Autor Wątek: Bergamont Sponsor Tour - Baza pod sakwy  (Przeczytany 4295 razy)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Bergamont Sponsor Tour - Baza pod sakwy
« 15 Gru 2010, 07:53 »
Dla porównania Transfogaraską jechałem na 28x32 i powiem, że zazdrościłem kolegom dysponującym lżejszym przełożeniem. Ale wiał silny przedni wiatr. Wg mnie w Karpaty rumuńskie 26x34 spokojnie wystarczy.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Shelter_kc

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 13.12.2010
« 1 Sty 2011, 18:17 »
Rower waży 19,9 kg. Poza podstawową konfiguracją producenta jest wyposażony w Lowridera SportArsenal ze wszystkimi możliwymi podkładkami (nie chciałem skracać obejm) i górnym i dolnym pałąkiem stabilizującym, 2 bidony z koszykami, licznik, uchwyt torby na kierownicę, rogi, uchwyt Garmina, i torebka dwukomorowa Authora na przód ramy. Czy ta waga nie jest za duża?
Po dopięciu sakw i worka wyjdzie 25kg.
Rock\'n\'roll to nie rurki z kremem.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 2 Sty 2011, 11:52 »
Cytat: "Shelter_kc"
Czy ta waga nie jest za duża?

Tyle po prostu waży rower z hydrauliką, dynamem etc. To jest bardzo ciężki pojazd, nie ma co się oszukiwać. Moja żonka była najszczęśliwsza na świecie jak pozbyła się 20-sto kilogramowego bolidu. Jazda stała się przyjemnością. Myślę, że to miało duże znaczenie przy jej wadze (50kg).
Na zwykłych komponentach idzie zrobić rower 14kg (z bagażnikami, pompką, bidonami..)
Używając drogich części zejdziesz może do 13kg.
Oczywiście będzie to rower bez amortyzatora, bez dynama, bez hydrauliki.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Shelter_kc

« 2 Sty 2011, 13:31 »
Niedawno kupiłem Stevensa 6.6.2 - umieściłem go w galerii... Goły - tak jak na zdjęciach waży 11kg. Może to jest lepsza baza na rower turystyczny?

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 2 Sty 2011, 16:42 »
Cytat: "Shelter_kc"
Niedawno kupiłem Stevensa 6.6.2 - umieściłem go w galerii... Goły - tak jak na zdjęciach waży 11kg. Może to jest lepsza baza na rower turystyczny?

To zależy od Ciebie, na jakim Ci się wygodniej jeździ, Bergamont bedzie strasznie "mułowaty" 20kg to strasznie dużo, regulowany mostek, dynamo, amortyzowana sztyca czy aby na pewno jest Ci to potrzebne?  jeżeli Ci w Stevensie brak amora, geometria, nie przeszkadza to bym się na twoim miejscu nie wahał ;)
Zawsze możesz poprzekładać do Stevensa niektóre części z Bergamont'a.

Offline Shelter_kc

« 2 Sty 2011, 18:10 »
Dotknąłeś istotnego tematu. Stevens ma rewelacyjną geometrię jedynie do szybkiej jazdy na krótkich odcinkach. Obawiam się, że na dłuższą trasę musiałbym zmienić wysokość chwytów. Będę eksperymentował z tym tematem, narzędzi jest kilka: większy kąt mostka, gięta kierownica, rogi.

[ Dodano: Wto 04 Sty, 2011 ]
No i tytułowy rower znalazł nowego właściciela. Po zdjęciu moich przydasiek waga spadła do 17,4kg czyli ciut więcej niż katalog podaje. A mój Tata cieszy się ze ślicznego prezentu.

Za twoją sugestią Stevens idzie na warsztat.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum