Autor Wątek: Tour de Bałkany...  (Przeczytany 4272 razy)

Offline Simin

• Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 19.12.2010
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 02:05 »
Pyrsk!

Jako że Bałkany znowu cieszą się dużą popularnością i ja z dwoma kolegami postanowiliśmy się wybrać na miesięczną przejażdżkę :) I mam kilka pytań odnośnie wyprawy do ludzi, którzy w tych miejscach już byli i mają w tej kwestii jakieś doświadczenie :)

1. Trasa. Góry tam są nie małe, jednak jak wygląda przejazd przez nie z sakwami, jakiej są jakości drogi i jak bardzo jest ciężko?
2. Noclegi. Jak wygląda sprawa znajdowania noclegu na wybrzeżu Adriatyku, co z nocowaniem na dziko w Kosowie, Albanii i Bośni? Co ze sprawą zaminowania w/w krajów?
3. Ludzie. Podobno otwarci, a w rzeczywistości? Język angielski i troche niemiecki wystarczą, czy należy zacząć się szkolić np z Rosyjskiego?
4. Pieniądze. Ceny żywności i artykułów sanitarnych są w granicach zbliżonych do polskich? większe, mniejsze?
5. Kwestia poznawcza. Czy jest coś co trzeba KONIECZNIE zwiedzić? Czy są rzeczy o które WARTO zachaczyć? Nie mam tu na myśli muzeów, bo wiadomo jak to wygląda w trasie, ale może jakieś miasta, okolice, widoki...?
6. Jak sobie przypomne co jeszcze mógłbym się dowiedzieć to dam znać :)

Dziękuje wszystkim z góry za zainteresowanie tematem :)

Wrzucam planowaną trasę, jeszcze mamy zamiar zahaczyć o Sarajewo, ale googlemaps nie udostępnia opcji wyznaczania trasy po Bośni... ;) TRASA

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 07:53 »
Wydaje mi się, że odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz już na forum, bo Bałkany były już wałkowane tutaj z lewej na prawo, z prawej na lewo, z góry na dół i na skos również ;)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 11:22 »
Cytat: "dudi_"
Wydaje mi się, że odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz już na forum,

Kurcze, nie żeby nie chcielibyśmy pomóc Simin,ale Twoje pytania są tak ogólne,że przy odrobinie trudu spokojnie na wszystko tutaj znajdziesz odpowiedzi :)

Odnośnie trasy:

Odbij troszkę na zachód i pojedź do Mostar. Nie wiem dlaczego zupełnie omijasz BiH? Trasę przez Serbię, Kosovo,Macedonię,Albanię i Czarnogórę masz niemal identyczną jak ja ( jak i parę innych osób) :wink:

Rozważ również odbicie w góry Durmitor. Kanion Tara, skalne tunele itepe.

Cytat: "Simin"
4. Pieniądze. Ceny żywności i artykułów sanitarnych są w granicach zbliżonych do polskich? większe, mniejsze?

Na wybrzeżu Chorwacji z tego co mi mówili ceny wysokie. Bałkany-ogólnie zbliżone do cen w Polsce( Kosovo było zauważalnie tańsze).

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 11:55 »
Omijasz jedno z najpiękniejszych miejsc w tamtym rejonie - Durmitor i kaniony Pivy i Tary. Spróbuj tam odbić, zamiast pchać się cały czas wybrzeżem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 15:39 »
A jak planujesz dostać się do Sibiu i wrócić ze Splitu (albo odwrotnie)?

Offline Simin

Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 17:25 »
Cytat: "dudi_"
Wydaje mi się, że odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz już na forum, bo Bałkany były już wałkowane tutaj z lewej na prawo, z prawej na lewo, z góry na dół i na skos również ;)

Zgadzam się, poprostu chciałem mieć wszystkie odpowiedzi w jednym miejscu :) Jeśli oczwiście moderator stwierdzi że temat jest zbędny, śmiało może go usunąć, ja sie nie obraże :)

Cytat: "simin"
Wrzucam planowaną trasę, jeszcze mamy zamiar zahaczyć o Sarajewo, ale googlemaps nie udostępnia opcji wyznaczania trasy po Bośni..

hose morales, dlatego właśnie na trasie nie ma BiH...

peptek Będziemy chcieli jechać 1. Lipca 2011 ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 17:29 »
Jeśli oczwiście moderator stwierdzi że temat jest zbędny, śmiało może go usunąć, ja sie nie obraże

służę 'pomocą' ;)

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 18:57 »
simin napisał/a:   
Wrzucam planowaną trasę, jeszcze mamy zamiar zahaczyć o Sarajewo, ale googlemaps nie udostępnia opcji wyznaczania trasy po Bośni..   

hose morales, dlatego właśnie na trasie nie ma BiH...

Uważne czytanie się kłania, po raz kolejny z resztą :P
Tak czy siak obok Sarajewa, Mostar w BiH to mus.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 21:09 »
Proponuję do języka rosyjskiego w ogóle sie nie przyznawać, przynajmniej na wybrzeżu Czarnogóry, gdyż takie miejsca jak np. Herzeg Novi, Budva, Bar są opanowane (naprawdę bardzo!) przez  bogatych turystów z Rosji, którzy są kasowani niemiłosiernie przez tubylców. Lepiej spróbować trochę opanować serbski - podstawowe zwroty nie są trudne.
Albo radzić sobie z polskim. jak są chęci po obu stronach, to da radę sie zrozumieć.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 21:18 »
Gdzieś tam na południu.

- Bread please.
- ???
- Brott bitte.
- ???
- CHLEB.
- Aaa, chlieb :)
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

• Użytkownik forum
Tour de Bałkany...
« 19 Gru 2010, 21:56 »
Poza tym: to zależy od preferencji, oczywiście wybrzeże Adriatyku jest piękne niewątpliwie, ale zgodzę się z Vanem i Hose - omijasz to co jest może piękniejsze, czyli wspaniałe góry Montenegro. Mnie np. ta jazda po ichniej jadranskiej magistrali zmęczyła, owszem, ładne jest Herzeg Novi, piekny Kotor, Budva imprezowa, Stari Bar tez warto obejrzeć, ale ja po paru dniach tłumu i tłoku miałam serdecznie dość. Poza tym nie podjechać z Kotoru w stronę Lovcen przepięknym podjazdem z wieloma serpentynami, z cudnym widokiem na Kotor - to już jest zbrodnia po prostu.
Doradziłabym jazdę po stronie południowej Jeziora Szkoderskiego, a nie od północnej. Droga po północnej stronie - mam na mysli odcinek po stronie albańskiej-jest zapylona, zatłoczona, okropnie zaśmiecona i naprawdę nieciekawa (no, ewentualnie widok na góry).

Offline Simin

Tour de Bałkany...
« 20 Gru 2010, 02:36 »
Cytat: "martwawiewiórka"
omijasz to co jest może piękniejsze, czyli wspaniałe góry Montenegro.

Pytanie czy po niecałym miesiącu w siodle będzie mi się jeszcze chciało oglądać te góry czy nie bede wolał wskoczyć do Adriatyku :) a tak na serio, Marta, takich informacji mi brakowało :) Właśnie chcieliśmy zaliczyć jakiś szczyt na tej całej trasie, i teraz już wiem który z nich zalicze :) Stirovnik właśnie chyba z Kotoru :)

Jak z noclegami "na dziko" w tych rejonach? Spokojnie, w miare bezpiecznie? czy raczej odradzacie?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Tour de Bałkany...
« 20 Gru 2010, 07:52 »
a tak na serio, Marta

nie Marta:P czytaj nicka jeszcze raz ;)

• Użytkownik forum
Tour de Bałkany...
« 20 Gru 2010, 10:11 »
ja bym odwróciła pytanie: czy po paru dniach na wybrzeżu nie będziesz miał tego wskakiwania do Adriatyku serdecznie dość:) Jacek już  po 3 dniach jazdy nad Adriatykiem załapał frustrację, ja chyba jeszcze większą. Kwestia preferencji. Jednak, nawet gdy "zaliczysz" podjazd z Kotoru;) to nadal omija Cię najbardziej chyba słynny Kanion Tary, Kanion rzeki Moraczy, no i rewelacyjny kanion Pivy z mnóstwem skalnych tuneli (chyba nie do zliczenia).
My podróżowalismy w czwórkę, ale po dwóch tygodniach para która była z nami stwierdziła że najbardziej im sie podobało na wybrzeżu i teraz chcą zobaczyć jeszcze jakaś chorwacką wyspę. Dla nas powrót na wybrzeże (i jeszcze do turystycznej i drogiej  Chorwacji) byłby niemal karą, więc się rozdzieliliśmy. Tak jak pisałam - kwestia upodobań.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum