Autor Wątek: SURLY Long Haul Trucker  (Przeczytany 17540 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Odp: SURLY Long Haul Trucker
« 30 Mar 2017, 13:37 »
Prawdopodobnie zastosowana została metoda TIG albo MIG/MAG. Wybacz musiałbym dopytać dokładnie którą metodą zastosował.

Biorę to pod uwagę, rozmawiałem z serwisem w Krakowie, który zajmuje się spawaniem, naprawą ram rowerowych. (jedyny serwis w Krakowie, który zna markę Surly  ::) ). I po wstępnej rozmowie dowiedziałem się, że warto próbować. Najprawdopodobniej jutro przyniosę im ramę do oglądnięcia. Nie wiem jaką metodą oni spawają, nie znam się zupełnie. Ale zapytam.

Może spytaj też tu jeśli miało by ci to pomóc: http://www.momentumworkshop.pl/

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 30 Mar 2017, 13:52 »
Może spytaj też tu jeśli miało by ci to pomóc: http://www.momentumworkshop.pl/

No o nich właśnie pisałem  ;) Ale dzięki za link.  :) P.S Mi już nic nie pomoże, bardziej chcaiłem jeszcze pomóc Admirałowi.

To byś kupił nową za 500zł i by była pewniejsza niż naprawiana stal. A w cenie ramy Surly byś sobie kupił 3 ramy alu, które trwałością od S nie odstają.

Pierwsza myśl to był właśnie jakiś Accent Nordkapp, Author albo Leader Fox ale zostają mi nowiutkie koła 26 cali Mavica, więc generalnie szukam czegoś pod 26 cali i V-ki.

Ano niestety. Gdyby masówa typu jakiś np author zaczęli klepać znowu stal, to by zaraz cena spadła.

Czasy takie, że nie ma nic innego :( Jeśli Cannondale budowę swoich topowych ram zleca na Tajwanie, no to... Author, może nie jest jakimś bardzo uznanym producentem ram, ale to jest firma raczej ze średniej półki.
Swoją drogą ramy Kellys,a miały długo opinie łamliwych, a jednak tutaj mnóstwo ludzi ujeżdża tutaj ich trekkingi i na razie chyba nic?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 30 Mar 2017, 14:19 »
Odnośnie gwarancji
Our frame warranty is 3 years from date of purchase. It applies to the original owner only and covers manufacturing defects only - not horseplay, racing, crashing, or other unauthorized tomfoolery.
http://surlybikes.com/info_hole/faqs/how_long_is_your_frame_warranty

Zdaje się, że nie masz wyjścia i musisz spawać. Koszt naprawy powinien wyjść około 100 zł, więc nawet gdybyś chciał kupować nową, to i tak warto tyle zapłacić za czas do namysłu / znalezienia okazji.

No tylko właśnie o to chodzi że jest rzeźba. A zakładając że miałbym ramę alu wartą powiedzmy 500 zł? To to się średnio kalkuluję żeby spawać zużytą ramę. A spawanie nie daje gwarancji .
Niestety nawet alu tyle nie kosztują. Jak się rozglądałem za ramą pod koła 29 cali, to interesujące mnie ramy KTM kosztowały 1500 zł. Moim zdaniem argument za spawaniem stali jest taki, że materiał się teoretycznie prawie nie męczy, jeśli alu zacznie pękać, to można przypuszczać, że domaga się emerytury na skupie złomu ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Żubr

« 30 Mar 2017, 14:59 »
Właśnie z doborem ramy pod 28 jest mniejszy problem. LHT pod 28 cali też ma inne geo i łatwiej ją zastąpić.

« 30 Mar 2017, 16:26 »
Zawsze znajdziesz droższą, ale nie brakuje wyboru wśród tańszych, 20 sekund na allegro i jest:
http://allegro.pl/rama-mtb-29-biria-pro-rs-21-5-54cm-i6756790595.html
http://allegro.pl/rama-accent-peak-29-roz-s-17-5-bialo-czerwona-2016-i6759360417.html
http://allegro.pl/cube-aim-29-disc-rama-mtb-rozm-19-cali-i6725483529.html
Miałem pewne kryteria, np. chciałem taperowaną główkę i oczka do montażu bagażnika. Do tego jeszcze mocowanie hamulca wewnątrz tylnego trójkąta. Trudno spotkać takie zestawienie ;) No i najtańsza z ram jest w mało chodliwym rozmiarze 21". No z podlinkowanych, tylko Accent ma ładne spawy.. Ja za swoją dałem ostatecznie 500 zł - praktycznie całkiem nowa z demontażu.

Podobnie LHT ma pewne cechy, które nie są bardzo często spotykane (np. wysoka główka i krótka górna rura).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 30 Mar 2017, 16:31 »

Wax: toż ja żartował (regionalizm)! Wskazał (regionalizm), ludzie kupują ramy na stali z tą myślą z tyłu głowy, "a (najwyżej) pospawam", - i spawają. Na spawanie już przed zakupem się nastawiają, z tym się liczą.

Przy czym Żubr może mieć rację - pod duży wzrost, w dolnych cenach sprawdzonej stali, dużo możliwości zakupu pewnie nie ma.

Swój crmo pod podróże nabyłem ze względu na estetykę. Pod wymiar, wagę robiona kolarka z dobrych rur stalowych jawi mi się bdb. rozwiązaniem.

3 lata gwarancji na Surly? - toć to strasznie licho! Słabizna! Na crmo (czy to mufy, czy bez) zwyczajowo dostajesz 1o lat i to bez żadnych zawiasów!

Bardzo słabo, nawet - kicha! :o
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
« 30 Mar 2017, 17:28 »
35tyś km? Kiepściutki wynik jak na ramę za 2 tyś zł... Po to się taką ramę kupuje żeby była bezawaryjna, a wychodzi na to że zwykłe alu authora jest mocniejsze (patrz Transatlantyk i jego author który ma ze 2 (3?) razy tyle).

I po co ta ironia?
U chłopa nie próbowałem może przyjdzie czas, że będę musiał go odwiedzić więc się podzielę informacją.
Nie ironia, tylko prawda. Regularnie ten argument jest przywoływany na korzyść stali, a jak przyjdzie co do czego, to wychodzi na to, że tak samo łatwo to zespawać jak alu.

Różnica jest taka, że jak pęknie rama stalowa to będzie można spróbować zespawać u chłopa w przeciwieństwie do alu gdzie nie będzie można spróbować.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 30 Mar 2017, 17:36 »
Kurcze przestańcie z tym spawaniem u"chłopa" tudzież "pana Henia" obecnych ram stalowych.
Podejdzie z popularną spawarką, tylko dotknie elektrodą i będzie dziura jak moneta dwuzłotowa, tak będzie wyglądać spawanie.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Żubr

« 30 Mar 2017, 17:47 »
3 lata gwarancji na Surly? - toć to strasznie licho! Słabizna! Na crmo (czy to mufy, czy bez) zwyczajowo dostajesz 1o lat i to bez żadnych zawiasów!

Bardzo słabo, nawet - kicha!

Moim zdaniem, też bardzo, bardzo słabo. Może tak to policzyli że przeciętnie podróżnik może zrobić te 10 tysi km rocznie. Razy 3 lata. ;) Ja powiem szczerze, że kupując używkę nigdy nie wnikałem w to jaka na tę ramę jest gwarancja. Duży zawód. Wprawdzie sama umowa gwarancyjna już jest sformułowana standardowo, ale sformułowania na stronie:

Our frame warranty is 3 years from date of purchase. It applies to the original owner only and covers manufacturing defects only - not horseplay, racing, crashing, or other unauthorized tomfoolery.

