Autor Wątek: SURLY Long Haul Trucker  (Przeczytany 17543 razy)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Odp: SURLY Long Haul Trucker
« 30 Mar 2017, 21:45 »
No to czas na obiecane zdjęcia, wygląda to tak:

Reszta zdjęć tutaj:

https://goo.gl/photos/tkgmtqNVVSJ95t8p6

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 30 Mar 2017, 22:12 »
Miejsce nieprzypadkowe. Dlaczego na całej grubości przekroju jest rdza? Może to znak, że najpierw było pęknięcie zanim całe ramie się przemieściło.
Ogólnie to głębokie rozczarowanie. Czy stopkę miałeś na tym ramieniu wideł?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Żubr

« 30 Mar 2017, 22:16 »
. Dlaczego na całej grubości przekroju jest rdza? Może to znak, że najpierw było pęknięcie zanim całe ramie się przemieściło.

Rdza jest chyba stąd, że rower stał praktycznie przez całą zimę. I pojawiła się w miejscu gdzie lakier jest uszkodzony. W środku ramy raczej jest ok.

Czy stopkę miałeś na tym ramieniu wideł?

Nie używałem przy nim stopki.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 30 Mar 2017, 22:17 »
Jakie TIGi, jakie MIGi... Przecież stalową ramę zespawa pierwszy lepszy chop w garażu i będzie cacy. Toż to największa przewaga stali nad alu!
I po co ta ironia?
U chłopa nie próbowałem może przyjdzie czas, że będę musiał go odwiedzić więc się podzielę informacją.

Spawanie w tym przypadku  ramy, która jest zrobiona raczej z cienkościennych rur nie jest taka prosta dla chłopa co spawa sobie raz w roku brony do konia :D

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 31 Mar 2017, 08:24 »
Lieber Żubr,

Spójrz na to tak: jesteś szewczykiem Skubą z grodu Kraka, przyszłym kwiatem słowiańskiego rycerstwa. Właśnie pokonałeś Smoka Wawelskiego, Surly'eja. (Gratuluję! :)) Sytuacja ta Tobie jeszcze jest pewnym zaskoczeniem. Za 'kiś czas otrząśniesz się, sprawy z Wandzią ułożą się po Twej myśli, Żaganna zdrowo będzie rosła, skończy arabistykę.

Przepowiednia się wypełni.

Teraz, w nagrodę, kup se coś za trzy dychy (3o zł) na allegro lub, np., tego Thorna.
Zapomnij.

Powodzenia Skuba!

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« Ostatnia zmiana: 31 Mar 2017, 09:55 renifer »
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 31 Mar 2017, 13:53 »
Kurcze przestańcie z tym spawaniem u"chłopa" tudzież "pana Henia" obecnych ram stalowych.
Podejdzie z popularną spawarką, tylko dotknie elektrodą i będzie dziura jak moneta dwuzłotowa, tak będzie wyglądać spawanie.
Mógłbyś nieco rozwinąć temat?
Materiał oraz niewielka grubość ścianek rurek z jakich produkowane są obecnie stalowe ramy, wymaga dosyć dużych umiejętności osoby spawającej oraz trochę lepszego sprzętu, niż ogólnie dostępnego w garażach. Brak tego, spowoduje wypalenie dziury w ramie a nie zespolenie pęknięcia. W najlepszym wypadku, wokół spawu powstaną mikropęknięcia, a po krótkim czasie rama pęknie obok spawu.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Żubr

« 31 Mar 2017, 16:57 »
Zaniosłem dziś Surly'ego do Momentum Workshop i najprawdopodobniej będę spawać ramę.
Na razie zostawiłem ją w serwisie, bo chcą rozebrać i  oglądnąć  ramę pod kątem kondycji całości.

No i dowiedziałem się, że to jest zmęczeniowe złamanie (oczywistość) ,ale uszkodzenie jest częściowo na spawie i może wynikać z błędu producenta podczas budowania ramy.

Za 'kiś czas otrząśniesz się, sprawy z Wandzią ułożą się po Twej myśli, Żaganna zdrowo będzie rosła, skończy arabistykę.

Standardowo, żeby Cię zrozumieć Łatoś trzeba 4 razy przeczytać. W pierwszej chwili pomyślałem, że zostałem uznany za Niemca, bo ta Wanda, ale już dotarły do mnie te treści.  ;)

Za 30 zł mówisz? Jakiś przykład mógłbyś podać? Bo raczej linkujesz ramy "nieco" droższe. :P

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 31 Mar 2017, 19:39 »

Było o zakresie od - do. Dobierz Tobie właściwe. W odp. wątku się pochwal.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 1 Kwi 2017, 12:28 »
Jakieś bronowickie inżyniery oferowały mi spawanie ramy stalowej bezspoinowo laserem.

Offline Mężczyzna Żubr

« 13 Kwi 2017, 14:53 »
Jakieś bronowickie inżyniery oferowały mi spawanie ramy stalowej bezspoinowo laserem.

Marek, ale tak konkretnie to co masz na myśli? :P

Jeśli chodzi o alternatywę, to źle się wyraziłem, chodziło też o alternatywę cenową, Thorn nie jest taką. W sumie jakbym miał teraz do wydania te 2 tysie na ramę i miał wybierać pomiędzy Surly i Thornem, to wybrałbym oczywiście Surly. Dla mnie Thorn to już jest totalny no-name.

A tymczasem rama jest nadal w naprawie, pozostało już tylko czekać. :P

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 13 Kwi 2017, 17:12 »
Rama do uratowania, widziałem gdzieś takie miejsce po naprawie i poradzono sobie z tym wspawując na wierzch odpowiednio wyprofilowany płaskownik "na zakładkę". Niestety nie mogę odszukać źródła gdzie to widziałem.

Mi w identyczny sposób pękły dwie aluminiowe ramy Unibike najpierw Zethos następnie Viper.

Węglowe też tak pękają cudów nie ma.

Jednak po CRMO nie spodziewałem się takiej rzeczy, stal podobnież nie powinna się "umęczać". :o
#Steel is Real

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 13 Kwi 2017, 17:23 »
Znalazłem ;)

Metoda naprawy:

Źródło: https://www.gripsport.com.au/photo-albums/detail/frame-repairs-chain-seat-stays-hardtails
Widać więcej tego typu napraw.

Jak się okazuje pękać potrafią nawet ramy na rurach Reynoldsa.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwi 2017, 17:40 A|ex »
#Steel is Real

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 13 Kwi 2017, 17:46 »
Czyliż: nie Surly, nie Colnago, nie Unibike, nie węgiel i nie niski Reynolds. A - i nie Ritchey m.areka. Okej.

Moje na oku już jest w rundzie drugiej.

Hi hi hi.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 13 Kwi 2017, 21:36 »
Zostaje tytan :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: