemy, ale jak odpowiedź jest w necie podana jak na tacy, to tego samego nikt Ci na forum nie będzie pisał.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Lee's

daruj sobie i pomyśl jaki byłby śmietnik jakby każdy nowy pytał o to samo

Cytat: "aard"
Po co hostele? Na kempingach są prysznice.
Kempingów szukaj w necie, jest mnóstwo stron z takimi informacjami. Nikt za Ciebie nie wykona pracy, która jest TOBIE potrzebna.

I daruj sobie kąśliwy ton, którym mi właśnie zamierzasz podziękować. Podziękujesz szczerze, jak się okaże, że wreszcie nauczyłeś się radzić sobie sam (będzie Ci to potrzebne na wyprawie) zamiast z każdą pierdółką biegać po pomoc na forum. My chętnie pomożemy, ale jak odpowiedź jest w necie podana jak na tacy, to tego samego nikt Ci na forum nie będzie pisał.

Panowie...

Przeczytalem raz jeszcze swoj poczatkowy post i naprawde nie znalazlem w nim nic chamskiego, prowokujacego albo sugerujacego, zeby ktos za mnie wszystko zrobil. Wrecz przeciwnie, samo planowanie to dla mnie wielka frajda i czesc mojej pasji, po prostu myslalem ze ktos juz jechal na tej trasie i zyczliwie podpowie miejsca ktore warto zobaczyc. Tyle. Tym bardziej nie rozumiem tych "niemilych odpowiedzi", to kwestia "bycia nowym", czy gowniarskiego wieku?:)

@vagabond... Rozumiem ze Ciebie po prostu obraza jak ktos z jednym zdaniem powtarza sie z jakims postem sprzed kilkunastu miesiecy? OK, masz racje, zrob porzadek na tym forum, skoro tak Cie to drazni.

aard... Ja nie wiem za co mialbym Ci podziekowac... Moze przejechales wiecej kilometrow na rowerze, ale czy przez to chora duma nie pozwala Ci milczec jesli nie znasz odpowiedzi na pytania z mojego postu? Bo widzisz swoim postem mi nie pomogles, ani tym bardziej nie wychowales:) Ale mojej analizy psychologicznej na podstawie pytania "czy moze ktos obeznany polecic cos konkretnego..." sprobowales sie jednak podjac.

Forumowicze,

rzeczywiscie jestem nowy, dopiero zaczynam sie orientowac jak dziala to forum ale prosze o NIE udzialanie odpowiedzi bezsensownych, jak te powyzsze:) Moj temat jest utrzymany w milym tonie i mysle ze daje rade odpowiedziec takze jakos sympatycznie, albo normalnie chociaz;)

Na pytania na ktorych najbardziej mi zalezalo NIE ma odpowiedzi na tym forum. Wiec jesli ktos jechal podobna trasa, to moze moglby polecic jakies miejsce, ktore warto zwiedzic lub zobaczyc. Tak dodatkowo. Poza tym moze ktos ma obeznanie praktyczne z ktoryms z wariantow trasy [1), 2)] i moglby cos o nich powiedziec. Z gory dziekuje:)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Spoko - nie denerwuj się. Każdy nowy, młody musi frycowe zapłacić :)
Ja Ci nic nie doradzę, jedyne co mogę zrobić to odradzić Ci taką trasę, przeca tam płasko jest, nudy....jak flaki z olejem.
Góry góry góry i pagóry.......tam znajdziesz raj :mrgreen:
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Lee's

No tak, ale mi zalezy na miejscu docelowym - Valenciennes, a tam nie ma wyboru co do terenu;) Zreszta gory - swietna opcja ale dla mnie jak na razie tylko na pare dni. Dobrze sie sklada ze pierwsza taka dluzsza wyprawe pojade po nizinach;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
A co tam takiego jest, że koniecznie chcesz tam dotrzeć? Niziny są fajne, ale na góra kilka dni. Chyba, że jedziesz głównie zwiedzać, a nie jedziesz dla jazdy.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Cytat: "Daniel"
A co tam takiego jest, że koniecznie chcesz tam dotrzeć?

Jest tam znana drużyna koszykarek, może Lee'e zmierza na wyjazd krakowskiej Wisły Can-Pack 8) ?

Offline Lee's

Mam tam dom;p Poza tym to naprawde piekne tereny! I nie koniecznie calkiem plasko tam jest:) Ta wyprawa bardziej krajoznawcza, ale potrzebuje tez nabyc jakiegos powazniejszego doswiadczenia rowerowego i to dobre posuniecie;) Bo Valenciennes to dobry punkt wypadowy

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
vagabond- kiedy ktoś pytał o trasę przez NIemcy do Francji?
nie przypominam sobie wielu takich wypraw

za to co jakiś czas ktoś pyta o Bałkany, które były tu omawiane sryliony razy i zrozumiałbym twój atak, gdyby ktoś spytał o Aply czy Chorwację, a akurat ta opcja to rzadkośc tutaj

sobota jest relaksujcie się

A w temacie
Ja bym tą trasę ułożył przez: Sudety,Pragę, Rudawy, Bawarię, i na pewno Ardeny

nigdy tam nie byłem i wybrałbym te rejony gdybym miał tam planować trasę :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
aard... Ja nie wiem za co mialbym Ci podziekowac...

Jak już samodzielnie zaplanujesz i odbędziesz wyprwę, to będziesz wiedział, za co :)

Bo widzisz swoim postem mi nie pomogles, ani tym bardziej nie wychowales:)

No cóż, ale próbowałem. Skłonić Cię do myślenia i samodzielnego działania. Nie udało się? Trudno. Cenę, jeśli jakąś trzeba będzie zapłacić, zapłacisz Ty.

Ale mojej analizy psychologicznej na podstawie pytania "czy moze ktos obeznany polecic cos konkretnego..." sprobowales sie jednak podjac.

Bynajmniej nie na podstawie tego zdania. Chodziło o zgryźliwy ton Twoich "podziękowań" (Twoje posty nr 2 i 3 na tym wątku). No i bynajmniej "analiza psychologiczna" to nie była. Okazałeś po prostu lenistwo umysłowe, jak wielu. Jak wszyscy prawie. Więc w sumie żadna to dla Ciebie ujma, poniżej normy się nie plasujesz. Ale spróbuj i nas zrozumieć - dość mamy w kółko tych samych pytań i stereotypów. Gdyby po Twoich pytaniach było widać trud, jaki sobie zadałeś, by samodzielnie znaleźć odpowiedzi (tu na forum lub gdzie indziej) nie byłoby problemu. Ale Ty chcesz od nas adresy kempingów - przecież to żenada!  :roll:

A na Twoje pytania odnośnie ciekawych miejsc na trasie odpowiedzi nie znam, ale też na ten temat (z dumą chorą czy zdrową) we ogóle się nie wypowiadałem i nie wypowiadam. A że milczenie faktycznie jest złotem, więc kończę dyskusję z Tobą na tym wątku. Z moimi radami (przeczytaj posty podlinkowane przez Waxmunda, poszukaj w necie, a POTEM zadawaj konkretne pytania) zrobisz co zechcesz.

PS. Gdybyś nie wiedział, skąd wiemy, że nawet nie przejrzałeś forum przed wrzuceniem tutaj wątku, to podpowiadam: jest tutaj dział "Przywitaj się". Kto nie wie o jego istnieniu sam sobie wystawia od razu laurkę. EOT.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Lee's

Dzieki vooy.maciej, wlasnie bardziej przychylam sie do tego drugiego wariantu;) Na pewno bardzie urozmaicona rzezba, do Bawarii najbardziej mnie ciagnie

[ Dodano: Sob 04 Gru, 2010 ]
Chodziło o zgryźliwy ton Twoich "podziękowań" (Twoje posty nr 2 i 3 na tym wątku).

Akurat do Waxmund kierowalem jak najszczersze podziekowania:) Ciezko odczytac ton zdania pisanego, nie badz taki przewrazliwiony.

Ale Ty chcesz od nas adresy kempingów

Intencje tez ciezko odczytac, bo odnosnie adresow nie ma ani slowa. Mialem na mysli raczej sytuacje ze ktos byl i jakis szczegolny camping (np. fajna okolica, niskie ceny) jest w stanie polecic:)

PS. Gdybyś nie wiedział, skąd wiemy, że nawet nie przejrzałeś forum przed wrzuceniem tutaj wątku, to podpowiadam: jest tutaj dział "Przywitaj się". Kto nie wie o jego istnieniu sam sobie wystawia od razu laurkę. EOT.

Malo to, nawet tam bylem pare razy! Ale nie myslalem ze koniecznoscia jest "przywitac sie" zanim wstawie pierwszego posta. Poza tym mysle ze zrobilem to juz tutaj.

kończę dyskusję z Tobą na tym wątku

Za to naprawde dziekuje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum