Zapraszam wszystkich zainteresowanych, którzy przebywając na Śląsku nie będę mieli co robić w zimowe popołudnie na prelekcję mojego brata pod tytułem "Prince of Persia, czyli o podróżowaniu rowerem i autostopem po Iranie, Kurdystanie, Armenii i Gruzji", która odbędzie się 16 grudnia (czwartek) o godzinie 17:00 w OK Andaluzja w Piekarach Śląskich.
"Podczas 72dni samotnej wyprawy pokonałem 11tysiecy kilometrów.
Szczególne trudności napotkałem w momencie kiedy skradziono mi w Iranie wszystkie dokumenty i pieniądze. Opowiem o tym jak udało mi się z tej sytuacji wybrnąć, a także między innymi o noclegu u pijanego mordercy czy u najemnika w górach pogranicza ormiansko-azerskiego. Wspomnę o traktowaniu paralizatorem przez policje w Iranie, o autostopie z martwą krową, myciu włosów płynem do naczyń, czy o koloportarzu obrazków Matki Boskiej Piekarskiej i ucieczce rowerem przed policja po autostradzie w Turcji. Będzie o tym, co myślą Gruzini na temat ‘incydentu Smoleńskiego’, o noclegach w schronisku dla bezdomnych i w rurze zjeżdżalni. Opowiem o spotkaniu żywego Mamuta w Kurdystanie i dla równowagi - o spotkaniu z człowiekiem, który nie żyje."