Autor Wątek: Licznik - co polecacie  (Przeczytany 66443 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Odp: Licznik - co polecacie
« 13 Gru 2017, 11:42 »
Największą wadą sigmy wg mnie, to słabe gniazdo mocowania licznika.
Szybko sie wyrabia i licznik łatwo wypada.
Sporo ich nagubiłem.
Potwierdzam,
niestety  :icon_cry:

Offline Mężczyzna sierra

« 13 Gru 2017, 11:44 »
Wracając do meritum, to najlepszym rozwiązaniem będzie jakiś średnio wypasiony garmin.
Masz wtedy możliwość wszechstronnej analizy (już post factum).
Już dawno bym sobie sprawił, ale to jak dla mnie zbyt wiele komplikacji. Wystarczy mi, że raz dziennie smartfona ładuję.

Największą wadą sigmy wg mnie, to słabe gniazdo mocowania licznika.
Szybko sie wyrabia i licznik łatwo wypada.
Sporo ich nagubiłem.
rzadko zdejmuję licznik. Nawet bardzo rzadko.
Ja w plecaku wożę dwa powerbanki, kilka kabli i ładowarek... niestety jeśli chce się zapisać ślad (wielogodzinnej "wycieczki", to dodatkowy ekwipunek jest nieodzowny... 
P.S.
... a tak poza tym to trochę nie ogarniam sposobu dodawania postów i ich edycji... proszę o wybaczenie, obiecuję poprawę  ;)   

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 13 Gru 2017, 15:42 »
Ja natomiast skusiłem się na Sigmę 16.16 z bikediscount.de i po 500km licznik zaczął przeciekać, wyraźne ślady wody były widoczne pod obudową (obecnie reklamuje). Podobał mi się duży wyświetlacz i dość sporo różnych statystyk jakie licznik sobie notował.
Jenak mój model 12.12 jak na razie nie został zdetronizowany.

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 13 Gru 2017, 18:52 »
Jeżeli już sie zdecyduje to kupie na bike-components.de - tam nie ma BC 14.12
Jest za to 3 euro droższy BC 14.16 pokazujący dodatkowo stromość... (zaczyna się..)
Co sądzicie o tym liczniku? Czy na tej funkcji można polegać?

Od lipca użytkuję Sigmę BC 14.16 (wersja z kabelkiem). Zestaw funkcji mi się podoba, czytelność i funkcjonalność również. Niestety pierwszy egzemplarz padł mi po miesiącu i został wymieniony na nowy a drugi padł teraz (właśnie piszę maila). Licznik "zawiesza się" i nie wiele można z tym zrobić. Ekran albo zastyga z jakimś losowymi punktami wyświetlonymi albo, jak ostatnio, zatrzymał się na jednym z ekranów i nie można go było przełączyć na nic innego (choć prędkość wskazywał). Czasem pomaga wyjęcie baterii ale teraz nie - po włożeniu jej z powrotem "zapala" się wszystko na ekraniku i licznik tak zastyga. Licznikiem nie rzucałem, przejechałem z tym pierwszym kilkaset kilometrów, z tym drugim pewnie niecałe 2 tysiące.
(W tej chwili wyciągnąłem z szuflady stary BC16.06 który jest mechanicznie sponiewierany (brak jednego klawisza utrudnia obsługę, ekranik ma mocno porysowany) ale nadal działa pewnie do 10 lat.)

Dodatkowo BC14.16 ma fajną funkcję statystyk miesięcznych (do roku wstecz) ale niestety te dane się kasują przy wyjęciu baterii - przynajmniej przy moim awaryjnym wyjmowaniu. Oczekiwałbym, że te dane, podobnie jak suma kilometrów i ustawienia będą podtrzymywane przy zaniku zasilania.

Kolejny minus (choć ten jest subiektywny) to kasowanie "dziennych" przebiegów - w poprzednim liczniku mogłem sobie przebieg, czas, średnią i Vmax kasować oddzielnie lub razem w BC14.16 kasuje się to tylko łącznie. Dodatkowo skasowanie tego jest warunkiem uznania treningu za ukończony i dopisania go do statystyk miesięcznych.

Z plusów to wspomniana już lepsza czytelność, więcej funkcji niż w starym liczniku. Mocowanie w podstawce też jest chyba poprawione bo potrzeba o wiele większej siły aby wypiąć licznik. Wskazania wysokości testowałem tylko na nizinach ale były względnie poprawne, po drodze do pracy nalicza szacunkowo poprawną sumę podjazdów, wskazanie wysokości na końcu jest zgodne z odczytanym z map, zjeżdżając kiedyś ze stromego wzniesienia w Międzyzdrojach wskazanie nachylenia było zgodne z tym na znaku.

Zakładam, że reklamację mojego rozpatrzą pozytywnie więc do trzech razy sztuka i zobaczymy czy miałem po prostu dużego pecha. Następnym razem zacznę się zastanawiać nad VDO.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 15 Gru 2017, 10:31 »
Ja w plecaku wożę dwa powerbanki, kilka kabli i ładowarek... niestety jeśli chce się zapisać ślad (wielogodzinnej "wycieczki", to dodatkowy ekwipunek jest nieodzowny... 
Też woże dwa powerbanki: 10 i 30 tys mAh. Ładowane na usb mam: telefon, ebook, lampki, czołowke. Poza tym ładować muszę komputer i baterie do aparatu. Styka mi już chyba, poza tym jest tak jak piszesz - jak się chce zapis to trzeba blablabla.

W opisie produktu Sigma BC 14.16 właśnie doczytałem:
"Altitude functions:
· Adjustable starting height (altitude measuring range of -999 to +4.999 m)"

To ja wyżej rowerem byłem i jeszcze nie raz chciałbym :). Gwóźdź do trumny dobił M-kwadrat. Pierdzielę takie zabawki, zostaję przy tym co mam.

Tymczasem mam nadzieję, że OSM w ciągu następnych paru lat będę już tak zaopatrzone w dane, że jak sobie narysuję całą ścieżkę swojej tułaczki, to dowiem się w końcu ile podjechałem w pionie.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna sierra

« 15 Gru 2017, 10:53 »
W opisie produktu Sigma BC 14.16 właśnie doczytałem:
"Altitude functions:
· Adjustable starting height (altitude measuring range of -999 to +4.999 m)"

To ja wyżej rowerem byłem i jeszcze nie raz chciałbym :). Gwóźdź do trumny dobił M-kwadrat. Pierdzielę takie zabawki, zostaję przy tym co mam.

Tymczasem mam nadzieję, że OSM w ciągu następnych paru lat będę już tak zaopatrzone w dane, że jak sobie narysuję całą ścieżkę swojej tułaczki, to dowiem się w końcu ile podjechałem w pionie.
Korzystałem z tej funkcji, ale kluczem było ustawienie wysokości początkowej... i wtedy, to działało jakoś (w przeciwieństwie do Endo-które zawyża wysokość, bikemap-jest w miarę precyzyjne, a Stravy, choć mam-nie używam).
Dlatego, sugerowałem garmina, bo tam te dane są bardziej wiarygodne (choć czasem jak padała bateria, to kręciliśmy się w lesie)-zanim Ktoś zauważył: "przecież tu już kilka razy byliśmy"  ;) 
A wracając do tematu Elbląg się mieści w tym zakresie (nie miałem jeszcze okazji, by startować z wyższego "pułapu" niż 4999 m (po jaskiniach -999 m. raczej też nie podróżuję)  ;) 
« Ostatnia zmiana: 15 Gru 2017, 11:01 sierra »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Gru 2017, 12:39 »
Akurat w OSM danych wysokości nie ma i nie będzie. Te ktore są w produktach pochodnych z OSM pochodzą głównie z projektu SRTM

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 1 Sty 2018, 20:47 »
Liczniki Sigma 16.12 chyba wycofali ze sprzedaży. Teraz dwurowerowy jest BC 16.16. Ma on jednak jakieś durne dla mnie funkcje łączenia się ze smartfonem i robienia czegoś tam (o podawaniu oszczędności w paliwie nie wspomnę - jak durni muszą być ludzie, którzy takie bzdury projektują w licznikach).
Do rzeczy. Czy ktoś ma ten licznik i może mi powiedzieć CZY:
1)  to łączenie się ze smartfonem to mogę wyłączyć na stałe?
2) jak się nie łączę to nie zużywa ono energii?
3) te wszystkie funkcje łączenia mają swoje ekrany, przez które muszę się przeklikiwać?
4) "oszczędność na paliwie" też ma swój ekran, który wymaga przeklikania?
5)  to prawda, ze nie ma on kadencji i ekranów z nią związanych?
6) ma on funkcję zliczania długości wycieczki (czyli liczy dzienne i globalne, ale może też liczyć trzeci kilometraż od momentu włączenia tej funkcji, np kilka dni wycieczki do kupy, chyba jako Ts była oznaczona w 16.12?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 12 Kwi 2018, 10:51 »
Hej!
Po 10 latach wysluzyl sie moj licznik Cateye (czasami cos nie styka i nie pokazuje predkosci) i zastanawiam sie nad kupnem czegos nowego. Mozecie cos polecic? Nie musi miec wielu skomplikowanych funkcji, fajnie gdyby mial termometr, a reszta to te podstawowe parametry. I jeszcze pytanie lepszy przewodowy czy bezprzewodowy?
Dzieki!
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 12 Kwi 2018, 22:57 »
Przewodowy. Ja używam Sigmy.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 12 Kwi 2018, 23:24 »
Marta, ja korzystam z przewodowej Sigmy 1200. To prosty, trwały i tani licznik, ma wszystkie podstawowe funkcje, w tym temperaturę. Jak dla mnie tylko podświetlania mu brak, wtedy byłby kompletny.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 13 Kwi 2018, 06:04 »
Hej!
Po 10 latach wysluzyl sie moj licznik Cateye (czasami cos nie styka i nie pokazuje predkosci) i zastanawiam sie nad kupnem czegos nowego. Mozecie cos polecic? Nie musi miec wielu skomplikowanych funkcji, fajnie gdyby mial termometr, a reszta to te podstawowe parametry. I jeszcze pytanie lepszy przewodowy czy bezprzewodowy?
Dzieki!

Licznik raczej będzie dobry, jeżeli nie pokazuje prędkości - problem w magnesiku, kabelku, lub brak styku na szynach.
Tak czy owak, trzeba wymienić całość.
Ten Sigma 1200 jest  prosty i niezawodny - używałem.

W bezprzewodowych potrzebne są trzy baterie (licznik, nadajnik i odbiornik), które szybciej się zużywają.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwi 2018, 06:10 sinuche »

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 13 Kwi 2018, 10:49 »
Moje liczniki miały i mają tendencję do samodzielnych wycieczek w nieznane.
Postanowiłem ukrócić tę praktykę i do spodu w nowym liczniku,
przykleiłem metalowe ucho pozyskane z guzika.
Do niego  zaczepiłem smycz, mam nadzieję że licznik przyzwyczai się i zostanie ze mną na dłużej.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 13 Kwi 2018, 10:54 »
Dwa lata temu kupiłem licznik Tshibo. Działał w sumie jakieś 15 minut, po wymianie baterii i w liczniku i nadajniku wyrzuciłem go :)

Offline Mężczyzna sierra

« 13 Kwi 2018, 11:03 »
Moje liczniki miały i mają tendencję do samodzielnych wycieczek w nieznane.
Postanowiłem ukrócić tę praktykę i do spodu w nowym liczniku,
przykleiłem metalowe ucho pozyskane z guzika.
Do niego  zaczepiłem smycz, mam nadzieję że licznik przyzwyczai się i zostanie ze mną na dłużej.

fajny i skuteczny patent

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum