Autor Wątek: Łańcuch, kaseta - herezje  (Przeczytany 72161 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Łańcuch, kaseta - herezje
« 3 Maj 2011, 17:04 »

- stara piasta XT z załozoną kasetą HG na 7 biegów
- przerzutka tylna STX z napisem IG only
- łańcuch SRAM PC 38
- korba Biopace 48-38-28 - taka stara jajowata :)
- przerzutka przednia niekompatybilna w pełni z korbą.

Chce wywalić korbą i zamontować coś zastępczego - 44-32-22

Wyrzucać 'stare, dobre biopace';  toż to grzech!
Ta korba ma BCD 110, też poszukuję takich koronek :( .

Do tej korby  z pewnością zamontujesz współczesną przerzutkę.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 3 Maj 2011, 21:20 »
sinuche, też mam sentyment do starego sprzętu.... pomimo to w tym konkretnym wypadku nie uważam aby zostawianie biopace'a było sensowne
Po I - jest to technologia (w formie jak na foto) zaniechana ze względu na małą efektywność i ponoć szkodliwość dla zdrowia Rozumiem, że składając rower z końca lat 80 nie można wsadzić sobie innych zębatek, ale umówmy się że taki rower raczej ma wyglądać niż jeździć - ten Arka ma jeździć
Po II - jak pisałem zmieniarka STXa nie kocha "dużej" kasety Zostawiając jajo skazujemy się na dość twarde przełożenia (najniższe przełożenie to raptem 1:1...), zatem napęd robi się mało efektywny... Mozna oczywiście wywalić wszystko dookoła i dopasować resztę do korby, przy okazji zmienić koronki na okrągłe BCD 110/74, ale chyba nie o to Arkowi chodzi?

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 4 Maj 2011, 08:25 »
Skolioza? A skoro nie lubisz biopace, to czemu chcesz podać adres? Skoro ja lubię, to czyż mój adres nie wydaje się być lepszym? :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline skolioza

« 4 Maj 2011, 10:54 »
urzekły mnie napisy na największej koronce - wypolerowałbym i wsadził do takiego roweru, w którym na pewno się nie zniszczy ;)

Offline bartosz111

• Miasto: Zgierz
  • Na forum od: 18.01.2011
« 4 Maj 2011, 12:24 »
zamierzam wymienić właśnie łańcuch, ale nie bardzo wiem jak dobrać nowy, wypatrzyłem takie cuś

http://allegro.pl/lancuch-shimano-nowy-wysylka-gratis-warto-i1592247335.html

może mi ktoś objaśnić co znaczą te skróty ?

1/2" x 3/32"
12.7mm x 2.4mm
116L

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
« 4 Maj 2011, 15:09 »
Wyrzucać 'stare, dobre biopace';  toż to grzech!
Ta korba ma BCD 110, też poszukuję takich koronek :(

Na Allegro czasem się trafiają. Tyle, że drogie są. Mnie się niedawno udało kupić komplet stalowych blatów (używanych ale zupełnie nie zużyte) za ...20 PLN. No i wróciłem do starej korby. Blaty mam 48, 38, 28.  Kasetę 11-28 i do tego starą przerzutkę Deore DX z krótkim wózkiem i wszystko dobrze chodzi.

Niedawno w BB był krótki artykuł o Biopace. Po przeczytaniu tego wygląda, na to że system został wycofany raczej z powodów marketingowych.
nie ma rzeczy niemożliwych

Offline skolioza

« 4 Maj 2011, 16:32 »
Cytat: "Splawik4"
Niedawno w BB był krótki artykuł o Biopace. Po przeczytaniu tego wygląda, na to że system został wycofany raczej z powodów marketingowych.

o, a wrzuciłbyś jakiś skan?

« 4 Maj 2011, 17:15 »
I z powodów marketingowych, chcą system reanimować, tym razem chiszpanie z firmy 'Rotor'.
To trochę inna wersja owalnych koronek. Schimanowski Biopace też nie jest eliptyczny, tylko ma kształt 'cykloidalny', ze względu na patenty (tak słyszałem).
Plotek i teorii na temat Biopace i innych owalnych koronek, jest całe mnóstwo.
W ubiegłym roku, jakaś grupa kolarska jeździła na owalnych koronkach 'Rotora', ale chyba  tylko dlatego , aby wypromować "produkt".

Ja jeżdżę na koronkach 'Biopace' od kilku lat. Jeździ się bardzo przyjemnie, miekko, i ciężko później przejść na zwykłe, ' okrągłe' koronki.

Offline skolioza

« 4 Maj 2011, 17:34 »
Porównanie Sh z Rotorem gdzieś widziałem
Okazuje się że właśnie piętnowali patent Sh jako nieefektywny poprzez niewłaściwe dobranie krzywizn zębatki, jednocześnie wskazując właściwość kształtu Rotora ;)

A co do grupy - tak, był taki epizod rok czy dwa lata temu? Ale zauważ że kolarze mieli tylko małą koronkę owalną, duża była okrągła

Wniosek - jajo może działać przy niskiej kadencji, kiedy martwy punkt może być zauważalny czyli kłania się "stara szkoła jazdy" na niskiej kadencji poniżej 70 chyba
Przy obecnych trendach trwających od dobrych 14-15 lat, kiedy zakładana jako prawidłowa, najefektywniejsza  kadencja to 80-95, gdzie zapiep...asz nogami jak małe śmigiełko ;) martwy punkt przechodzisz siłą rozpędu, więc wspomagacz nie jest potrzebny

« 4 Maj 2011, 17:56 »
Jak już pisałem, teorii na temat owalnych koronek jest mnóstwo.
Ja dzielę się wrażeniami jazdy na Biopace, jako praktyk.
Po przejściu (po przejechaniu kilkuset km na zwykłych, okrągłych), na biopace, odczuwa się miękkość, spada kadencja, ogólnie przyjemniej się kręci, czy efektywniej? Nie wiem, nie mogę tego w żaden sposób zmierzyć.
W szosowym rowerze mam obie koronki biopace, i nie zamierzam z nich zrezygnować.
Nie zamierzam również katować się wysoką kadencją, (nie jestem kolarzem, i nie idę "z duchem czasu"). :mrgreen:

Offline skolioza

« 4 Maj 2011, 18:36 »
Cytat: "sinuche"

Nie zamierzam również katować się wysoką kadencją, (nie jestem kolarzem, i nie idę "z duchem czasu"). :mrgreen:

no to tu mamy podobnie - jeżdżę twardo, bo tak mnie nauczono, kiedy MTB w Pl raczkowało  :D
Cytat: "sinuche"
Jak już pisałem, teorii na temat owalnych koronek jest mnóstwo.
Ja dzielę się wrażeniami jazdy na Biopace, jako praktyk.
Po przejściu (po przejechaniu kilkuset km na zwykłych, okrągłych), na biopace, odczuwa się miękkość, spada kadencja, ogólnie przyjemniej się kręci, czy efektywniej? Nie wiem, nie mogę tego w żaden sposób zmierzyć.

Teorii na pewno jest wiele - ja podałem tą która dla mnie jest logiczna, nienaciągana i która odzwierciedla moje obserwacje stylu jazdy Jakoś tak już mam że jak ktoś zaczyna tłumaczyć coś jedynie marketingiem, kttóry nota bene jest wygodnym wyjściem z wielu trudnych pytań, to włącza mi się "komplikator" i czerwona lampka ;)
Natomiast jako użytkownik obu systemów równolegle różnicy "pod nogą" nie odczuwam ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Maj 2011, 19:05 »
Ja jeżdżę na biopace od ładnych 7-8 lat.
Co z tego, że przełożenie jest twarde? ale za to znacznie łatwiej się kręci. Możliwości przyspieszania na tym są ogromne (siłowo), kop w podłogę i zwijamy się ze skrzyżowania szybciej niż 90% samochodów (nie polecam jak ktoś nie rozgrzeje ścięgna achillesa). Przy równej szosie to 70% czasu tylko najwyższe przełożenie (korba 28-32-48)

My home is where my bike is.

Offline skolioza

« 4 Maj 2011, 21:02 »
Cytat: "globalbus"
(korba 28-32-48)

:shock:

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa