Autor Wątek: Tour de Bałkany...  (Przeczytany 4271 razy)

Offline peptek

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 04.01.2008
    • http://nakole.pl.tl
Tour de Bałkany...
« 20 Gru 2010, 15:34 »
Cytat: "Borafu"
A jak planujesz dostać się do Sibiu i wrócić ze Splitu (albo odwrotnie)?

Dwóch gości z naszego forum było właśnie w tamtych stronach i dojechali autokarem do Sibiu i wracali ze Splitu też autokarem. Właśnie jestem na etapie ustalania namiarów na te biuro. Podobno jest w Krakowie na dworcu. Tylko nie wiem czy autobusowym czy kolejowym. Może ktoś mieszkający w Krakowie wie albo mógłby sie dowiedzieć. Wczoraj posłałem koleżance z Krakowa prośbę, żeby mi to ustaliła. Ale może ktoś już wie?

Offline blindbob

• Miasto: krakow
  • Na forum od: 03.03.2009
Tour de Bałkany...
« 20 Gru 2010, 20:18 »
przy dworcu autobusowym dokładnie w tym budynku lub gdzieś w tej kamienicy na parterze schodkami w dół

http://maps.google.pl/maps?q=50.067757,19.949898&num=1&t=h&ie=UTF8&ll=50.067819,19.949906&spn=0.001355,0.002411&z=19

Offline peptek

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 04.01.2008
    • http://nakole.pl.tl
Tour de Bałkany...
« 20 Gru 2010, 21:28 »
A może pamietasz chociaż nazwę biura?

Offline Simin

• Miasto: Górny Śląsk
  • Na forum od: 19.12.2010
Tour de Bałkany...
« 4 Sty 2011, 13:44 »
Usłyszałem ostatnio opinię, że do Kosowa lepiej nie wjeżdżać od strony Serbii - czy ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? Co w takim razie z wjeżdżaniem do Serbii od strony Kosowa?

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Tour de Bałkany...
« 4 Sty 2011, 13:55 »
Cytat: "Simin"
Usłyszałem ostatnio opinię, że do Kosowa lepiej nie wjeżdżać od strony Serbii - czy ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? Co w takim razie z wjeżdżaniem do Serbii od strony Kosowa?

Możesz wjechać z Serbii. Bezproblemowo.

Dlaczego ktoś twierdził inaczej?

Z tego co pamiętam w przypadku wjazdu do Kosowa z innych krajów niż Serbia musisz wyjechać granicą kraju, którym wjeżdzałeś. Jednak na forum znajdziesz wyjątki od reguły,legalne bądź mniej :wink:

Offline Simin

Tour de Bałkany...
« 4 Sty 2011, 14:54 »
Dziękuje, czyli rozumiem że wjazd do Macedonii od strony Kosowa jeśli wcześniej byłem w Serbii nie powinien stanowić żadnego problemu :)

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
Tour de Bałkany...
« 4 Sty 2011, 18:20 »
Cytat: "Michał Wolff"
Pokręciłeś. Nie wjedziesz do Serbii od strony Kosowa, jeśli wjeżdżałeś do niego z innego kraju. Bierze się to stąd, że Serbia ciągle uznaje Kosowo za część swojego kraju, dlatego jeśli nie masz stempla wjazdowego do Serbii (a wjeżdżając do Kosowa z innej strony mieć go nie możesz) - nie przejedziesz tej granicy. Natomiast nie jest prawdą to co napisaleś, że musisz wyjechać do tych samych krajów co wjechałeś, jedynie Serbowie robią takie problemy.

Ok. Myślałem,że sytuacja w przypadku wjazdu do Kosowa np z Albanii wygląda tak: Albania--> Kosowo--->Albania

Offline holden1000

• Miasto: Gryfino
  • Na forum od: 20.05.2010
Tour de Bałkany...
« 20 Sty 2011, 13:37 »
To może się podłącze do tematu. Również wybieram się  w tamte rejony i nie mogę dojść do ładu w sposobie przekraczania granicy.  Chcę wjechać do Kosowa od strony Albani, następnie przez Cakor do Czarnogóry i dalej do Serbii. Przejście na Cakorze jest raczej zielone tak więc czy pogranicznicy Czarnogórscy nie będą robili problemu przy próbie wyjechania i czy Serbowie widząc pieczątkę z granicy Albańsko -Kosowskiej (zakładam że będzie tylko albańska a od Kosowian wezmę karteczkę) zechcą mnie wpuścić do siebie

Offline Simin

Tour de Bałkany...
« 20 Sty 2011, 17:54 »
ja tam co prawda nie byłem ale myślę że wygląda to tak: że skoro wjechałeś do Kosowa nie od strony Serbii, to z Kosowa możesz wyjechać nie przez Serbię... więc Twój plan w moim mniemaniu jest jaknajbardziej w porządku :)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Tour de Bałkany...
« 20 Sty 2011, 19:36 »
Michał Wolff - opisuje problem Kosowo-Serbia w swoich relacjach na www.

Offline holden1000

• Miasto: Gryfino
  • Na forum od: 20.05.2010
Tour de Bałkany...
« 21 Sty 2011, 13:13 »
Cytat: "transatlantyk"
Michał Wolff - opisuje problem Kosowo-Serbia w swoich relacjach na www.

Czytałem obie jego relacje:)I czarnogórscy policjanci czy pogranicznicy maja bardzie luzackie podejście.

Offline Simin

Tour de Bałkany...
« 25 Sty 2011, 12:46 »
Rozmawiałem ostatnio z koleżanką z Kosowa i mówiła że nie słyszała o podobnych zawirowaniach dla obywateli UE, że jedyne problemy jakie tam robią w Serbii, to robią Albańczykom, Kosowianom (?:D) i innym których nie lubią... ;>

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Tour de Bałkany...
« 29 Sty 2011, 13:26 »
Też się wybieram w tamte strony i zastanawia mnie taka rzecz. Czy wjeżdżając do kosowa brać stempel czy raczej poprosić o osobną karteczkę?

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
Tour de Bałkany...
« 31 Sty 2011, 23:17 »
Cytat: "tranquilo"
Też się wybieram w tamte strony i zastanawia mnie taka rzecz. Czy wjeżdżając do kosowa brać stempel czy raczej poprosić o osobną karteczkę?

Nie ma to żadnego znaczenia Pilnuj tylko zasady podanej w w/w postach - nie próbuj wjeżdzać do Serbii od strony Kosowa bo raczej Ci sie nie uda ;) Serbom będzie wszystko jedno czy masz pieczątkę Kosowa w paszporcie czy nie masz żadnej pieczątki. Dla nich będzie miało znaczenie tylko to że jesteś na terytorium Serbii a nie masz serbskiej pieczątki wjazdowej.

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
Tour de Bałkany...
« 1 Lut 2011, 00:16 »
Dzięki. Tak się tylko zastanawiałem, czy kiedyś jak bym chciał się wybrać bezpośrednio do Serbii nikt nie będzie mi robił z tego powodu wyrzutów.

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum