Autor Wątek: Kreta czy Cypr, a może coś innego ?  (Przeczytany 6316 razy)

Lester

• Gość
Kreta czy Cypr, a może coś innego ?
« 9 Gru 2010, 13:15 »
Witam !

Na początku kwietnia planujemy ośmiodniowy wypad na jedną z tych wysp. W internecie jest niewiele opisów tras rowerowych w tych miejscach (na Cyprze zdecydowanie więcej). Nasz wybór to na razie Cypr. Czy to dobry wybór, czy możecie polecić na tą porę roku inne miejsce warte zobaczenia w tak krótkim czasie ? Najważniejszym warunkiem jest w miarę szybki  dojazd. Noclegi najchętniej na dziko pod namiotem. Korsyka odpada (planujemy to innym razem na dłużej razem z Sardynią). Brałem również pod uwagę Cyklady, ale za dużo czasu tracilibyśmy na przejazdy promami.

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 9 Gru 2010, 14:26 »
Jeśli chodzi o wyspy to ostatnio byłem na Majorce, niestety roweru nie miałem i bardzo tego żałowałem :( Poza sezonem można tam tanio się dostać i ceny żywności są porównywalne do naszych. Myślę że 8 dni to w sam raz na tą wyspę.

Offline Lee's

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.12.2010
« 10 Gru 2010, 11:46 »
Zalezy jakimi finansami dysponujesz bo Kreta, a Cypr to dosc duza rozpietosc cenowa;p Natomiast jesli bys sie zdecydowal na Cypr, to ja bym Cie namawial na Teneryfe, okrazyc wyspe na rowerze, kilka dni na taka wyprawe to w sam raz, z dala od tego turystycznego zgielku mozna podziwiac naprawde ksiezycowe krajobrazy;) Samolotem mozna sie zabrac w troche ponad 5godzin, a jesli uda Ci sie znalezc jakies last minute biletowe to pienieznie wyjdzie bardzo tanio. Pozdrawiam, Lee's

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 10 Gru 2010, 13:40 »
Cytat: "Lee's"
Natomiast jesli bys sie zdecydowal na Cypr, to ja bym Cie namawial na Teneryfe

Nie rozumiem  :shock:  :shock:  :shock:

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 10 Gru 2010, 14:44 »
Czego nie rozumiesz?
Jak się Lester  zdecyduje na Kretę, to Lee's "bedzie go namawial na Madere".
Proste, nie.

Lester

• Gość
« 10 Gru 2010, 15:29 »
Nie rozumiem

Lee's miał na myśli prawdopodobnie to, że jeżeli stać mnie na wyjazd na Cypr, to będzie mnie stać również na wyjazd na Teneryfę. Sprawdziłem to - najtaniej na Cypr i z powrotem z Warszawy w tym terminie to 960 zł, na Teneryfę 1200 zł, w sumie różnica do zaakceptowania. Minusem lotu na teneryfę jest długi czas przesiadki w Barcelonie (20 godzin), ale z drugiej strony można wykorzystać to na zwiedzenie miasta. Powiem szczerze, że zaciekawił mnie ten pomysł. Czy Gran Canaria (podobne ceny i czas podróży jak na Teneryfę) jest mniej atrakcyjna rowerowo od Teneryfy ?

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
« 10 Gru 2010, 22:27 »
W numerze 2/2010 Rowerturu jest opis kilku dni na Cyprze. Pamiętam też, że w jakimś innym numerze był też opis wyjazdu na Kanary.
nie ma rzeczy niemożliwych

Lester

• Gość
« 11 Gru 2010, 01:01 »
Cytat: "Splawik4"
W numerze 2/2010 Rowerturu jest opis kilku dni na Cyprze. Pamiętam też, że w jakimś innym numerze był też opis wyjazdu na Kanary.

Kupuję wszystkie numery Rowertouru i rzeczywiście w numerze 2/10 jest artykuł  o Cyprze, który czytając tuż po zakupie całkowicie pominąłem jako mało interesujący. Dzięki za przypomnienie za chwilę przeczytam wszystko jeszcze raz z innej perspektywy. Nauczka dla wszystkich -nigdy nie wiadomo, jak się zmienią nasze priorytety wyprawowe.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 11 Gru 2010, 12:02 »
Cytat: "Lester"
Lee's miał na myśli prawdopodobnie to, że jeżeli stać mnie na wyjazd na Cypr, to będzie mnie stać również na wyjazd na Teneryfę.

A ja myślę, że Lis po prostu zapomniał dopisać słówko "nie" :)

jesli bys sie nie zdecydowal na Cypr, to ja bym Cie namawial na Teneryfe
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Lee's

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.12.2010
« 11 Gru 2010, 22:07 »
Dokladnie zapomnialem slowa "nie":) rzeczywiscie smisznie wyszlo ale Lester dobrze mnie zrozumiales:)

Od razu przyznam sie, ze z Wysp Kanaryjskich bylem tylko na Teneryfie, wiec odnosnie Gran Canarii nie potrafie udzielic Ci jakis obfitych informacji;/ ale o tym zaraz.

Odnosnie ogolu to czemu patrzysz na bilety z przesiadka z Barcelonie? Sprobowalbys sie przed wakacjami zalapac na jakis czarter (czesto sa jakies wolne miejsca) i wyszloby znacznie taniej i sprawniej:)

A teraz czem Teneryfa, a nie Gran Canaria?
- poniewaz na Teneryfe znacznie latwiej zalapiesz sie na czarter;p
- Teneryfa jest wieksza i mysle wystarczajaca na to zeby ja objechac na rowerze w kilka dni (Gran Canaria w tym wypadku sie nie oplaca po prostu).
- Teneryfa ma unikatowy park narodowy Teide (to jest obowiazek).
- Ma znacznie bardziej urozmaicona rzezbe powierzchni.
- Wystepuje tam kilka tysiecy endemitow roslinnych jesli ma to jakiekolwiek znaczenie;p
- Natomiast szlaki rowerowe ciezko porownac... Jak mowilem, na Gran Canarii nie bylem, na Teneryfie w glebi wyspy nie ma duzego ruchu samochodowego i ja zwyczajnie polecam.

Jesli by Cie interesowaly jakies zdjecia to moge przeslac mailem, pozdrawiam

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 13 Gru 2010, 14:21 »

Odnosnie ogolu to czemu patrzysz na bilety z przesiadka z Barcelonie? Sprobowalbys sie przed wakacjami zalapac na jakis czarter (czesto sa jakies wolne miejsca) i wyszloby znacznie taniej i sprawniej:)

masz jakieś doświadczenia z czarterami

Powiedzmy, że destynacje nad którymi myślę nie są bezpośrednio skomunikowane z Polską tanimi liniami a z przesiadkami podwójne płacenie za rower zabija taniość połączenia

Dlatego jeśli wiesz czy biura chętnie i tanio sprzedja bilety na swoje puste miejsca to się podziel, interesuje mnie tez ich stosunek do rowerów :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 13 Gru 2010, 17:56 »
Cytat: "vooy.maciej"
interesuje mnie tez ich stosunek do rowerów

I mnie interesuje :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline kolarz6

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 25.10.2009
« 17 Mar 2011, 22:03 »
na Gran Canarie można doleciś z TUI  . latają z Poznania i Warszawy. Przewoźnik Enter Air . Pare dni przed odlotem bilet mozna kupic za 599pln na 7 dni, 799 na 14 choć bywają też inne konfiguracje terminowe. Za rower Enter Air chce dodatkowo 140pln za lot.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 18 Mar 2011, 10:04 »
A ja zrobiłem inaczej - udało nam się kupić z Symfonianem bilety na Gran Canarie za 120zł w dwie strony. Na miejscu ja planuję wynająć sobie rowerek na 1,2 dni i zrobić jakieś 300-400 km, żeby maksymalnie ją zjeździć. Koszt wynajęcia rowerka to jakieś 12-15 euro, niby drogo, ale i tak taniej wyjdzie niż bym przewoził rower samolotem. Całość wypadu zamknie się pewnie w max. 250zł :)

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 18 Mar 2011, 10:35 »
Gdzie kupiliście tak tanio bilety?
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum