CytujA ile km. przejechałeś maksymalnie na kasecie przy tym systemie?Nie liczyłem szczerze... Ale przeglądając kilometrażówkę rowerów to wychodzi że na jednej co najmniej 12-14 tys km i jak mówię, zęby mają profile prawie jak nowe. Podrapane nieco z boku co najwyżej.
A ile km. przejechałeś maksymalnie na kasecie przy tym systemie?
@Krzysiek: Cała kaseta się Ci się zużyła czy konkretne zębatki? A śmiejesz się ze mnie, że czystym rowerem jeżdżę. Ale czysta kaseta współpracując z czystym łańcuchem wytrzyma znacznie dłużej.
3000km przebiegu z jednego łańcucha to ekstremum, w suchych warunkach i jeśli nie będziesz jeździł z wyplukanym smarem (piszczacym łańcuchem), posłuży co najmniej 2x tyle, jak nie więcej.... Szczerze, to też nie chce mi się bawić w inne systemy z wygody, mimo że z tego co widzę jest taniej.
Ta moja kaseta wcale nie jest w takim złym stanie, ale nowego łańcucha raczej już nie przyjmie.
Cytat: skrzysie.k w 9 Mar 2017, 09:55 Ta moja kaseta wcale nie jest w takim złym stanie, ale nowego łańcucha raczej już nie przyjmie. Ee tam, profile się liczą nie boki - ja bym spróbował :-)
Z moich doświadczeń wynika, że /.../
To, co o przebiegach na 1 szt. kasety, 2-3 łańcuchach piszecie, postrzegam jako czary sił nieczystych - nie rozumiem, jednak: Wierzę.
To tak jak ja
Może za bardzo się skupiasz na pomiarach i danych liczbowych.
Do swoich 20 tys w systemie 3x1 dołożę Ci jeszcze 15 tys. w rowerze żony (2x1).
Cytat: emes w 8 Mar 2017, 12:25Cierpliwi też będą nagrodzeni. To raczej rama na lata, więc za dwa sezony pojawią się na aukcjach używki od tych, którym zużył się napęd, więc pora wymienić rower Mi właśnie zużyła się kaseta (sram pg 1030 - 11/36t) - pewnie koło soboty/niedzieli będę zmieniał. Na dwóch łańcuchach: KMC x10 i Deore CN-HG54 przejechałem na niej 11 tys. km. Roweru nie sprzedaję, jakby co ;-)
Cierpliwi też będą nagrodzeni. To raczej rama na lata, więc za dwa sezony pojawią się na aukcjach używki od tych, którym zużył się napęd, więc pora wymienić rower