Zapala się lampka czerwona, dla mnie to jest retoryka, bardzo podobna do retoryki "słynnych worków na ziemniaki". Czy jesteś na tyle zajebisty żeby wozić się LHT?

Czuje się Łatosiu zdradzony o świcie.

Podobnie LHT ma pewne cechy, które nie są bardzo często spotykane (np. wysoka główka i krótka górna rura).

No właśnie to  :) Jeśli ktoś zalinkuje podobną ramę (25 cm główki ramy  ;)) to na Zlocie ma ode mnie 12-pak, jedynego słusznego piwa. :P

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
« 30 Mar 2017, 18:31 »

No właśnie to  :) Jeśli ktoś zalinkuje podobną ramę (25 cm główki ramy  ;)) to na Zlocie ma ode mnie 12-pak, jedynego słusznego piwa. :P

Na złocie niestety nie będę  (może uda się spotkać się na kolejnym) i na piwo też nie liczę  ;)
Poniżej angielska (co prawda robiona na Tajwanie) konkurencja dla LHT

https://www.sjscycles.co.uk/frames/475m-thorn-sherpa-mk3-frame-black/

« 30 Mar 2017, 18:53 »
Na złocie niestety nie będę  (może uda się spotkać się na kolejnym) i na piwo też nie liczę  ;)
Poniżej angielska (co prawda robiona na Tajwanie) konkurencja dla LHT

https://www.sjscycles.co.uk/frames/475m-thorn-sherpa-mk3-frame-black/
Cena dalej chora :P

Śmieszna ta wystająca sterówka. Pomysł dobry, bo obniża się wysokość górnej rury.

Kurcze przestańcie z tym spawaniem u"chłopa" tudzież "pana Henia" obecnych ram stalowych.
Podejdzie z popularną spawarką, tylko dotknie elektrodą i będzie dziura jak moneta dwuzłotowa, tak będzie wyglądać spawanie.
Mógłbyś nieco rozwinąć temat?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 30 Mar 2017, 19:15 »

Żubr: właśnie tak masz prawo się czuć.
Surly down! Down with Surly!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Mar 2017, 19:47 »
Akurat w przypadku ram robionych pod 26" większość ma wysoką główkę. Krótką górną rurę w sumie też. Jedyne, co nie jest zbyt często spotykane, to długi tył jak w LHT.
Tak z nudów sobie przejrzałem niemiecki ebay pod kątem dostępnych ram pod 26" i jeszcze jako taki wybór jest. Pytanie jak z resztą kryteriów. Np dodanie sobie mocowania tarcz wewnątrz trójkąta znacząco podnosi budżet ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 30 Mar 2017, 20:24 »
Akurat w przypadku ram robionych pod 26" większość ma wysoką główkę...
Można sobie z tym poradzić na przynajmniej dwa sposoby (oprócz kupienia ramy spełniającej kryteria):
Poszukać ramy przeznaczonej pod wysoki widelec albo zastosować widelec z dłuższą sterówką i wysoką podkładkę pod mostkiem, bo nie chodzi o długość główki, ale o wysokość kierownicy.
Wątek robi się bliźniaczy do tego o wyprawówce 26 z barankiem, autorstwa Waxmunda.
Tam Łatoś podrzucił link, gdzie można zobaczyć, że nie wszystkie ramy mają wysokie główki.
http://www.rotorbikes.com/de/
Kupowanie ram za kilka tysięcy złotych jest dla mnie niezrozumiałe, jeśli nie są to jakieś cuda techniki lub dizajnu, a bardziej efekt świetnego marketingu.

ed.
A ten Thorn jest dla specyficznego klienta - jest pod "kanty", czyli przed każdym hamowaniem na mokrej nawierzchni trzeba się zatrzymać i osuszyć obręcze oraz klocki  ;D
Żarcik, lubię kanty.

« Ostatnia zmiana: 30 Mar 2017, 20:38 RS »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum