Autor Wątek: Licznik - co polecacie  (Przeczytany 66446 razy)

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
Odp: Licznik - co polecacie
« 19 Cze 2019, 16:00 »
Sprawdzę to jeszcze dokładnie ale nie wydaje mi się żeby się magnes czy czujnik przesunęły (zerknąłem na to). Wydaje mi się też, że te mniejsze wartości nie są taki prostymi ułamkami. Zastanawiam się czy może to być awarią przewodu który gdzieś w środku jest przerwany albo naderwany i przy wstrząsach czasem gubi ciągłość. Trudno chyba tylko będzie taką awarie zdiagnozować miernikiem.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 19 Cze 2019, 16:15 »
Pierwsza przyczyna (poza uszkodzeniem licznika) to gubienie sygnału z czujnika, spowodowane:
1. słabym kontaktem - przeczyścić styki podstawki i licznika.
2. ustawieniem magnesu na granicy zasięgu czujnika. Czujnik nie zawsze reaguje na magnes, w efekcie licznik dostaje tylko część impulsów i nalicza odpowiedni ułamek dystansu i prędkości - poprawić ustawienie magnesu i czujnika względem siebie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 19 Cze 2019, 22:37 »
Albo ... wymienić baterię
Oj tam, oj tam. Rozwiązania trywialne nas nie interesują

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Cze 2019, 22:47 »
W licznikach przewodowych Sigma słabym punktem jest wyprowadzenie przewodu z podstawki. Wbrew pozorom to bardzo newralgiczne miejsce, a przez producenta wyraźnie zaniedbane (z tym problemem spotkałem się w kilku podstawkach).

Podstawka jest zamocowana na sztywno, natomiast przewód podczas jazdy drży względem podstawki. To doprowadza do łamania się żył przewodzących w przewodzie. Przewód ma dosyć sztywną izolację, robi się sztywniejsza z czasem (słońce, starzenie, zmiany temperatury, itp.).

Ja w kilku podstawkach musiałem to naprawiać. Najlepiej jest zastosować kawałek bardzo elastycznego, specjalistycznego przewodu, a jeszcze lepiej zrobić z koszulki termokurczliwej coś w rodzaju odgiętki. Podstawkę da się rozebrać i podlutować się do kontaktów.

Profilaktycznie, warto umocować na sztywno względem podstawki kawałek przewodu. To powinno zabezpieczyć miejsce w którym następuje łamanie się żył przewodu - czyli przy samej podstawce (w przybliżeniu działa to jak mikrogilotyna).

Zatem sprawdź (lupa) miejsce wyjścia przewodu z podstawki. Jeżeli izolacja nosi ślady złamania, jest sztywna, itp. to istnieje duże prawdopodobieństwo, że przestaje w tym miejscu kontaktować i stąd zaniżone wskazania (raz przewodzi, a raz nie - w zależności od drgań i ilości włosków przewodu, jakie jeszcze się zachowały).

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 19 Cze 2019, 23:21 »
^^
+1. Dwie podstawki mi tak padły.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
« 20 Cze 2019, 08:23 »
To prawda, tez w ten sposób padła mi podstawka przy liczniku na kabel, zdjąłem izolację i kabel owinąłem przy cybantach stykających się z licznikiem oraz dodatkowo przytwierdziłem kabel na kierownicy elastyczną gumką by wstrząsy nie nadrywaly dalej kabla, narazie jest ok.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 20 Cze 2019, 21:03 »
Poszedłem za większością rad (wbrew złośliwościom baterię już wymieniałem sam jako jeden z pierwszych kroków ;-P ) i faktycznie przy wejściu przewodu w podstawkę znalazłem uszkodzenia izolacji. Wymieniłem przewód na nowy (miałem akurat taki w "przydasiach"), zrobiłem testową przejażdżkę i wygląda, że problem wskazań ustąpił. Chyba przymocuję przewód do kierownicy obok podstawki tak aby cały jego ciężar nie obciążał punktu łączenia z podstawką. Dzięki za pomoc.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 3 Lip 2019, 07:22 »
Podepnę się do wątku.
Od ponad 4lat jestem posiadaczem licznika VDO MC 2.0 WL. Od momentu kiedy niestety musiałem wymienić oryginalny magnes (pękło zapięcie) podczas jazdy przerywa sygnał tzn. kiedy prędkość będzie wskazywała np. ponad 25km, przerywa liczenie i wskazuje 0km. Baterie wymienione, zmieniłem na inny magnes, odległość magnesu od czujnika zachowana, wyczyściłem spirytusem styki w podstawce do licznika. Problem pozostaje.
Może licznik po prostu kończy swój żywot?
Może macie jakiś pomysł na ten problem?
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 3 Lip 2019, 08:29 »
Poszedłbym tropem Pabla, kilka postów wyżej.

• Marin
« 3 Lip 2019, 08:45 »
Poszedłbym tropem Pabla, kilka postów wyżej.

PABLO wydaje się, że rozpatruje problem licznika przewodowego.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 3 Lip 2019, 08:47 »
Racja, nie sprawdziłem co to za licznik.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 3 Lip 2019, 13:14 »
Podepnę się do wątku.
Od ponad 4lat jestem posiadaczem licznika VDO MC 2.0 WL. Od momentu kiedy niestety musiałem wymienić oryginalny magnes (pękło zapięcie) podczas jazdy przerywa sygnał tzn. kiedy prędkość będzie wskazywała np. ponad 25km, przerywa liczenie i wskazuje 0km. Baterie wymienione, zmieniłem na inny magnes, odległość magnesu od czujnika zachowana, wyczyściłem spirytusem styki w podstawce do licznika. Problem pozostaje.
Pozdrawiam

Albo kwestia za słabego magnesu, albo źle działa przesył bezprzewodowy. Miałem ten licznik i gdy miałem na kierownicy zamontowaną mocniejszą lampkę to pole elektromagnetyczne przez nią wytwarzane powodowało zakłócenia. Niestety ten protokół przesyłu bezprzewodowego w tym modelu pozostawia sporo do życzenia

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 10 Lip 2019, 13:24 »
Podepnę się do wątku.
Pozdrawiam

Albo kwestia za słabego magnesu, albo źle działa przesył bezprzewodowy. Miałem ten licznik i gdy miałem na kierownicy zamontowaną mocniejszą lampkę to pole elektromagnetyczne przez nią wytwarzane powodowało zakłócenia. Niestety ten protokół przesyłu bezprzewodowego w tym modelu pozostawia sporo do życzenia

Zgadza się. Ten licznik zawsze u mnie głupiał gdy lampka przechodziła w stan "czerwona dioda" - pewnie jakaś elektronika się uruchamiała która zakłócała przesył danych. Teraz licznik głupieje notorycznie, ale ma już swoje lata, poza tym ostatnią zimę spędził pod krzakiem na podwórku: zgubiłem go jesienią i odnalazłem na wiosnę. Na szczęście ma już następcę...

• Marin
« 15 Lip 2019, 14:49 »
Licznik spróbuje jeszcze z oryginalnym magnesem. Jeżeli problem pozostanie, rozstanę się z nim na zawsze bez sentymentów.  :D

• Marin
« 18 Lip 2019, 10:02 »
Hej

Jestem zainteresowany licznikem VDO M7 z GPS. Może ktoś z Was użytkuje i zna wady i zalety licznika. Czy w nazwie GPS to oznacza, że licznik łączy się z satelitą?
Dzięki i pozdrawiam.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum