Autor Wątek: Składać czy nie składać?  (Przeczytany 9869 razy)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Składać czy nie składać?
« 23 Gru 2010, 22:47 »
no tak, długość sterówki ma znaczenie decydujące....
jeśli chcesz spróbować z jakimś sztywniakiem to mogę Ci wypożyczyć do testów moją redukcję bo na razie i tak leży odłogiem Winduje główkę o ok 3,5cm jak dobrze pamiętam
No i gdyby Ci rozwiązanie przypasowało, to miałbyś wzorzec dla tokarza ;)

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
Składać czy nie składać?
« 25 Gru 2010, 22:22 »
Cytat: "skolioza"
no tak, długość sterówki ma znaczenie decydujące....
jeśli chcesz spróbować z jakimś sztywniakiem to mogę Ci wypożyczyć do testów moją redukcję bo na razie i tak leży odłogiem Winduje główkę o ok 3,5cm jak dobrze pamiętam
No i gdyby Ci rozwiązanie przypasowało, to miałbyś wzorzec dla tokarza ;)

Dzięki wielkie za propozycję :)
Jak zapotrzebuję to na pewno się zgłoszę. A póki co to rowery moje w garażu wiszą szczelnie    zapakowane w brezenty. Zimą niestety także i auto tam musi mieszkać a garaż malutki.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Składać czy nie składać?
« 28 Gru 2010, 14:47 »
Mała rada dla ludzi mających jak ja zamiar kupić ramę Accent Shannon - przed kupieniem dokładnie ją obejrzeć pod kątem krzywego pospawania, nawiercenia otworów itp. (i raczej przez neta nie kupować). Wykonanie na ogół stoi na naprawdę niezłym poziomie, bo popatrzyłem na inne egzemplarze (w innych rozmiarach), ale raz na jakiś czas sie trafia felerny, jak mój. Krzywo zespawana dolna rura z główką i kompletnie niewspółosiowe górne otwory pod bagażnik (jeden przesunięty do przodu, drugi do tyłu). Na szczęście sklep przyjął reklamację (zwrot forsy).

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Składać czy nie składać?
« 28 Gru 2010, 21:48 »
Cytat: "Medawc"
Wykonanie na ogół stoi na naprawdę niezłym poziomie

Dalej tak twierdzisz. Wydaje mi się, że właśnie dobre wykonanie powinno oznaczać brak takich negatywnych egzemplarzy (które IMO wcale nie są pojedynczymi przypadkami wśród accentów)
Zwrot kasy to najlepsze, co mogłeś zrobić.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Składać czy nie składać?
« 28 Gru 2010, 23:26 »
Jak na ramę za niecałe 300zł to naprawdę nie ma na co narzekać ;)

Offline Mężczyzna Medawc

Składać czy nie składać?
« 29 Gru 2010, 12:05 »
Ramę zamówiłem taką samą (tylko w innym sklepie bo w tym co zwróciłem nie mają i przez najbliższy czas mieć nie będą) z 2 powodów:
1. Geometria zaakceptuje bez problemów sztywny widelec.
2. Idąc za radą znajomego z serwisu pakowanie sie w droższe ramy w moim wypadku nie bardzo ma sens. Głównie dlatego że droższa rama = lżejsza rama = bardziej wycieniowana = niekoniecznie mocniejsza, a nawet może okazać się słabsza niż ten shannon (który cieniowania nie ma w ogóle).

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Składać czy nie składać?
« 29 Gru 2010, 13:28 »
Jak zależy Ci, żeby rama była nówka, to owszem, ale na Allegrogo można znaleźć fajne niecieniowane cromo albo alu, czasem nawet nowe w granicach tych 300-400zł. Bynajmniej ja tak uważam, ale jak już zamówiłeś, to mój głos i tak stracił ważność.  :wink:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Medawc

Składać czy nie składać?
« 4 Sty 2011, 23:15 »
Mam kolejne pytania, tym razem co do napędu:
1. Jaki system mocowania korb wybrać? konkretnie waham się pomiędzy wielowypustem a Hollowtech II. Kwadrat przy moim deptaniu raczej odpada, za szybko zaczynają się jaja z trzaskami i innymi podejrzanymi odgłosami z okolic supportu (chociaż może to była wina lipnej korby?). Korbę chciałbym mieć deore lub podobna półka innych producentów.
2. Zastanawia mnie kwestia przełożeń. W tej chwili mam 42/32/22 z przodu i 11-32 z tyłu przy kołach 26". Najlżejszego przełożenia używam właściwie tylko na naprawdę stromych podjazdach. Uwzględniając większy rozmiar kół waham się pomiędzy 44/32/22 (standardowa korba deore) i 11-32 tył lub pójściem wyżej np w 48/36/26 + tył 11-34. Kadencję mam średnią (nie umiem podać liczby, może kiedyś zmierzę).

P.S. Dzięki za wybicie mi z głowy mechanicznych tarczówek. Komplet V-ek zakupiony :P

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Składać czy nie składać?
« 5 Sty 2011, 00:59 »
Jeśli przełkniesz niezbyt tanie łożyska suportu, które co kilka - kilkanaście tysięcy kilometrów trzeba wymienić, to bierz HT2. Bezproblemowe użytkowanie, łatwe zdejmowanie.
Co do przełożeń - korzystam z korby 48x36x22 i kasety 11-34 i dla mnie jest bardzo dobrze, no ale to indywidualna sprawa.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Składać czy nie składać?
« 5 Sty 2011, 09:22 »
Medawc,
Nie musisz mieć jednej kasety, możesz zmieniać w zależności od potrzeb.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline skolioza

Składać czy nie składać?
« 5 Sty 2011, 09:37 »
osobiście na wielowypuście nie jeździłem, ale jeśli obawiasz się trzasków to sporo tego tupu opinii i w tym temacie słyszałem
System kwadratu w dobrym stanie i przy rozebraniu go raz na czas i wyczyszczeniu trzeszczeć nie powinien (wyłączamy z tego korby LX/XT z pająkiem dokręcanym na... wielowypuście ;))

Offline Mężczyzna Medawc

Składać czy nie składać?
« 5 Sty 2011, 19:59 »
Cytat: "Daniel"
Jeśli przełkniesz niezbyt tanie łożyska suportu, które co kilka - kilkanaście tysięcy kilometrów trzeba wymienić, to bierz HT2.

Nie kumam, słyszałem wręcz że jednym z głównych celów wywalenia łozysk poza mufę było własnie zwiększenie ich żywotności.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Na forum od: 11.05.2009
Składać czy nie składać?
« 5 Sty 2011, 20:10 »
Wszystko zależy od punktu odniesienia, dla niektórych kilkanaście tysięcy km to jest wręcz niewyobrażalna ilość ;) Niemniej nie wiem czy dobrze kojarzę, ale można te łożyska wymieniać jakimś niewielkim kosztem (mylę się?). A prostota obsługi i ściągania korb ogromna.

Offline skolioza

Składać czy nie składać?
« 5 Sty 2011, 21:14 »
Oficjalnie wywalenie łożysk miało na celu przede wszystkim zwiększenie sztywności samej osi (średnica) i jej łączenia z korbą

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Składać czy nie składać?
« 5 Sty 2011, 21:25 »
Cytat: "dudi_"
Niemniej nie wiem czy dobrze kojarzę, ale można te łożyska wymieniać jakimś niewielkim kosztem (mylę się?)

Łożyska dostępne w sprzedaży różnią się o 1mm średnicą. Po niewielkiej przeróbce shimanowskich "misek" można tam zmieścić łożyska dostępne w handlu.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum