Autor Wątek: Łańcuch, kaseta - herezje  (Przeczytany 72194 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Odp: Łańcuch, kaseta - herezje
« 13 Mar 2017, 20:32 »
Bardzo jestem ciekawy co trzeba zrobić żeby kasetę i blat zajechać jednym łańcuchem...

Z blatem tak łatwo nie pójdzie, ale kaseta? Żaden problem, nic a nic nie trzeba się starać.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 16 Lip 2017, 09:25 »
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - kaseta 8rz 13-28, istnieje coś takiego? Używam i chwalę sobie 13-26, ale byłbym skłonny pokusić się o dodatkowe dwa zęby. Ewentualnie mogłoby też być np 14-28.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna RBX

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 20.04.2013
« 16 Lip 2017, 19:46 »
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - kaseta 8rz 13-28, istnieje coś takiego?
https://www.bike-components.de/en/Miche/Primato-Campagnolo-8-fach-Kassette-p807/

tyle że to Campa...

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 18 Lip 2017, 11:20 »
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - kaseta 8rz 13-28, istnieje coś takiego? Używam i chwalę sobie 13-26, ale byłbym skłonny pokusić się o dodatkowe dwa zęby. Ewentualnie mogłoby też być np 14-28.

Po taniości to mógłbyś ew. przytulić od kogoś używaną kasetę 8 z koronkami 24T i 28T (zazwyczaj nie są bardzo zużyte) i te koronki podmienić w kasecie 13-26 zamiast 23T i 26T. Zabieg jest prosty w tańszych kasetach (tych bez aluminiowego pająka) Wystarczy roznitować kasetę (ja ścinałem główki nitów dremelem) i podmienić koronki. Ponowne nitowanie nie jest konieczne, wystarczające jest skręcenie całości na bębenku. Mógłbyś także użyć koronek z kasety 7-rzędowej lub 9-rzędowej (choć są minimalne różnice w grubościach koronek, raczej powinno działać. Raz wspomagałem się podkładkami wyciętymi z ścianki puszki od piwa). Tu masz instrukcję 

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 18 Lip 2017, 11:35 »
Dzięki. Trudno, jeździłem górki na 26, to będę dalej jeździł ;-) Już zamówiłem i czekam na przesyłkę :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Lip 2017, 11:35 »
Tak się przestraszyłeś ręcznych robótek?  ;)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 18 Lip 2017, 11:45 »
Ponowne nitowanie nie jest konieczne, wystarczające jest skręcenie całości na bębenku.

Ale nie wolno zapominac o wlozeniu nitow z powrotem, inaczej duze tarcze zjedza bebenek, mysle ze nawet ze stalowym moglyby sobie poradzic.

« 18 Lip 2017, 12:14 »
Ale nie wolno zapominac o wlozeniu nitow z powrotem, inaczej duze tarcze zjedza bebenek, mysle ze nawet ze stalowym moglyby sobie poradzic.

Te - pożal się - "nity" to taki dość miękki drut aluminiowy. Nie wierzę, że przenoszą jakiekolwiek obciążenia.  Sporo jest przecież modeli kaset gdzie znitowane na wspólnym pająku są tylko 2 lub 3 największe koronki a reszta jest osobno. I raczej producenci kierują się obniżeniem wagi niż troską o bębenek.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 18 Lip 2017, 12:34 »
Te - pożal się - "nity" to taki dość miękki drut aluminiowy.

Aluminiowy? W moim sie nameczylem troche zeby spilowac lebki, na pewno byla to stal.

W drozszych modelach sa aluminiowe, szerokie pajaki, w tanszych nity, nie ma natomiast ani jednej juz kasety z luznymi zebatkami >25t. Ciekawe dlaczego?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 18 Lip 2017, 13:12 »
Tak się przestraszyłeś ręcznych robótek?  ;)

Nie lubię ręcznych robótek ;-)

« 18 Lip 2017, 13:19 »
@Alek: Pewny nie jestem, ale pozbycie się stali z wnętrza  największych zębatek i zastąpienie ich wspólnym aluminiowym pająkiem jest chyba podyktowane chęcią obniżenia wagi całości.

W ostatnio rozkładanej przeze mnie kasecie (HG50 8 rzędów) to na 100% było alu i to miękkie. Ale dawniej spotykałem się nawet ze stalowymi śrubami (zamiast nitów) wkręcanymi od strony piasty (nagwintowane były otwory w najmniejszej koronce zestawu).

Sądzę, że te nity w tańszych kasetach przyspieszają i ułatwiają proces składania rowerów w fabrykach co może mieć jakiś wpływ na koszty produkcji. Obniża to też koszty pakowania/kompletowania najtańszych kaset. Ale to raczej moje domysły niż twarde fakty.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 18 Lip 2017, 13:22 »
Mysle ze mozesz miec racje. Ale widzialem tez co mi zrobila z alu bebenkiem zwykla koronka 11T, na ktorej jest w koncu najmniejszy moment obrotowy...

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 20 Lip 2017, 11:24 »
Sklep mnie wystawił do wiatru z zamówieniem i muszę coś na szybko wykombinować. Mam Korbę trzyrzędową szosową Tiagra Fcm 4603, używam ją z ośmiorzędowym łańcuchem i kasetą.

Niestety tarcze 39 i 50 są w tej chwili trudno dostępne, trzeba trochę pokombinować. Pytanie: czy inna tarcza 39 zębów, rozstaw śrub taki sam będzie pasować i prawidłowo działać z łańcuchem? Jest np Ultegra, rozstaw się zgadza, 5 śrub, 39 zębow, tylko podpisane, że do korb dwurzędowych. Czy to w moim przypadku jakaś różnica? Jakby nie patrzeć, wyglądem trochę się różni od tej właściwej, Tiagry.

Ultegra 2rz: https://www.rowertour.com/p/26328/shimano-tarcza-korby-ultegra-39t-fc-6700-alu-srebrna

Tiagra 3rz: https://www.rowertour.com/p/17192/shimano-tarcza-korby-tiagra-39t-fc-4603-alu-srebrna

Analogicznie z tarczą 50 zębów.

Chciałem oszczędzić i kupić wszystko (wraz z kasetą) w jednym miejscu, ale pozostaje mi kombinowanie, albo trzykrotne płacenie za przesyłkę.

« 20 Lip 2017, 11:39 »
Tarcza środkowa do 3 rzędowej korby ma takie piny i wycięcia pomagające w zmianie biegu z najmniejszej zębatki. Dwurzędowa raczej będzie gładka z obu stron, co może wpływać na komfort zmiany biegów. Aczkolwiek kiedyś tych pinów ani wycięć nie było i jakoś to działało.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
« 20 Lip 2017, 11:51 »
Tarcza środkowa do 3 rzędowej korby ma takie piny i wycięcia pomagające w zmianie biegu z najmniejszej zębatki. Dwurzędowa raczej będzie gładka z obu stron, co może wpływać na komfort zmiany biegów.

Cóż, moja może i ma te piny i wycięca a i tak wrzucanie z małej na środkową to jedna wielka tragedia, której zawdzięczam mocniejszą łydę (wrzucam na małą tarczę w ostatecznej ostateczności) :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum