Autor Wątek: Łańcuch, kaseta - herezje  (Przeczytany 74330 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Odp: Łańcuch, kaseta - herezje
« 9 Mar 2017, 09:15 »
A ile km. przejechałeś maksymalnie na kasecie przy tym systemie?

Nie liczyłem szczerze... Ale przeglądając kilometrażówkę rowerów to wychodzi że na jednej co najmniej 12-14 tys km i jak mówię, zęby mają profile prawie jak nowe. Podrapane nieco z boku co najwyżej.
Ja na systemie trzech łańcuchów, zmienianych co około 1-2 tys. km. i jednej kasecie przejechałem ponad 20 tys. km. Zestaw już długo nie pociągnie, ale swoje zrobił. Przy Twoim systemie zużyłbym około pięciu łańcuchów, ale kaseta pewnie wyglądałaby lepiej. Ja do "żonglowania" łańcuchami na pewno nie wrócę, bo jest to zwyczajnie niewygodne. Reasumując - przekonałeś mnie, ale bardziej z uwagi na wygodę, niż oszczędność.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 9 Mar 2017, 09:41 »
3000km przebiegu z jednego łańcucha to ekstremum, w suchych warunkach i jeśli nie będziesz jeździł z wyplukanym smarem (piszczacym łańcuchem), posłuży co najmniej 2x tyle, jak nie więcej.... Szczerze, to też nie chce mi się bawić w inne systemy z wygody, mimo że z tego co widzę jest taniej. Natomiast pamiętaj że jeśli używasz więcej niż jednego zestawu kół, to zonglowanie łańcuchami się już nie sprawdza, chyba że będziesz używał jednej kasety dla wszystkich.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 9 Mar 2017, 09:47 »
@Krzysiek: Cała kaseta się Ci się zużyła czy konkretne zębatki?  A śmiejesz się ze mnie, że czystym rowerem jeżdżę. Ale czysta kaseta współpracując z czystym łańcuchem wytrzyma znacznie dłużej. 

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 9 Mar 2017, 09:55 »
@Krzysiek: Cała kaseta się Ci się zużyła czy konkretne zębatki?  A śmiejesz się ze mnie, że czystym rowerem jeżdżę. Ale czysta kaseta współpracując z czystym łańcuchem wytrzyma znacznie dłużej.

Nie cała, nawet nie konkretne zębatki, ba nawet profile zębów są ok, a nieco przycięte boki i to losowo, na rożnych zębatkach. Ja również często, bo co 2-3 dni "serwisuję" kasetę i łańcuch, tylko że ja AWOL-em jeżdżę codziennie, przez cały rok (w styczniu i lutym, dałem mu spokój), dlatego nie śmieję się, a na Makowskiej w miniony weekend, po prostu podziwiałem, jaki masz zadbany rower :-). Ta moja kaseta wcale nie jest w takim złym stanie, ale nowego łańcucha raczej już nie przyjmie. 

« 9 Mar 2017, 10:35 »
3000km przebiegu z jednego łańcucha to ekstremum, w suchych warunkach i jeśli nie będziesz jeździł z wyplukanym smarem (piszczacym łańcuchem), posłuży co najmniej 2x tyle, jak nie więcej.... Szczerze, to też nie chce mi się bawić w inne systemy z wygody, mimo że z tego co widzę jest taniej.
Z moich doświadczeń wynika, że łańcuch wydłuża się o 0,75% po ok. 4-5 tys. Po przekroczeniu tej wartości przymiaru już rzadko używam z uwagi na dobre samopoczucie ;), więc nie mogę się dalej podeprzeć rzetelnymi danymi. Łańcuchów używam głównie Srama PC971 i PC991, a kasety to najczęściej Shimano Deore.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 9 Mar 2017, 10:39 »

Ta moja kaseta wcale nie jest w takim złym stanie, ale nowego łańcucha raczej już nie przyjmie.

Ee tam, profile się liczą nie boki - ja bym spróbował :-)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 9 Mar 2017, 10:44 »

Ta moja kaseta wcale nie jest w takim złym stanie, ale nowego łańcucha raczej już nie przyjmie.

Ee tam, profile się liczą nie boki - ja bym spróbował :-)

Jasne, że spróbuję ;-)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 9 Mar 2017, 10:49 »
Z moich doświadczeń wynika, że /.../

Mi na 1) ultegrze, 2) ultegrze/xt przymiar ramieniem o,75% o ogniwa opiera się już po 2wóch tysiach coś. Łańcuchy brałem pod ultegrę, DA. Za radą Forowiczów, od mierzenia odstąpiłem. Teraz wprawdzie zmieniam rzadziej łańcuchy, częściej natomiast kasety i 34/36z. Dobrego, w mym przypadku sprawdzonego sposobu nadal nie mam.

Na niby kolarce - dla przykładu - przy ok. 21.ooo km od km ok. 2o.ooo robię na 3ciej kasecie, łańcuchu już nie wiem którym, w kolarce budowlanej - przy 16.ooo kończę kasetę 2gą, łańcuch któryś.

To, co o przebiegach na 1 szt. kasety, 2-3 łańcuchach piszecie, postrzegam jako czary sił nieczystych - nie rozumiem, jednak: Wierzę.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 9 Mar 2017, 11:09 »
Łatośłętka, dla mnie jak przymiar nie wskazuje jeszcze 1%, to znaczy, że jest 0,75% ;). Napisałem to w trochę w opozycji (niewielkiej) do Alka, bo przy zaproponowanym przez niego systemie wydaje mi się, że wartość 4-5 tys będzie można uznać za graniczną.
To, co o przebiegach na 1 szt. kasety, 2-3 łańcuchach piszecie, postrzegam jako czary sił nieczystych - nie rozumiem, jednak: Wierzę.
Może za bardzo się skupiasz na pomiarach i danych liczbowych. Do swoich 20 tys w systemie 3x1 dołożę Ci jeszcze 15 tys. w rowerze żony (2x1).
« Ostatnia zmiana: 9 Mar 2017, 11:15 Viracocha »

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 9 Mar 2017, 11:14 »
To tak jak ja :)

I jedynie słusznego sposobu się nie dorobiłem.
Jak zmieniłem kiedyś łańcuch przy 6kkm i 0.75% to się nowy na kasecie nie chciał przyjąć.

Generalnie to mam 2 zestawy w szosówce (2 kasety, 2 łańcuchy) i jeden w stragglerze.
Startowy zestaw robi po jakieś 3-5 tysięcy i idzie na ten zwykły.
Tam robi kolejne 5+ i idzie do stragglera (na miasto i takie tam wycieczki)
Najchętniej jeździłbym na jednym zestawie do zajeżdżenia, tylko szkoda mi trochę korby.

BTW: zna ktoś taki łańcuch sram PC-1110 (NX) ? Warte to czego ?
Pojawił się w atrakcyjnej jak na 11rz. cenie około 50 PLN.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 9 Mar 2017, 11:25 »
Viracocha: Z przeróżnych metod dot. biegów zewn. już słyszałem wszystko; tak, jak słyszałem, u mnie nie działa nic.

To tak jak ja :)

Ulga & pokrzepienie. :)
(Zastosowany środek zaradczy: uczynek miłosierdzia względem duszy - "Strapionych pocieszać").

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 9 Mar 2017, 12:35 »
Może za bardzo się skupiasz na pomiarach i danych liczbowych.

Od kiedy przymiar odłożyłem, właściwie jeżdżę do przeskakiwania (nie notuję, zapominam kilometraż zmiany łańcucha). Później, kilka dni, nim łańcuch się przyjmie, uważam, by w mieście się nie zabić.

Do swoich 20 tys w systemie 3x1 dołożę Ci jeszcze 15 tys. w rowerze żony (2x1).

Dobij! mnie, pewnie - u progu wiosny. ;)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 10 Mar 2017, 22:31 »
Cierpliwi też będą nagrodzeni. To raczej rama na lata, więc za dwa sezony pojawią się na aukcjach używki od tych, którym zużył się napęd, więc pora wymienić rower :)

Mi właśnie zużyła się kaseta (sram pg 1030 - 11/36t) - pewnie koło soboty/niedzieli będę zmieniał. Na dwóch łańcuchach: KMC x10 i Deore CN-HG54 przejechałem na niej 11 tys. km. Roweru nie sprzedaję, jakby co ;-)
Dziwne. Ja na mojej kasecie 1030 z jednym łańcuchem KMC zrobiłem co najmniej 15 tys. Zaczęło skakać na 11 zębów i wymieniłem całą, bo nie znalazłem pojedynczej koronki nigdzie. Reszta wyglądała przyzwoicie, a 36 w ogole jak nowa, choć ją lubię w kryzysowych sytuacjach ;)

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 11 Mar 2017, 17:22 »
W połowie grudnia 2016 wsadziłem nowego connexa i wczoraj, po 3 miesiącach jazdy w śniegu, deszczu i błocie, łańcuch ściągnięty. Wygląda tragicznie, bardzo duże zniszczenie materiału, duże naloty korozji przy przebiegu niecałych 600km. Założyłem nowy łańcuch i aż żal mi wyjeżdżać w teren.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 11 Mar 2017, 17:34 »
No ale mierzyłeś go czy tylko wizualnie oceniłeś? Łańcuch niekoniecznie musi ładnie wyglądać, wystarczy, że trzyma pewne parametry.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum