Autor Wątek: ale pech  (Przeczytany 7532 razy)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
ale pech
« 13 Gru 2010, 09:26 »
Cytat: "transatlantyk"
Napór na posiadanie samochodu jest niesamowity.

Wystarczy zobaczyć, ile jest reklam promujących samochody. W Austrii to policzyli i wyszło im, że reklamy samochodów osobowych to 98% reklam dotyczących mobilności.

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
ale pech
« 13 Gru 2010, 10:08 »
Panowie, nie przesadzacie czasem w drugą stronę?
Jakby nie patrzeć samochód to przydatna rzecz, pytanie po prostu kiedy i w jakim celu się go używa.
Rowerem w końcu chorego dziecka do szpitala nie zawieziecie.

ale pech
« 13 Gru 2010, 10:20 »
Barteusz, a wiesz, że np. w takim Gdańsku jest zarejestrowanych więcej samochodów osobowych na 1000 mieszkańców, niż w Berlinie. Nikt z nas nie mówi o likwidacji samochodów, tylko o rozsądnym z nich korzystaniu. W naszych warunkach problemem jest raczej to, że mało kto zastanawia się nad konsekwencjami tak powszechnego wykorzystywania samochodów w miastach.
Presja na rozwiązywanie problemów rozwojowych miast poprzez budowanie nowych dróg tylko te problemy powiększa. Paradoks polega na tym, że budując nowe drogi zwiększamy korki :)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
ale pech
« 13 Gru 2010, 10:40 »
Cytat: "Remigiusz"
Nie sądziłem, że podporządkowanie presji motoryzacyjnej jest tak wielkie nawet wśród rowerzystów. Dramat.

Jeżeli miałeś tu moją osobę na myśli, to spieszę wyjaśnić, że rozróżniam kierowców aut osobowych jeżdżących w pojedynkę po papierosy do kiosku 500m dalej i ciężarówki, które jeżdżą bo muszą.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
ale pech
« 13 Gru 2010, 10:56 »
Nikt z nas nie mówi o likwidacji samochodów, tylko o rozsądnym z nich korzystaniu.

tak a propos.
Koleżanka mi opowiadała, że gdy spadł śnieg, do pracy mnóstwo osób się pospóźniało.
Potem opowiadali, ile czasu kto odśnieżał samochód, ile czasu jechał do pracy. Ale nikt nawet nie pomyślał o tym, żeby wsiąść w komunikację miejską albo żeby pójść piechotą.
Ale i mój kolega kiedyś mnie zadziwił, mieliśmy iść gdzieś wypić, więc mówiłam mu że jedziemy tramwajem - było wielkie zdziwienie - jak to tramwajem, możemy taksówką. W końcu zgodził się na tramwaj mówiąc że "trochę folkloru nie zaszkodzi" :shock:
tak jakby korzystanie z komunikacji miejskiej było ujmą...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
ale pech
« 13 Gru 2010, 11:10 »
Z komunikacją miejsą to jest jeszcze trochę inaczej, w centrum, gdzie jeździ zazwyczaj sporo linii to jest mniejszy problem, ale jak mieszkasz dalej od centrum, to trzeba się liczyć z nieprzyjechaniem, często rzadkim kursowaniem i koniecznością dojścia na przystanek, często całkiem sporej odległości. Skutecznie odstrasza mnie to od korzystania z niej.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
ale pech
« 13 Gru 2010, 11:13 »
Cytat: "Barteusz"
Panowie, nie przesadzacie czasem w drugą stronę?

Ja akurat samochodu też używam i nigdy się tego nie wypierałem :D  Ani rower nie zastąpi samochodu, ani samochód roweru, to chyba oczywista oczywistość.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
ale pech
« 13 Gru 2010, 12:11 »
gdy spadł śnieg, do pracy mnóstwo osób się pospóźniało.
Potem opowiadali, ile czasu kto odśnieżał samochód, ile czasu jechał do pracy.

Córka mojego kolegi mieszkająca na stałe w Amsterdamie nie mogła się początkowo nadziwić, że gdy spadł śnieg to "oni tam idioci" najpierw odśnieżają ścieżki rowerowe, a dopiero w następnej kolejności jezdnie dla samochodów :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

ale pech
« 13 Gru 2010, 12:31 »
Cytat: "marek.dembowski"
Córka mojego kolegi mieszkająca na stałe w Amsterdamie nie mogła się początkowo nadziwić, że gdy spadł śnieg to "oni tam idioci" najpierw odśnieżają ścieżki rowerowe, a dopiero w następnej kolejności jezdnie dla samochodów

Czyli kwestia odpowiedniego ustawienia priorytetów.

Ostatnio w Warszawie zaczęli coś wspominać o nieodśnieżaniu pewnych ulic podpierając się wzorcami ze Skandynawii. Warszawa wydaje na odśnieżanie grube dziesiątki milionów zł i jak widać zaczyna liczyć kasę.

W Gdańsku jest obecnie budowana tzw. Trasa Słowackiego. Całość ma kosztować około miliard i 200 mln zł i sytuacji komunikacyjnej bynajmniej nie zmieni. Co najwyżej podzieli miasto na dwie cześci - trudno będzie się przedostać z jednej do drugiej, bo dla pieszych zaprojektowano przejścia podziemne itp. Powstaną zatem obszary "odcięte od świata", w których nic się nie będzie działo, zadziała tzw. bariera liniowa.
W Bogocie ten problem rozwiązano swego czasu odwrotnie. Najgorsze dzielnice na obrzeżach miasta połączono z centrum szerokimi arteriami pieszo-rowerowymi, a w centrum urządzono parki i zieleń. Na budowę nowych ulic pieniędzy nie tracili. Centrum odżyło, zrobiło się przyjemniej dla wszystkich, a ówczesny burmistrz Bogoty zyskał miano światowej sławy eksperta od mobilności. Miał facet odwagę  :)

ale pech
« 13 Gru 2010, 14:04 »
Masz rację Michał, takie zmiany nie zajdą z dnia na dzień, ani z roku na rok. Ale ważne, by jednak dryfować ku lepszemu kierunkowi  :)
Cytat: "Michał Wolff"
Niestety przykład z Bogoty polskich samorządowców nie przekona, tak samo jak nie przekonał ich Amsterdam i inne tego typu miasta.

Akurat przykład Bogoty wywarł największe wrażenie na naszym prezydencie podczas tegorocznego udziału w Światowym Kongresie Rowerowym Velo-city. To oczywiście trochę inna bajka, bo nie słyszałem dotąd, by jakikolwiek inny polski prezydent uczestniczył w tym kongresie. Ważne jednak, że te pozytywne przykłady też się przebijają przez tą bezustanną presję kierowców.

póki co obserwujemy tylko wyrzucanie rowerzystów z ulic na koślawe ścieżki; jednym słowem traktowanie ich jak piąte koło u wozu, a roweru tylko jako przedmiotu do rekreacji

Nie dalej, jak tydzień temu, podczas sporej debaty w Biurze Rozwoju Gdańska zostały zmienione wytyczne dotyczące zapisów odnoszących się do komunikacji rowerowej w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego. Dotychczas wpisywano, jak leci, obowiązek tworzenia wydzielonych dróg rowerowych przy wszystkich ulicach, nawet tych lokalnych, osiedlowych. Teraz taki zapis pozostanie jedynie w przypadku dróg głównych, przy lokalnych nie będzie nic, a przy zbiorczych miękki zapis o obowiązku utworzenia trasy rowerowej - w praktyce mają to być np. pasy rowerowe. Ot taki gdański paradoks - pełnomocnik od ścieżek usunął zapisy o ich obowiązkowym budowaniu  :lol:
Kolejny przykład to legalna jazda pod prąd w całym Śródmieściu Gdańska. Na Śródmieściu istnieje to ledwo od lipca, a kolejne ulice w innych częściach miasta są z automatu otwierane przez gdański ZDiZ przy okazji wymiany oznakowania. Rzecz w tym, by przekonywać, a nie toczyć bezsensowne wojny w stylu "ja mam rację, więc mnie słuchajcie, a jak nie posłuchacie, to jesteście be - zorganizuję zatem kolejną masę krytyczną i jeszcze bardziej wam publicznie nawtykam". Dzięki takim postawom rowerzyści nie cieszą się wśród urzędników zbytnią popularnością  :wink:

ale pech
« 13 Gru 2010, 14:24 »
Sam napisałeś, że budują średnio potrzebną trasę za miliard; a to po realnych działaniach trzeba władze oceniać, nie po słówkach i intencjach.

Michał, to Velo-city było w czerwcu br. Sądzisz, że powinien zatrzymać inwestycję przygotowywaną od lat. W tym przypadku liczy się refleksja na przyszłość. Jeszcze rok temu wszyscy, z gdańską organizacją rowerową na czele, trąbili, że rowerzyści mają jeździć tylko po ścieżkach, nawet na osiedlach.  
A poza tym odpowiedź już padła:
takie zmiany nie zajdą z dnia na dzień, ani z roku na rok. Ale ważne, by jednak dryfować ku lepszemu kierunkowi.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
ale pech
« 13 Gru 2010, 17:59 »
Nikt z nas nie mówi o likwidacji samochodów

jak to nikt?! Ja mówię! Powinni tego zabronić! :P
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

ale pech
« 16 Gru 2010, 09:08 »
Cytat: "aard"
jak to nikt?! Ja mówię! Powinni tego zabronić!

Miki, od dawna uważałem, że należysz do elity tego forum  :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
ale pech
« 16 Gru 2010, 16:13 »
Michał, a Ty masz prawo jazdy?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007