Autor Wątek: porządna mocna przerzutka tylna?  (Przeczytany 3549 razy)

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
porządna mocna przerzutka tylna?
« 17 Gru 2010, 00:35 »
Tak jak w temacie. Poszukuje dobrych przerzutek tylnych na dalsze wyprawy. W tym roku zakupiłem Meridę Crossway 20-V z Shimano Acera-X. Totalny szajs z tej przerzutki. W sumie dostało się jej mocno na ostatniej wyprawie. Mailem z nia za dużo przykrych przygód. Do jej dewastacji przyczynił się extrawheel który się wyczepił jak mnie jakiś baran popchnął do rowu w Czechach. Przyczepka mi się wyczepiła i trzymanie oparło się na przerzutce. Poszukuje jakiejś dobrej przerzutki myslałem o:

:arrow: Przerzutka tylna SLX RD-M662
 :arrow: Przerzutka tylna SLX RD-M663 2011
 :arrow: Przerzutka DEORE XT RD-M771

Sprzedawca w cyklotur tłumaczył mi, że najlepiej jakbym kupił taka przerzutkę która cię mocno chowa i ma krótki wózek. A co wy mi poradzicie?

Ps.  Kiedyś pamiętam w moim rowerze komunijnym miałem protektor przerzutki. Wiecie gdzie takie coś teraz można dostać? Uratowało by mi to ciągłe prostowanie haka.

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
« 17 Gru 2010, 03:36 »
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline kaarool

« 17 Gru 2010, 09:40 »
Z tego co wiem zamontowac srama do manetek shimanowskich nie mozna. Barylka do regulacji w shimano jest przy przerzutce a w sramach przy manetkach. Co to oslonki, Taak wlasnie bede musial w taka zainwestowac to ten protektor wspomniany przezemnie.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 17 Gru 2010, 09:53 »
Osłony przerzutki mocuje sie wyłącznie w ramach stalowych.
W ramach aluminiowych mogą narobić więcej szkody niż pożytku. Hak jest po to właśnie żeby sie wyginał/łamał, taki bezpiecznik, jak wsadzisz osłonę przerzutki to będziesz zamiast haka ramę prostował ;)

Tylna Sram pasuje tylko do manetek Sram.

Co do krótkiego wózka to zależy jakie masz blaty w korbie, może Ci "braknąć łańcucha"

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 17 Gru 2010, 10:31 »
Patent z krótkim wózkiem brzmi nawet sensownie, chociaż pewnośći co do jego skuteczności w kontakcie z ciałami obcymi nie mam.

Było o psuciu tylnej przerzutki w innym temacie. Wydźwięk był taki,że każda może paść jak się coś wkręci. Poprawcie mnie jeśli opacznie zrozumiałem :wink:

Moim zdaniem, bierz cokolwiek wyższego niż ta Acera. Wygiąć się tak samo może, ale pracować powinno lepiej/dłużej.

Offline kaarool

« 17 Gru 2010, 10:33 »
O kurcze przestraszyłeś mnie tą osłoną. No to nie ma innej opcji jak zabranie ze sobą w podróż zapasowego haka. A co do tej korby to kurde gdybym ja wiedział jaka to ja mam. Nie wiem jaką mam ponieważ w dniu zakupu roweru wróciłem już go reklamować . Przy składaniu ktoś nie dokręcił pedałów i rozgwintowała mi się korba w środku lasu. Podobno zainstalowali mi nowa lepsza o 1 stopień. A fabrycznie miałem coś takiego shimanowskiego: SR CW-XCC-T208-PBG 48-38-28

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 17 Gru 2010, 10:37 »
policz ile zębów masz na poszczególnych zębatkach. tylko to jest ważne przy doborze przerzutki... model nie ma znaczenia
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 17 Gru 2010, 10:37 »
Cytat: "kaarool"
No to nie ma innej opcji jak zabranie ze sobą w podróż zapasowego haka

Weź przynajmniej dwa. Koleżce się złamał ( nie na wyprawie), nie mógł dostać bo miał nietypowy , dorobił więc u znajomego mechanika sztuk 5 i ma spokój :wink:

Offline kaarool

« 17 Gru 2010, 10:56 »
a to nie te liczby 48 38 28?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 17 Gru 2010, 11:10 »
Jak piszesz o tylnej przerzutce, to raczej te mniej więcej od 11 do 32 :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 17 Gru 2010, 12:00 »
napisałeś w poprzednim poście że wcześniej miałeś 48/38/28... a przy wyborze przerzutki liczy się bardziej aktualny stan a nie sprzed roku czy tam ilu  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline kaarool

« 17 Gru 2010, 15:56 »
Wydaje mi się za zainstalowali coś podobnego, ilość ząbków się nie zmieniła raczej. Przerzutkę pozostawili tą samą Shimano Acera-X. Teraz nawet w sumie nie mam jak sprawdzić tego. No na upartego poproszę dziewczynę, bo u niej w garażu mam rower.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 17 Gru 2010, 16:38 »
Cytat: "Waxmund"
policz ile zębów masz na poszczególnych zębatkach. tylko to jest ważne przy doborze przerzutki... model nie ma znaczenia
To nie ma żadnego znaczenia, bo przerzutka nie ma indeksacji, jeśli gdzieś tak piszą, to jest to marketingowy bełkot (vide mój SLX wg Shimano kompatybilny tylko z kasetami 9-rz. - bez najmniejszych problemów działa z 8-rz.). Ilość biegów ma znaczenie przy kupnie manetki.

Offline kaarool

« 17 Gru 2010, 16:45 »
No ja mam 8 rzędów i koleś w sklepie nic nie pytał mnie o to jaka mam korbę.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
« 17 Gru 2010, 19:56 »
Cytat: "kaarool"
No ja mam 8 rzędów i koleś w sklepie nic nie pytał mnie o to jaka mam korbę.

Korba tu kompletnie nie ma nic do tego, choć też mi kiedyś próbowali kit wcisnąć, że korba Acera nie będzie współpracować z 9-rz (niby za szerokie zębatki) - co jest oczywiście bzdurą :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum