Autor Wątek: Bergamont Sponsor Tour - Baza pod sakwy  (Przeczytany 4296 razy)

Offline Shelter_kc

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 13.12.2010
Bergamont Sponsor Tour - Baza pod sakwy
« 13 Gru 2010, 17:06 »
Panie i Panowie,
kupiłem taki rower:
http://www.bergamont.de/Bike.aspx?bikID=37560
z tą drobną różnicą, że rama jest z ubiegłorocznej kolekcji w tej samej geometrii lecz stop 6061 T4/T6 - istotnie bez większego znaczenia.
Kupiłem ten rower za okazyjną cenę 1000 zł ze śladowym przebiegiem - oceniam na max. 500 km - łańcuch wykazuje połowe normy zużycia. Zakup był podyktowany potrzebą roweru turystycznego pod sakwy. Ma już lowridera i skwy MSX - duże na tył i małe na przód. Przewiduję jego obciązenie:
Rower 17 kg + bagaż z sawami 30 kg + ja 95 kg. Jak dobrze pójdzie urwę z siebie z 6 kg.
Trasy zróżnicowane, asfalt, szytry lekki teren.

Czy Waszym zdaniem ta baza wytrzyma takie obciążenie? Szczególnie pytam o ramę.

Mam świadomość nienajlepszego amortyzatora i amortyzowanej sztyczy która dostanie luzów wcześniej czy później, jednak na tą chwilę jest to nowe i sądzę, że bez potrzeby nie ma sensu wymieniać.

Dodam, że chciałbym wybrać się nim w Karpaty rumuńskie. Transalpina, Transfogarska i plątanina po Bukowinie.
Rock\'n\'roll to nie rurki z kremem.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 13 Gru 2010, 18:07 »
Fajny rowerek! :)
Zmień kasetę i ruszaj w drogę :)

PS. Zmień kasetę, bo  przy kołach 28", Twojej masie i bagażu przełożenie 28 na 30 to będzie trochę mało na Transfogaraskiej. Aha, no i dolne mocowanie bagażnika wygląda dość badziewnie, ja bym pomyślał nad zmianą na crosso, bo pęknięty bagażnik to w Rumunii spora szansa na kończenie wyprawy przed czasem i to w kiepskim humorze (bo z sakwami w rękach ;) )
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Gru 2010, 18:23 »
Wydaje mi się, że identyczny bagażnik jest na moim Krossie (taki fabryka dała). Jeśli tak to nie jest aż taki zły. Mój swoje 15kkm przejechał, lekko wygięty od kiedy zrobiłem wspomniany wczoraj przelot nad kierownicą, ale poza tym działa. Nawet w Rumunii też był.

Przyznaję jednak, uczciwie że do nowego roweru kupiłem już Crosso.

NB jaką byś radził kasetę zamiast tego 11-30 (stoję przed tym wyborem)?

Offline Shelter_kc

« 13 Gru 2010, 18:40 »
Dzięki za odpowiedź.
Bezkosztowa byłaby wymiana na Autor ACR-25, leży na półce jednak system dolnego mocowania bardzo podobny-płaskownik jakieś 10 mm na 4 mm przy czym skręcany jedną śrubą. Czyli zamienił Stryj laskę na kij. Mnie ten bagażnik wogóle nie martwił ale rozważę solidniejszy. Lowridera kupiłem taki:  http://www.szumgum.com/bagaznik-aluminiowy-przedni-do-widelca-amortyzowanego-expedice-sport-arsenal.html
czy jest ok?

Innymi słowy o ramę mam się nie martwić?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 13 Gru 2010, 19:53 »
Rama wygląda na dość typową ramę aluminiową/trekkingową, to nie jest aluminium grubości puszki po piwie. Obciążenie faktycznie dość duże, ale nie martwiłbym się na zapas, jakoś nie mówi się o pękaniu takich ram. Jeźdź i nie martw się tym.
Przełożenia faktycznie masz dość twarde, najlżejsze 28x30, dla mnie 26x32 to była błyskawiczna droga do odnowienia kontuzji kolan.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 14 Gru 2010, 07:46 »
Shelter, o ramę bym się nie martwił, dobrze rozumiesz :)

Cytat: "Borafu"

Chodzi o konkretny model? Tutaj każda pliszka swój ogonek chwali ;) Mi w zupełności wystarcza Deore HG-50 (11-34), natomiast mając z przodu najmniejszy tryb aż 28 zastanowiłbym się nad kasetą 11-36.

Trzeba jednak pamiętać, że są dwie szkoły: jedni (w tym ja) mówią, że kaseta powinna mieć jak największy "rozstaw" przełożeń, a inni że powinna być jak najpłynniej zestopniowana (co w praktyce oznacza dokładnie odwrotną sytuację: rozstaw przełożeń jak najmniejszy), ale sądzę, że większość osób zgodzi się, że przy jeździe z bagażem po górach 11-34 to wystarczająco dobre stopniowanie przy zadowalającym rozstawie :)

Jeszcze a propos roweru Sheltera: przerzutka powinna bez problemu obsłużyć tryb 34T, bo wygląda na to, że to jest długi wózek. Pytanie tylko czy łańcuch nie okazałby się zbyt krótki, ale w razie czego to już jest naprawdę Pan Pikuś :)

Offline Shelter_kc

« 14 Gru 2010, 09:05 »
Dziękuję za odpowiedzi.
Na obecnej kasecie pojeżdżę w okresie wiosny a na wyjazd założę 11-34, przedniej korby turneya nie będę ruszał, może nie jest ona zbytnio fajna ale napewno solidna i ładnie pracuje. Łańcuchy 8-kowe mam chyba ze dwa w mojej rupieciarni IG-51 nieużywane. Jeździłem na takich poprzednim rowerem i wystarczały mi na 1100-1200 km - przy takim cyklu wymiany kaseta wytrzymała mi 5 zmian i jescze nie wymagała wymiany. Później rower oddałem dziecku z sąsiedstwa. Czy ma znaczenie jeśli kaseta będzie wyższej grupy (deore) a łańcuch niższej (w tym wypadku jak pamiętam jest to alivio)?
I pytanie o opony, mam te które były na pierwszym montażu- schwalbe roadcruiser - opona typowa na miejską jazdę więc dokupiłem inne - Shwalbe Hurrican 28x1,6. Czy ta opona to dobry wybór? Zrezygnowałem z Marathon Plus ponieważ nie przerażają mnie kapcie, nie łapię ich czesto i nie przerażją mnie ewentualna naprawy w drodze. Jest to opona pod obciążenie do 120 kg, jest szybka i ma dobre trzymanie boczne. Uznałem ją za dobry wybór - jeśli popełniłem błąd, wyprostujcie mnie.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 14 Gru 2010, 09:13 »
Cytat: "Shelter_kc"
Czy ma znaczenie jeśli kaseta będzie wyższej grupy (deore) a łańcuch niższej (w tym wypadku jak pamiętam jest to alivio)?

Alivio to grupa 8 rzędowa a Deore 9, więc nie będą do siebie pasować.

Co do opon to mimo wszystko polecam Schwalbe ze wkładką antyprzebiciową :)

Offline Shelter_kc

« 14 Gru 2010, 09:26 »
czyżby deore nie występowała w 8-ce??  :shock: Może już nie występuje, w sumie wchodzi dziesiątka, więc dostępność pozostanie do alivio.
Kolega ma na półce LX 8-owego, nie pamiętam jak zestopniowanego. Dowiem się i jak będzie 11-34 to kupię tą od niego.

Nie wiem co to za "przydaśka" ale hurrcine ma wkładkę kevlarową.

Offline Shelter_kc

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 14 Gru 2010, 09:47 »
Cytat: "aard"
Borafu napisał/a:

Chodzi o konkretny model? Tutaj każda pliszka swój ogonek chwali  Mi w zupełności wystarcza Deore HG-50 (11-34), natomiast mając z przodu najmniejszy tryb aż 28 zastanowiłbym się nad kasetą 11-36.

Dziś (jeszcze?) nie miałem na myśli konkretnego modelu, tylko poradę w kwestii przełożeń.

Wciąłem się w ten wątek, bo mam w nowym rowerze dokładnie taki sam układ (przód 48/38/28, tył 11-30) jak Shelter_kc i podobne trasy na myśli. Tylko moja masa jest niższa, mniej więcej taka jak Twoja.

Z tyłu masz 11-34, a co masz z przodu?

Offline Shelter_kc

« 14 Gru 2010, 09:59 »
Borafu,
jeśli pamięć mnie nie myli masz doświadczenie z sakwami MSX. Kupiłem komplet, tył duże z klapami, przód małe z klapami, worki i na tą małą kierownicę na aparat, garmina i inne pierdółki. Worki są super, kupiłem je wcześniej na spływy kajakowe. Czy masz już opinię jak pozostałe sakwy sprawdzają się w praktyce?
Wyglądają dobrze, mocowania wzbudzają zaufanie. Jak jest w rzeczywistości? Na krótkim wyjeździe na Suwalszczyznę duże tylne spisały się, jednak ta próba była za krótka aby ocenić.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 14 Gru 2010, 18:13 »
Nie mam doświadczenia z sakwami MSX, a jedynie z torbą na kierownicę tej firmy.
Wg mojej oceny jest zrobiona bardzo porządnie i nie mam zastrzeżeń do tworzywa (nie dotyczy to przezroczystego tworzywa, z którego zrobiony jest mapnik, ale w sakwach tego tworzywa raczej nie ma).  
Na podstawie torby na kierownicę brałbym sakwy MSX pod uwagę przy zakupie, ale mam już Crosoo, więc rzeczywistej opinii o nich wysłuchamy raczej od Ciebie.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 14 Gru 2010, 22:21 »
Najpierw sprostuję: nie zauważyłem, że w rowerze Sheltera jest kaseta ośmiorzędowa. gdybym zauważył, to nie polecałbym Deore, bo już ósemek z tej grupy, o ile wiem, nie robią. Co do tej intego, to pierwszy raz widzę na oczy i widzę to:
1. nie wiem, czy to ósemka (z opisu nie wynika, chociaż na zdjęciu wydaje się być osiem koronek)
2. jest bardzo droga, prawie dwa razy droższa niż dziewiątka Deore - dlaczego?
W każdym razie, skoro potrzebna ósemka, to proponuję tę: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=681_32_106&products_id=934
I tą wyssaną z palca masą 1 kg bym się nie przejmował, kaseta tej klasy wazy ok 400 gram, a Bikestacja już nieraz pokazała, że ma gdzieś rzetelność opisu. Widać i bez tego nieźle prosperują ;)

No, myślałem, że wiesz, że ja to jestem customowiec! ;) Z przodu mam 22-36-48 :D
Ale aż 22T jest na trasach rumuńskich moim zdaniem niepotrzebna. Przydało mi się kilkukrotnie w Alpach, w tym na lekko Malga Palazzo czy Monte Zoncolan przez cały czas. Obie powyższe na lekko i kilka innych, mniej hardkorowych, z bagażem. Powiedzmy, że z bagażem wrzucam 22-34 przy "trzymającym" nachyleniu ok. 12%. Na lekko ok. 15%, może trochę więcej (w tym roku przy trzymających 16-18% na Tre Cime di Lavaredo, o ile pamiętam używałem ;) ).

Trzeba jednak pamiętać, że to kwestia preferencji, ja lubię dość wysoką kadencję (choć wysiadam np. przy młynku Daniela ;) ) a taki Michał Wolff ma najlżejsze 26-34 i też dał radę Maldze, Ba, powiedzieć "też" jest bezczelnością, na górze był chyba z godzinę przede mną i to mimo że na podjeździe złapał dwie gumy! :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 14 Gru 2010, 23:59 »
W każdym razie, skoro potrzebna ósemka, to proponuję tę: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=681_32_106&products_id=934

OK, wezmę ją pod uwagę.

No, myślałem, że wiesz, że ja to jestem customowiec! ;) Z przodu mam 22-36-48 :D
Ale aż 22T jest na trasach rumuńskich moim zdaniem niepotrzebna

Ale ja właśnie dlatego Cię pytam, że jesteś customowiec!
Skoro chcę coś zmienić to nie chcę się ograniczać do opinii kogoś kto jeździ na czymś-tam tylko dlatego że mu tak fabryka dała.

Dzięki za opinie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum