Cytat: "Borafu"Jak to się robi? Ano tak, że zadzwoniła komórka. Nie odbieram w czasie jazdy, ale było pusto, droga równa i odebrałem. Kiedy podnosiłem telefon do ucha wyślizgnął mi się z ręki i łapiąc go jedną ręką, drugą bezwiednie zacisnąłem na klamce. No i znów muszę wyjaśnić (i znów Sheldon o tym napisał!). Siłę hamowania trzeba kontrować rękami! Obiema. Wszystko.
Jak to się robi? Ano tak, że zadzwoniła komórka. Nie odbieram w czasie jazdy, ale było pusto, droga równa i odebrałem. Kiedy podnosiłem telefon do ucha wyślizgnął mi się z ręki i łapiąc go jedną ręką, drugą bezwiednie zacisnąłem na klamce.
niemożliwe jest przelecenie przez kierownicę na równej drodze
Jeśli koleżanki przeleciały przez kierownicę to z powodu hamowania samym przednim na wybojach (albo z powodu hamowania dwoma na mokrym etc.). Sheldon to dokładnie opisuje, a i z moich doświadczeń wynika, że niemożliwe jest przelecenie przez kierownicę na równej drodze. Więc raczej pokaż koleżankom ten artykuł, żeby się nauczyły hamować zamiast sprawiać im coś, co wydatnie zmniejszy siłę hamowania.
Skolioza, Furman, oczywiście ze na nawierzchniach nierównych czy sypkich (a zatem sprzyjających poślizgom) sprawa ma się zupełnie inaczej. Znacznie częściej należy używać nawet samego tylnego hamulca. Wywód (moim zdaniem) dotyczy jazdy po asfalcie, a w tym środowisku jest poprawny lub wręcz jedyny. I proponuję zakończyć ten oftop
wyrabiasz sobie odruch bezwarunkowy
Nie wiem, czemu twierdzisz, że sobie przeczę.
Jak sądzicie, czy z tą ramą i sztywnym widelcem rower będzie stabilny?
Mam jeszcze jedno pytanie - czy są może jakieś podkładki na rurę sterową, by miska sterów była osadzona wyżej?
widelce tzw "suspension ready" mają wysokość 43,5cm - sam więc widzisz że tyle ile potrzebuje ramagdybyś dorwal widelec standardowy (39cm) to dotoczenie takiej redukcji zrobi każdy tokarz - dla siebie wytoczyłem taką na szkolnych warsztatach i jeździła długie lata I w terenie, i z sakwami np
sprawa jest banalnabierzesz rurę grubościenną która nachodzi na rurę widelca, ale nie nachodzi na rant do nabijania miski Staczasz z jednej strony wewnątrz do otrzymania średnicy wewnętrznej miski i na głębokość owego rantu (możesz już zatem nabić zaczątek redukcji na widelec), a z drugiej strony staczasz zewnętrznie na średnicę i wysokość rantu widelca (teraz możesz nabić miskę) FinitoNie, nie finito... na dole wypiłuj dwie małe dziurki żebyś miał to ustrojstwo jak zbić jak Ci nie będzie potrzebne