Autor Wątek: podróże z dzieckiem i bez.  (Przeczytany 8189 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
podróże z dzieckiem i bez.
« 17 Gru 2010, 15:16 »
obiecywałem już wcześniej, że pokażę relację z tegorocznego wyjazdu we wschodniej polsce z dzieckiem. Więc zapraszam na stronę która jest pierwszą wykonaną osobiście przez moją żonę Gosię. Więc proszę być wyrozumiałym co do jej wyglądu, to kwestia czasu i doświadczeń. Życzę miłego oglądania. Na stronie są też inne wyprawy, które będę na bieżąco uzupełniał.
Co do wyjazdu z dzieckiem podziękowania dla Remigiusza z rowerowejrodzinki, gdyż jego wyjazdy z córką utwierdzały mnie w przekonaniu, że takie wyprawy są możliwe z dzieckiem.
Więc w przyszłym roku planuję nawet 2 wyprawy.
Trasę jednej z nich pomagacie mi nawet ułożyć w dziale trasy roztocze i ściana wschodnia.

www.roweremdoprzodu.za.pl

Lester

• Gość
« 17 Gru 2010, 20:18 »
Fajna z Was rodzinka i fajna wyprawa, gratuluję ! Mam nadzieję, że to dopiero początek wspaniałych i co raz dalszych wypraw w tym gronie. Tak trzymać !

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 17 Gru 2010, 20:54 »
Sympatyczne zdjęci i relacja. Niestety niezbyt nieczytelny układ tekstu.  Nocnik  :D Co to za model fotelika, opisz proszę jak się sprawdził - plusy i minusy.

Za pół roku planujemy coś podobnego  :D
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline EASYRIDER77

« 17 Gru 2010, 21:12 »
fotelik HAMAX SMILEY, właściwie same zalety. z wyjątkiem jednym: przydałoby się odchylane oparcie. No ale, że fotelik jest prezentem więc, "podarowanemu koniowi w zęby się nie zagląda".
Nocnik: modelu nie znam....  :D

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 17 Gru 2010, 21:49 »
arkadoo, niech zgadnę: Hamax Smiley.
Wg mnie z foteliki z pochylaniem są dla dziecka bardziej komfortowe (nie ma efektu zgniecionego dziecka, może sobie spać jak w hamaku).

Z "polecanych":
* Hamax Siesta: rewelacyjne zapięcie, elegancko się kładzie: ale obrót do tyłu i przesunięcie środka ciężkości. Można wyhaczyć w niezłej cenie na alledrogo, całkiem sporo tego jest.
* OK Baby Sirius: w wersji z długą platformą (czytaj dużym pochyleniem), ale tu jest tragiczne zapięcie i chyba jeszcze gorszy uchwyt na ramę; ma wygodniejsze wyższe oparcia (ręce dziecka nie "latają" w czasie snu)

Co do jazdy z tym słodkim i tym trochę mniej obciążeniem z tyłu.. to warto o też pomyśleć o czymś ciężkim z przodu, inaczej jedzie się bardzo ciężko (rower się nie chce słuchać, a i można fiknąć nad głową dziecka przy ostrym podjeździe).

A ja jestem fanem Bobiko Mini+ i tylko czas to zmieni :)

EASYRIDER77, ale oczywiście też przyłączam się do pytań, ciekawe czy pomyliłem się o 200zł czy nie :)

EDIT. To jest tak, jak odpowiada się na posty "przy dziecku"  :roll:  zostałem wyprzedzony!
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline EASYRIDER77

« 20 Gru 2010, 08:51 »
arkadoo, jakbyś coś potrzebował to pytaj, jedna wyprawa wiele mi pomogła, wszystko co dotyczy sprzętu, co się przydało w drodze a co nie lub czego brakowało. Generalnie jestem już tak zachęcony do jazdy z dzieckiem, że w kolejnym roku zaplanowałem 2 wyprawy, 1 tygodniowa i 1 dwutygodniowa, ale czy się zrealizuje to się okaże.
W jakim wieku masz dziecko? Napisz coś o swojej rodzince.

pajak_gdynia

te 200 zł to masz na myśli cenę fotelika?
Jeżeli tak, to już wspomniałem, że to prezent ten fotelik więc nie wiem ile kosztował. Jakbym osobiście kupował to właśnie bym zrobił jak sam wspominasz, wybrałbym ten z odchylanym oparciem.
Co do obciążenia roweru, tj, piszesz, przód trzeba też dociążyć. Ja akurat nieco przesadziłem, za dużo dałem na przód aż kierownica ciężko chodziła. W kolejną wyprawę zastosuje nieco większe sakwy z tyłu żeby odciążyć lekko przód. Ale dopiero bagażnik tylny w budowie.

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
« 20 Gru 2010, 10:32 »
Przy dwójce moich chłopaków używałem Hamax Sleepy właśnie z regulacją. Oczywiście daje to minimalne odchylenie ale ja osobiście nie byłem z tego rozwiązania zadowolony. Jeśli dziecko zasnęło (samo nie kontrolowało główki), fotelik nawet na niewielkich nierównościach bujał się co powodowało opadanie główki (co silniejsze było zwłaszcza gdy dziecko było dodatkowo w kasku). Efekt był taki, że jak usnął to jedną ręką kierowałem a druga odchyloną do tyłu blokowałem fotelik przed bujaniem lub "dociskałem" główkę do oparcia - generalnie bardzo uciążliwe. Z tego względu używałem fotelika tylko na krótkie przejażdżki i w czasie gdy wiedziałem, że nie uśnie.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 20 Gru 2010, 18:59 »
Te 200zł to średnio-wyższa różnica w cenie Smiley'a i Siesta.

EASYRIDER77, robisz jakiś porządny bagażnik (rurki 10mm MoCr :) ), czy dalej kombinujesz z druciakiem? Jak pierwsza opcja, to jak to mówią dzieci: podziel się :) Powoli zaczynam potrzebować superbagażnika (bo pasażer z przodu to już niedługo wybije mi zęby w czasie jazdy)

tomeko, co prawda z pasażerem z tyłu to robiłem tylko krótkie wycieczki, takie na max 4 godziny (bo się jesień zrobiła).

Siesta ma dłuższą śrubę pochylania niż Sleepy, fotelik można bardziej pochylić (wg mnie o 45* a nie "reklamowe" 22). Dziecko śpi prawie jak w hamaku. Pałąk jest bardzo miękki, fotelik elegancko się buja (czasami nawet za mocno: ale zwykły kawałek gąbki na bagażniku poprawia sytuację). Jest fajnie wyprofilowany, kask prawie nie przeszkadza. Tylko czasami ręce "się walają" po bokach i można "zaliczyć" jakieś przydrożne pokrzywy.

Co do sakw z przodu.. Bardzo ważny jest środek ciężkości na osi widelca. Zauważyłem, że bardzo dobrze jeździ mi się z córką na foteliku za kierownicą (kompletny "zestaw" 17kg) i "normalnymi" sakwami na low-riderze (koło 12kg). Wygodniej niż bez jednego z tych elementów (a sumarycznie jest to jakieś 30kg!). Czy próbowałeś (masz możliwość?) cofnięcia tychże sakw trochę do tyłu?
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline EASYRIDER77

« 21 Gru 2010, 10:32 »
pajak_gdynia
tak robię bagażnik porządny, mam już rysunek techniczny, teraz rozglądam się za wykonawcą. Z czego to jeszcze nie wiem, musi wykonawca się  określić. Rurki cr-mo niestety ciężko dostać, ale aluminium też biorę pod uwagę, (grube i solidne spawy) będzie też lżejszy. Co do konstrukcji: spójrz na zdjęcia z moich wypraw, jak zauważysz wchodzi z tyłu i fotelik i sakwy. I właśnie taką konstrukcję robię ale solidniejszą, bo dotychczasowa była zrobiona na szybko.
Ja robię na koła 26 bo takich używam. A Ty na jakich jeździsz?
Jeżeli potrzebujesz na 28 daj znać, przerobi się rysunek i u wykonawcy zrobię też na 28 ale najpierw muszę znać cenę i materiał oraz termin wykonania. A na to czekam, na maila.
Będę znał konkrety dam Ci znać.
Mało tego,jak firma mi dobrze wykona ten bagażnik to myślę o zrobieniu też wersji normalnej choć nieco stunigowanej.

« 13 Mar 2011, 21:41 »
Kupiliśmy Hamaxa Siestę. Dziś odbyliśmy krótką jazdę testową. Odchylenie faktycznie jest fajnym patentem - zwłaszcza jak mała zasnęła. Mimo sporego ciężaru z tyłu rower prowadzi się całkiem dobrze - szybko się przyzwyczaiłem. Za tydzień planujemy skoczyć gdzieś dalej. Po kolejnej wyciecze podzielimy się wrażeniami.

Offline Splawik4

• Miasto: podwarszawska wieś
  • Na forum od: 14.04.2010
« 15 Mar 2011, 00:39 »
Cytat: "tomeko"
Przy dwójce moich chłopaków używałem Hamax Sleepy właśnie z regulacją. Oczywiście daje to minimalne odchylenie ale ja osobiście nie byłem z tego rozwiązania zadowolony. Jeśli dziecko zasnęło (samo nie kontrolowało główki), fotelik nawet na niewielkich nierównościach bujał się co powodowało opadanie główki (co silniejsze było zwłaszcza gdy dziecko było dodatkowo w kasku). Efekt był taki, że jak usnął to jedną ręką kierowałem a druga odchyloną do tyłu blokowałem fotelik przed bujaniem lub "dociskałem" główkę do oparcia - generalnie bardzo uciążliwe. Z tego względu używałem fotelika tylko na krótkie przejażdżki i w czasie gdy wiedziałem, że nie uśnie.

Mieliśmy ze swoimi pociechami podobne problemy ale kumpel wpadł na pomysł i "unieruchomił" główkę córki takim rzepem odblaskowym. Świetni się sprawdzało. Ja też to później stosowałem.
nie ma rzeczy niemożliwych

Offline ChollaYi

• Miasto: Wawa
  • Na forum od: 09.05.2011
« 22 Cze 2011, 09:53 »
Cytat: "Splawik4"
Mieliśmy ze swoimi pociechami podobne problemy ale kumpel wpadł na pomysł i "unieruchomił" główkę córki takim rzepem odblaskowym. Świetni się sprawdzało. Ja też to później stosowałem.

Tzn jak? Rzep przyklejony do kasku i "przyrzepiony" do obicia fotelika?
Pozdrawiam
Michał

« 22 Cze 2011, 11:13 »
Nam najlepiej sprawdza się zagłówek mocowany odwrotnie i przytrzymywane przez pasek od fotelika.

Offline EASYRIDER77

« 27 Cze 2011, 11:07 »
super wygląda w tym kasku!!!  :D

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 27 Cze 2011, 21:59 »
Mam nadzieję, że ten kask nie należy do tego jegomościa w foteliku???  :shock:

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum