Autor Wątek: Łańcuch, kaseta - herezje  (Przeczytany 72179 razy)

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
Odp: Łańcuch, kaseta - herezje
« 9 Maj 2013, 21:18 »
Ze środkową wcale bym pewny nie był. Nie trzeba być ekspertem, żeby zauważyć, że już są wyraźnie spiłowane z jednej strony. Przeskakiwanie zębów tam niestety robi rower niezdatnym do użytku.

Do wyraźnego spiłowania jeszcze im dużo, mają trochę zmieniony kształt, ale nie powinno to powodować przeskakiwania.
U mnie środkowa zębatka (ta na górze) w korbie mocniej jest zajechana i bezproblemowo przyjęła nowy łańcuch.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 12 Maj 2013, 07:20 »
Też zależy jaką kto ma nogę. Co do tamtej korby to też sądzę, że może się przyjąć nowy, ale sądzę też, że powierzchniowe wykwity rdzy na łańcuchu to codzienność rowerzysty a nie powód do zmiany łańcucha.

A jak ktoś jednak musi zmieniać, to otwieram skup! Płacę adekwatnie do długości łańcucha/ilość ogniw no i ofc szerokości. Wszystkie mnie interesują. ;)

I takie którym magiczny przyrząd wykazał, że są niezdatne do użycia też biorę! Będę miał na czym zimę przejechać :D

Christo

• Gość
« 14 Cze 2013, 12:11 »
Siema,
Przyznam bez bicia, nie przeczytałęm tego tematu, bo przejrzałem juz kilka forum i jako początkujący użytkownik roweru (tak naprawdę to powrót po 15 latach na rower :D) stwierdzam, że im więcej sposobów na pielęgnację łańcucha poznaję, tym bardziej "heretyczne" mi się one wydają....jakieś płukanki, oleje silnikowe cuda wianki.  Ja jednak chciałbym stosować coś co jest do tego celu stworzone...czyli jakiś Brunox, FinishLine, Rohloff czy jeszcze inny.
ALE
Każdy z tych preparatów został i rekomendowany i ciśnięty tyle razy że dalej nic nie wiem....
I tu moje pytanie, które już na jednym z forów napisałem (zacytuję):
"czy ktoś zna jakiś test porównawczy tych wszystkich preparatów. Fajnie by było jak by się ktoś wysilił, zebrał kilka osób z podobnymi rowerami, wyczyścił je, nasmarował każdy rower innym preparatem i pojechał we wspólną trasę/wycieczkę (co kilkadziesiąt km robiąc przegląd).......z tego można by chyba wyciągnąć dopiero jakieś konstruktywne wnioski....sam bym takie coś poczynił z chęcią, ale póki co po przejechaniu 5km zastanawiam się, w którym momencie zgubiłem płuca."
Tak ogólnie na chwilę obecną zrobłem już troszkę więcej km i nawet zakupiłem jeden preparat, wnioski jakieś tam mam, ale tak jak mówię - taki test chyba by rozwiał wszelkie wątpliwości....

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
« 14 Cze 2013, 13:05 »
Fajnie by było jak by się ktoś wysilił [...]

Po takiej zachęcie to... pewnie że byłoby fajnie, wysilisz się? ;-)

PS. Takich opinii dotyczących smarów jest na pęczki w sieci.
« Ostatnia zmiana: 14 Cze 2013, 13:11 ppiotr »

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 15 Cze 2013, 09:27 »
Siema,
Przyznam bez bicia, nie przeczytałęm tego tematu, bo przejrzałem juz kilka forum

Nie dostaniesz ( a przynajmniej wg mnie nie powinieneś) żadnej informacji od nas. Wchodzisz na forum, jako na jedno z wielu szukając opinii na temat czegoś o czym pisze sie na 100 forach. Pierwszą wiadomość walisz od razu tu i jeszcze takie teksty

Fajnie by było jak by się ktoś wysilił,

Trolling na wielu forach i przyznawanie się do tego u nas, to strasznie cię w moich oczach skreśla. Piszę otwarcie bo takich jak ty jest cała masa. Wpadną zapytają zaśmiecą wątek a potem nawet nie pamiętają jak odszukać założony temat, bo przecież założyli go na wielu innych forach a w końcu kupili jakiś produkt i tak więc po co dalej kontynuować uczestnictwo w 6 forach.

Pewnie znajdzie sie kilka osób i zaczną ci wykład robić, ale ty tego nawet nie przeczytasz.

ZUO. Mam wrażenie że nasze forum robi się miejscem "wejdź, wyjdź, nabrudź, zostaw". :-\
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 30 Mar 2015, 01:43 »
Z jaką częstotliwością zmieniałeś łańcuchy?

Ja wykoncypowałem sobie że po prostu będę zmieniał na nowy po 0,75% wyciągnięcia - po pierwszej zmianie kaseta nie ma żadnych śladów zużycia.

Inna sprawa że zmiana była po ok. 5000km, ale z tego 1/3 po szutrze i czasem w zupełnym błocie, więc zużycie łańcucha było dużo większe.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 30 Mar 2015, 10:06 »
Gdyby 2 łańcuchy jechały w identycznych warunkach i były wykonane z tych samych materiałów - to szerszy musi być dłuższy. Nacisk na sworznie rozkłada się na większej szerokości, a więc jest mniejsze ciśnienie na powierzchnię sworznia - Musi się wolniej wycierać.

Dochodzi kwestia różnych warunków jazdy i innych materiałów/technologii wykonania.

P.S. 1sp. pocisnąłby Twój dystans Wilku na 1 łańcuchu na  smarowaniu deszczowo-błotnym ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 30 Mar 2015, 10:08 »
Rozpisz i rozrysuj wektory ;)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 30 Mar 2015, 10:31 »
P.S. 1sp. pocisnąłby Twój dystans Wilku na 1 łańcuchu na  smarowaniu deszczowo-błotnym ;)

Tylko dlatego, że nie "robi" w przekosie. I tyle samo IMHO szeroki co wąski by przejechał.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 30 Mar 2015, 10:36 »
/.../ na trzecim dalej dobrze jeździ, choć precyzja zmiany biegów już mniejsza.

Tzn. na najbardziej zużytych koronkach (zdarza się, iż) musisz kilka razy ruszyć klamką, łańcuch wskakuje wyżej, klamką następnie zrzucasz na koronkę właściwą?

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 30 Mar 2015, 11:22 »
Gdyby 2 łańcuchy jechały w identycznych warunkach i były wykonane z tych samych materiałów - to szerszy musi być dłuższy.
Pewnie chciałeś napisać krótszy.  ;)

Offline tudorka

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 23.12.2010
« 30 Mar 2015, 12:39 »
Wilku czy myłeś w jakiś sposób te łańcuchy czy tylko szmata i smarowanie ?

Offline tudorka

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 23.12.2010
« 30 Mar 2015, 12:50 »
A spinki do każdego osobna czy na jednej ?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Mar 2015, 13:01 »
Gdyby 2 łańcuchy jechały w identycznych warunkach i były wykonane z tych samych materiałów - to szerszy musi być dłuższy. Nacisk na sworznie rozkłada się na większej szerokości, a więc jest mniejsze ciśnienie na powierzchnię sworznia - Musi się wolniej wycierać.
OK, sworzeń szybciej się ściera w tej części, która ma współpracuje z zębatką (bo zębatka węższa), ale jaki to ma mieć wpływ na wydłużenie łańcucha?

O wydłużeniu łańcucha decyduje jego zużycie na połączeniu sworzeń-płytka, a na to ma wpływ (przy założeniu jednakowych materiałów) grubość płytek, a nie odległość między nimi.
Inaczej byłoby gdyby to był łańcuch tulejkowy, ale chyba nie o takich tu mowa.

PS. Sam wygłaszałem taką teorię jak Ty, ale jak mnie na Zlocie transatlantyk zmobilizował żeby nie gadać tylko obejrzeć łańcuch, to przestałem  ;)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 30 Mar 2015, 13:58 »
Spinka sciera sie dokladnie tak samo jak kazde inne ogniwo....

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum