Autor Wątek: porządna mocna przerzutka tylna?  (Przeczytany 3548 razy)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
porządna mocna przerzutka tylna?
« 17 Gru 2010, 20:36 »
ciman, masz sporo racji. Ale nie do końca.

Po pierwsze na "lepsze" (przeznaczone do 9s i więcej) łańcuchy są znacznie węższe i mogą się blokować pomiędzy tarczami przy "nieumiejętnym" posługiwaniu (elegancko krzywiąc tarcze przy okazji, doświadczenia własne)

Po drugie.. co do poprzedniego posta i przerzutek. Różni producenci posługują się różnymi "uciągami": Shimano to zwykle 1:1, niektóre (większość? wszystkie?) SRAM to 1:2.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 17 Gru 2010, 20:52 »
Cytat: "ciman"
Cytat: "Waxmund"
policz ile zębów masz na poszczególnych zębatkach. tylko to jest ważne przy doborze przerzutki... model nie ma znaczenia
To nie ma żadnego znaczenia, bo przerzutka nie ma indeksacji, jeśli gdzieś tak piszą, to jest to marketingowy bełkot (vide mój SLX wg Shimano kompatybilny tylko z kasetami 9-rz. - bez najmniejszych problemów działa z 8-rz.). Ilość biegów ma znaczenie przy kupnie manetki.

czytaj uważnie - temat jest o tylnej przerzutce i możliwości zastosowania w niej krótszego wózka A krótszy wózek to mniejsza pojemność (wylicza  się to ze wzoru którego nie pamiętam - Michał Wolff gdzieś go przytaczał chyba)
Żeby sprawdzić czy będzie działać (tzn czy przy dobraniu długości łańcucha tak aby obsługiwał teoretyczny bieg blat-największa na kasecie, nie będzie "wisiał" przy małej koronce z przodu i mniejszych zębatkach z tyłu) konieczna jest znajomość ilości zębów korby i kasety

Offline skolioza

« 17 Gru 2010, 20:54 »
Cytat: "pajak_gdynia"

Po drugie.. co do poprzedniego posta i przerzutek. Różni producenci posługują się różnymi "uciągami": Shimano to zwykle 1:1, niektóre (większość? wszystkie?) SRAM to 1:2.

na odwrót ;)
Srama z czasów po przejęciu Sachsa można spotkać w systemie 1:2 (ale to są grupy wyraźnie Sachsa, tylko z nadrukami Srama), obecne to tylko 1:1
Shimano zawsze ma 1:2

Offline kaarool

• Miasto: Szczecin/Poznań
  • Na forum od: 17.05.2010
« 17 Gru 2010, 21:01 »
Cytat: "skolioza"
Cytat: "pajak_gdynia"

na odwrót ;)
Srama z czasów po przejęciu Sachsa można spotkać w systemie 1:2 (ale to są grupy wyraźnie Sachsa, tylko z nadrukami Srama), obecne to tylko 1:1
Shimano zawsze ma 1:2

No rzeczywiście na logikę to masz rację może coś wisieć jak skrócę wózek. Noo a dziewczyna leń nie chce mi pomóc i policzyć tych ząbków.

Offline skolioza

« 17 Gru 2010, 21:09 »
to nawet nie o logikę chodzi - każda zmieniarka ma dla siebie 2 charakterystyczne cechy - maksymalną pojemność liczoną wg wzoru o którym wspomniałeś i maksymalną ilość ząbków na kasecie z którą współpracuje bez kolizji górnego kółka z zębatką
Są one, a przynajmniej pojemność, podane dla każdego modelu
Zatem długość wózka jest ograniczona czymś więcej niż tylko widzi-mi-się użytkownika...

A na większości zębatek z przodu powinny być wytłoczone/wybite ilości ząbków  :wink:

Offline kaarool

« 20 Gru 2010, 16:35 »
Bylem dzisiaj w sklepie. I znowu inne podejście do problemu. Sprzedawca wytłumaczył mi, iż przed zakupem mam policzyć ilość ząbków ale kasety! Mówił również, że jeżeli chcę mieć krótki wózek to na 1 powinno być nie więcej niż 32 .

Offline kaarool

« 20 Gru 2010, 18:01 »
O w końcu jakiś konkret! Średni wózek w takim razie pewnie wybiorę.

Offline kaarool

« 20 Gru 2010, 19:45 »
Zrozumiałem co napisałeś. Dlatego wyśrodkowałem może nie udolnie swój wybór. W sklepie długi wózek mi nie polecali tutaj polecacie. Sam już nie wiem.
Ale rzeczywiście chyba i tak wybiorę długi i może zaryzykuję z tym protektorem.

długi wózek SGS / pojemność 45T / OEM

Co oznacza to OEM? Chyba nie to samo co w oprogramowaniu do komputera heh

Offline skolioza

« 20 Gru 2010, 20:47 »
Oznaczeniem OEM były określane rzeczy dostępne jedynie w gotowych rowerach, nie do kupienia jako częsci zamienne (np niektóre modele amortyzatorów) Przy przerzutkach pierwsze słyszę
A tak w ogóle to także odniosłem wrażenie że albo nie czytasz tego co piszę, albo tego nie rozumiesz...  :roll: sory

Offline kaarool

« 20 Gru 2010, 21:07 »
Po prostu widziałem, że są jeszcze średnie wózki i jak jedni mi odradzali długie drudzy krótkie to wyszło na średnie. Teraz przemyślałem sprawę i po prostu wezmę taka samą długość co miałem bez kombinowania.

Zresztą teraz każdy będzie mi pisał, że nie zrozumiałem?  raz mi wystarczy. :)

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 20 Gru 2010, 23:30 »
Cytat: "Michał Wolff"
Można napisać po ludzku, ale OEM wygląda tak bardziej cool

Nie koniecznie, może być mało miejsca w tytule by napisać "bez pudełka" (chodzi mi o ograniczenia systemu sklepu). Ale jeśli to jest tylko w opisie - bez sensu ;)
let's make it big :)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 21 Gru 2010, 00:20 »
Co do długości wózka, to czy jest to konieczne nie wiem, takich skrajnych położeń (najmniejsza tarcza z przodu i z tyłu lub na odwrót) i tak nie powinno się ustawiać, bo łańcuch idzie na ukos wtedy...

Offline Medelin

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.10.2008
« 21 Gru 2010, 17:17 »
SS - krótki wózek, stosowany chyba tylko w przerzutkach szosowych
GS - średni wózek, zwany błędnie krótkim
SGS - długi wózek

W klasycznym MTB 44-32-22 i 11-32 stosuję z powodzeniem średni wózek. Z wrzuceniem 44-32 byłyby problemy ( :wink: ), ale nie używam takiego przełożenia, bo i po co.
Zaletą krótszego wózka jest mniejsza podatność na uszkodzenia w wyniku uderzenia o coś i mniejsza masa (chodzi tutaj też o bezwładność na wybojach). Wadą, że nie obsługuje wszystkich biegów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum